Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

«Πιόνια» στη σκακιέρα υποκινητών οι μετανάστες της Μόριας- Ενδείξεις για δράση τους στο ΚΥΤ, πολεμικό το κλίμα στο νησί

NEWSROOM icon
NEWSROOM
«Πιόνια» στη σκακιέρα υποκινητών οι μετανάστες της Μόριας- Ενδείξεις για δράση τους στο ΚΥΤ, πολεμικό το κλίμα στο νησί

Εκρηκτική εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στη Μυτιλήνη, με τους 13.000 μετανάστες και πρόσφυγες να παραμένουν για τρίτη μέρα χωρίς στέγη και τις πληροφορίες για υποκίνηση καταστροφής του ΚΥΤ της Μόριας να εντείνονται.

Στα… δίχτυα επιτήδειων είτε προερχόμενων από αχαρτογράφητες ΜΚΟ, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ή από διαμένοντες στο χώρο, οι οποίοι «εκτελούσαν» καθήκοντα υποδαύλισης αντιδράσεων βρέθηκαν για άλλη μία φορά εκατοντάδες μετανάστες.

Μετά τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές, που ξέσπασαν στο ΚΥΤ και τον περιβάλλοντα χώρο, οι μετανάστες και πρόσφυγες έχουν ξεχυθεί στους δρόμους του νησιού. Και παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση με ταχύτατους ρυθμούς διαμορφώνει νέο χώρο για τη στέγασή τους δίπλα στο στρατόπεδο Καρά Τεπέ, τώρα δηλώνουν πως το μόνο που επιθυμούν είναι να φύγουν από το νησί –κάτι πρακτικώς αδύνατον εάν δεν εξεταστούν τα αιτήματα ασύλου.

Αντιδράσεις υπάρχουν την ίδια ώρα και από κατοίκους οι οποίοι βρίσκονται για άλλη μία φορά αντιμέτωποι με τα κύματα μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι βρίσκονται στις αυλές των σπιτιών τους και έχουν ξεκινήσει –όπως καταγγέλλουν κάποιοι- πλιάτσικο.

Ο ρόλος των υποκινητών

Χρονικό μίας προαναγγελθείσας εξέγερσης από τους μετανάστες και πρόσφυγες της Μόριας χαρακτηρίζουν οι αρμόδιες αρχές τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Δεν ήταν μόνον οι συνθήκες διαβίωσής τους, αλλά κυρίως –όπως επισημαίνουν- το γεγονός πως κάποιοι «έσπευσαν» να πυροδοτήσουν τις αντιδράσεις τους. Σύμφωνα με το kathimerini.gr οι υποψίες των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών στρέφονται σε μια ομάδα 30 Αφγανών από τον καταυλισμό της Μόριας για τον εμπρησμό του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ). Σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματούχους, πρόκειται για νεαρής ηλικίας άτομα που ταξίδεψαν στην Ελλάδα χωρίς τις οικογένειές τους.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι είχαν συμμετοχή σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών εντός της δομής, όπως επίσης και σε εκβιασμούς μεταναστών που δραστηριοποιούνται σε θέματα παρεμπορίου μέσα στο ΚΥΤ. Δεν συγκαταλέγονται μεταξύ των 35 αλλοδαπών που, λόγω κορωνοϊού, επρόκειτο να τεθούν σε καραντίνα. Εκμεταλλεύθηκαν ωστόσο τη βίαιη αντίδραση των τελευταίων προκειμένου να προκαλέσουν επεισόδια και να καταστρέψουν τη δομή.

Εκτιμάται ότι παρακίνησαν και άλλα άτομα από τον καταυλισμό να μετάσχουν ενεργά στα γεγονότα, αν και, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι αξιωματούχοι, «λειτούργησε κυρίως η λογική του όχλου». Πάντως η έρευνα εστιάζει και σε «συνομιλίες» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αναφορές που καλούσαν σε αντίδραση στην προοπτική μετατροπής της Μόριας σε κλειστή δομή.

Τα μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το τελευταίο διάστημα υπήρξε μία σειρά από διαδικτυακές αναρτήσεις σε «κλειστές» και ανοικτές ομάδες του Facebook που δημιουργούσαν ένα κλίμα έντονης δυσαρέσκειας σε πρόσφυγες και μετανάστες που διαβιούσαν μέσα και έξω από το ΚΥΤ της Μόριας.

Οι κατευθυνόμενες αναρτήσεις –σύμφωνα με το i.efimerida.gr– ισχυρίζονταν πως η καραντίνα της δομής λόγω κορονοϊού θα λειτουργούσε ως προάγγελος για τη μετατροπή της σε κλειστό κέντρο κράτησης. Μία από αυτές προέρχεται από μία «αχαρτογράφητη» ΜΚΟ, αναρτημένη στα αγγλικά, και γράφει χαρακτηριστικά:

«Ενα lock down (κλείδωμα) θα σήμαινε ότι κάθε είσοδος ή έξοδος από το κτίριο θα απαγορευτεί και θα υπάρξει ενισχυμένη παρουσία της αστυνομίας για την επιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας στον καταυλισμό. Πώς αυτό θα εφαρμοστεί στο στρατόπεδο όπου οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν έξω από το φράχτη, και ο φράχτης στη δομή είναι γεμάτος τρύπες, μένει να δούμε. Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προσπαθεί ήδη να το χρησιμοποιήσει για πολιτικό κέρδος και δηλώνει ότι αυτό το περιστατικό ενισχύει την ανάγκη υλοποίησης του έργου δημιουργίας κλειστής ελεγχόμενης δομής στη Μόρια, βασικά φυλακή».

Το πλιάτσικο από τους περιπλανώμενους μετανάστες

Όπως αναφέρει στο newsit.gr ο πρόεδρος συλλόγου κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας και όμορων κοινοτήτων, Θανάσης Ψούνος , μερίδα παραβατικών στοιχείων εισχωρούν με το “έτσι θέλω” στα σπίτια των κατοίκων της περιοχής, αρπάζουν τρόφιμα και ότι άλλο βρουν, ενώ άλλοι ανοίγουν κλειστές κατοικίες και μένουν παράνομα μέσα.

«H κατάσταση είναι εκρηκτική, γιατί έχουμε και τους αλληλέγγυους που είναι υπέρ των μεταναστών που κάνουν διάφορες συγκεντρώσεις. Είναι περίεργα ακόμα τα πράγματα. Η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί κάπως, μόνο όταν οι μετανάστες πειστούν να μπουν στην ελεγχόμενη δομή, που φτιάχνουν στην περιοχή του Καρά Τεπέ. Μόνο τότε θα επανέλθει κάπως η κανονικότητα. Η νέα δομή δεν ξέρουμε πόσο κόσμο μπορεί να χωρέσει. Σε αυτή την φάση, πάντως, λένε πως οι σκηνές θα είναι πολλές και μεγάλες. Όταν μπουν μέσα και χωριστούν ανά εθνικότητα, τότε θα ξέρουμε πόσοι θα φιλοξενηθούν. Πάντως υπολογίζουμε πως θα μπουν πάνω από 3.000 άτομα. Αυτό που φοβόμαστε είναι μην επιστρέψει πάλι στο τραπέζι η λύση της Μόριας, κάτι που απευχόμαστε, γι’ αυτό και είμαστε σε επιφυλακή».

«Η δομή που φτιάχνουν είναι προσωρινή αυτό είναι ξεκάθαρο, ήδη ο δήμαρχος είναι κάθετος στο να μην μείνει εκεί. Δεν υπάρχουν υποδομές για να μείνει μόνιμα. Η περιοχή που κινούνται τώρα είναι στα όρια της Μόριας. Μπαίνουν μέσα στα σπίτια κλέβουν φαγητό, ανοίγουν κλειστά σπίτια και μένουν μέσα. Υπάρχει βέβαια αστυνομική δύναμη και εγρήγορση από τους κατοίκους, που όταν παρατηρούν τέτοιου τύπου φαινόμενα ειδοποιούν τις δυνάμεις», ανέφερε ο κ. Ψούνος.

«Στην προσωρινή δομή θα υπάρχουν υπάλληλοι της υπηρεσίας ασύλου, ΜΚΟ θα είναι μια ελεγχόμενη δομή και δεν θα μπορεί να μπαίνει και βγαίνει όποιος θέλει. Θα είναι μια πρόβα για την ελεγχόμενη τυχόν καινούργια δομή, που θα φιλοξενηθεί κάποια στιγμή στο νησί. Λογικά θα είναι εκτός οικιστικού άξονα, αυτό που υποστηρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια» κατέληξε.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ