Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Αικατερίνη Φραγκάκη: Αυστηρές κυρώσεις για όσους παραβιάσουν τα μέτρα απαγόρευσης δημοσίων συναθροίσεων και κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση του COVID-19

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αικατερίνη Φραγκάκη: Αυστηρές κυρώσεις για όσους παραβιάσουν τα μέτρα απαγόρευσης δημοσίων συναθροίσεων και κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση του COVID-19

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 20.03.2020 “Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19” ορίζεται ότι για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, είναι δυνατόν, με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, να επιβάλλεται, για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, σε όλη την Επικράτεια ή σε ορισμένη μόνο περιοχή, απαγόρευση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων, στις οποίες συμμετέχει ένας ελάχιστος αριθμός ατόμων.

Είναι δυνατόν να επιβάλλονται ως μέτρα πρόληψης και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, περιορισμοί ή απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών εν όλω ή εν μέρει στην Επικράτεια. Εξαίρεση αποτελούν μετακινήσεις των πολιτών για την εξυπηρέτηση ζωτικών, προσωπικών ή επαγγελματικών, αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο. Τα μέτρα αυτά επιβάλλονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση της εφαρμογής των κατεπειγόντων μέτρων για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων είναι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία και οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους, καθώς και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.).

Οι κυρώσεις για όσους παραβιάσουν τα μέτρα είναι ιδιαιτέρως αυστηρές.

Κατ’ αρχάς επιβάλλεται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, για κάθε παράβαση, διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ.

Ταυτόχρονα όποιος δεν συμμορφώνεται έχει να αντιμετωπίσει και ποινικές ευθύνες ήτοι φυλάκιση έως δύο (2) ετών, εκτός αν η πράξη τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη.

Σύμφωνα με το άρθρο του 285 Ποινικού Κώδικαόποιος παραβιάσει τα μέτρα για την πρόληψη των ασθενειών τιμωρείται με φυλάκιση 3 έως 5 έτη και χρηματική ποινή αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων.

Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη 10 ετών . Αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου επιβάλλεται κάθειρξη 10 έως15 ετών και αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

Όποιος στις περιπτώσεις παραβιάζει τα μέτρα από αμέλεια, τιμωρείται:

-α) στην περίπτωση που προκύψει κίνδυνος μετάδοσης απειλείται με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας -β) στην περίπτωση που μεταδοθεί σε κάποιον και υπάρξει θάνατος απειλείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ