Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Απομάκρυνση δια της καταργήσεως της θέσης του Εισαγγελέα Διαφθοράς, για την Ελένη Τουλουπάκη; – Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Απομάκρυνση δια της καταργήσεως της θέσης του Εισαγγελέα Διαφθοράς, για την Ελένη Τουλουπάκη; – Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Νομοθετική ρύθμιση για τις εισαγγελικές αρχές που φωτογραφίζει την “αποστρατεία” της Ελένης Τουλουπάκη, προωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο προωθεί συγχώνευση της Εισαγγελίας Διαφθοράς και της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος.

Με τη διάταξη, πέραν της αλλαγής που αποτελούσε πάγιο αίτημα δικαστικών ενώσεων αλλά και προγραμματική δέσμευση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, ουσιαστικά λύνεται με θεσμικό τρόπο με το ζήτημα της Ελένης Τουλουπάκη, η οποία παραμένει εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς ενώ εκκρεμεί ποινική δίωξη σε βάρος της για την υπόθεση Novartis. Μάλιστα χθες το Κίνημα Αλλαγής υπέβαλλε χθες ερώτημα στον Υπουργό Δικαιοσύνης γιατί δεν έχει ακόμα σταλεί ερώτημα για να τεθεί σε αργία η εισαγγελέας.

Προγραμματική δέσμευση

Πάντως στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο κ. Τσιάρας είχε πει πως η συγχώνευση των δύο εισαγγελιών θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς και οικονομικής εγκληματικότητας. Προς την κατεύθυνση αυτή, εξάλλου, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και η σχετική εισήγηση της Διαρκούς Επιστημονικής Επιτροπής για την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων του νέου Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που λειτουργεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, η οποία αποδέχθηκε ομόφωνα σχετική πρόταση στην τελευταία συνεδρίαση της.

Η ερώτηση και το παρασκήνιο

Πάντως με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά δια της καταργήσεως της θέσης , στην οποία θα προΐσταται προφανώς άλλος εισαγγελέας (ίσως ο επικεφαλής της οικονομικής Εισαγγελίας Χρ. Μπαρδάκης που επελέγη πρόσφατα) απομακρύνεται από τα καθήκοντά της η Ελένη Τουλουπάκη, η οποία αντιμετωπίζει πλέον κατηγορίες για την υπόθεση Novartis, χωρίς να υποβληθεί σχετικό ερώτημα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Αντίθετα το ερώτημα που είχε υποβληθεί από τo Υπουργείο προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, αφορούσε μόνο την πλήρωση θέσης αναπληρωτή της.

Μάλιστα χθες το βράδυ έγινε γνωστό πως υποβλήθηκε από βουλευτές του ΚΙΝΑΛ προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης με θέμα «παραμένει στη θέση της η Εισαγγελέας Διαφθοράς παρά την άσκηση δίωξης για το κακούργημα κατάχρησης εξουσίας».

Η ερώτηση ανέφερε:

«Κύριε Υπουργέ,

Ενάμιση μήνα μετά την άσκηση δίωξης εις βάρος της Εισαγγελέως Διαφθοράς για το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας και σειρά πλημμελημάτων δεν έχετε ακόμη υποβάλει στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο το ερώτημα της θέσης της σε αργία, όπως ο Νόμος ορίζει (άρθρο 57 Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών).

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Για ποιο λόγο και με ποιο σκεπτικό αρνείστε έως σήμερα να υποβάλετε το κατά Νόμο ερώτημα για θέση σε αργία της Εισαγγελέως Διαφθοράς, προστατεύοντας ουσιαστικά διωκόμενο για κακούργημα εισαγγελικό λειτουργό; Πώς αιτιολογείται αυτή η παράλειψη, με δεδομένο μάλιστα το γεγονός ότι πριν από λίγες μόνον εβδομάδες η Βουλή αποφάσισε τόσο την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου όσο και την αποστολή στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές των στοιχείων που προέκυψαν κατά της Εισαγγελέως Διαφθοράς;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Κωνσταντίνα (Νάντια) Γιαννακοπούλου

Βασίλειος Κεγκέρογλου

Ευαγγελία Λιακούλη

Γεώργιος Μουλκιώτης

Δημήτριος Μπιάγκης»

Δυσπιστία για τις προθέσεις του υπουργείου από ΣΥΡΙΖΑ- Η Ν.Δ. θέλει να τοποθετήσει πρόσωπα αρεσκείας της

Δήλωση για τα σχέδια ενοποίησης των Εισαγγελιών Διαφθοράς και Οικονομικού Εγκλήματος έκανε ο αρμόδιος τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας, αναφερόμενος και έγγραφο που έστειλε ο υπουργός Κ. Τσιάρας στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο που συνεδριάζει την Τετάρτη.

«Αυτό γίνεται «εν κρυπτώ και παραβύστω» χωρίς να έχει ενημερωθεί κανένας θεσμικός συνομιλητής του υπουργείου Δικαιοσύνης και κανένας φορέας της νομικής κοινότητας στη χώρα μας. Ποιο όμως είναι το περιεχόμενο του εγγράφου του; Τι ακριβώς ζητά από το ΑΔΣ;» αναρωτιέται ο κ. Λάππας.

« Έτσι μετά την εξουδετέρωση de facto της Εισαγγελίας Διαφθοράς από την κυβέρνηση της ΝΔ, ανακοινώνεται ενοποίησή της με την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος, χωρίς καμία συνεννόηση με τις δικαστικές ενώσεις, τους δικηγορικούς συλλόγους, της νομικές σχολές, που είναι de jure οι συνομιλητές του υπουργείου Δικαιοσύνης και αυτοί που βιώνουν και επομένως γνωρίζουν άριστα τις συνθήκες απονομής δικαιοσύνης και η γνώμη τους ως εκ τούτου θα είχε ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία, και, φυσικά, χωρίς καμία ενημέρωση των κομμάτων της Βουλής, ώστε να αναπτυχθεί γόνιμος και πολιτικός και επιστημονικός διάλογος» προσθέτει.

Και καταλήγει: «Ακόμα και η τυχόν παράλειψη συγκρότησης μίας Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για μία τέτοια ενοποίηση των δύο Εισαγγελιών, μας καθιστά δύσπιστους για τις προθέσεις του υπουργείου και διερωτόμαστε αν σήμερα εκείνο που ενδιαφέρει κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, την κυβέρνηση της ΝΔ είναι να τοποθετήσει πρόσωπα της αρεσκείας της σε τόσο κρίσιμους τομείς του συστήματος απονομής ποινικής δικαιοσύνης, θυσιάζοντας τη θεσμική θωράκισή του χάριν τοποθέτησης αρεστών προσώπων στη νέα ενοποιημένη Εισαγγελία. Οψόμεθα».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ