Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Ανδριάνα Ζαχαρίου: Προστασία πρώτης κατοικίας – Επίκαιρη ανάγκη ή πεπερασμένη πολιτική;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ανδριάνα Ζαχαρίου: Προστασία πρώτης κατοικίας – Επίκαιρη ανάγκη ή πεπερασμένη πολιτική;

Της Ανδριάνας Ζαχαρίου*

Η ελληνική κοινωνία δεν φαίνεται να έχει αναπνεύσει ακόμη, επαρκώς, μετά την έξοδο από τα μνημόνια και την οικονομική κρίση ώστε να επανεκκινήσει και να αναπτυχθεί.

Αντιθέτως θα μπορούσε να λεχθεί ότι οικονομικά ευρίσκεται στα ίδια επιπέδα όπως πριν τρία ή τέσσερα χρόνια. Αυτό διότι, ναι μεν δεν υπέστησαν νέες μειώσεις οι μισθοί και οι συντάξεις, όμως οι οικονομικές υποχρεώσεις έχουν πολλαπλασιασθεί με την τοκοφορία των ετών, υποχρεώσεις που είχαν αναληφθεί σε συνθήκες πολύ ευρωστότερες κάθε νοικοκυριού. Μοιραία, η μη επαρκής δυνατότητα να καλύφθούν οι τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις που το σύνηθες, ξεπερνούν πολύ τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, δεν τροφοφοτεί την αλυσίδα των υπόλοιπων ελεύθερων επαγγελματιών, επιχειρηματιών, εμπόρων κάθε είδους κλπ καθώς δεν κινείται στα μεσαία οικονομικά στρώματα η οικονομία.

Ο σημερινός πολίτης έχει πιθανόν να αντιμετωπίσει οικονομικές υποχρεώσεις α) στην εφορία β) στα ασφαλιστικά του ταμεία γ) σε ιδιώτες προμηθευτές ή λόγω προσωπικού του δανεισμού και δ) στην τράπεζα από δανειακή σύμβαση με υποθήκη (στεγαστικό δάνειο με υποθήκη, επιχειρηματικό με υποθήκη, καταναλωτικό- προσωπικό που εγγράφηκε αργότερα υποθήκη) με άμεσο κίνδυνο κατάσχεσης και πλειστηριασμού της ακίνητης περιουσίας του, από όλους τους ως άνω πιστωτές.

Και το ως άνω πιθανόν όχι από δυστροπία καταβολής αλλά από αδυναμία μικρού ή μεγάλου χρονικού διαστήματος καταβολής καθώς μεταβλήθηκαν αίφνης τα οικονομικά του δεδομένα, με απότομη μείωση των εισοδημάτων του, με πιθανή ανεργία που προέκυψε, με προβλήματα υγείας που τον κράτησαν ή κρατούν μακριά από την εργασία του ή σε μειωμένο ωράριο. Με τα νέα δεδομένα του κορωνοιού, για αρκετό χρονικό διάστημα, επιχειρήσεις ανέστειλαν τη λειτουργία τους και πιθανόν να την αναστείλουν για μεγάλο διάστημα λ.χ οι τομείς εστίασης και τουρισμού, δημιουργώντας νέες οφειλές ή γιγαντώνοντας από τόκους υπερημερίας τις ήδη υπάρχουσες.

Το βέβαιο είναι ότι αντιστρόφως ανάλογα πλέον αποτελούν η δυνατότητα συνεπούς πληρωμής και οι αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις των πολιτών

Λόγος γίνεται στο παρόν άρθρο για τους οφειλέτες που υπέστησαν εξαιρετική συρρίκωνση στα εισοδήματά τους και δεν πίστευαν/ δεν υπολόγισαν ότι θα υποστούν τέτοια συρρίκνωση και όχι στους στρατηγικά κακοπληρωτές και δύστροπους καταβολής.

Υπό αυτό το πρίσμα, το κεκτημένο χρόνων που απτόταν της κοινωνικής πολιτικής για όλους, δηλαδή το πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας είναι επίκαιρη ανάγκη να συνεχίσει να υφίσταται, αν όχι για πάντα, λόγω της πίεσης των θεσμών, πάντως οπωσδήποτε για τα επόμενα χρόνια μέχρι η ελληνική κοινωνία να μπορέσει να ξαναβρεί την τροχιά της κανονικότητά της.

Ακόμη είναι νωρίς. Και δεν επιτρέπεται να τιμωρείται ο πολίτης για το καθεστώς της οικονομικής κρίσης και τις συνέπειες στο νοικοκυριό του.

Η προστασία πρώτης κατοικίας ισχύει έως 31-07-2020 μέσω της πλατφόρμας προστασίας πρώτης κατοικίας και με το πέρας ισχύος της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αυτής στις 31-07-2020, παύει διά παντός και η προστασία πρώτης κατοικίας για όλους, πλήν εκείνων που είναι ήδη προστατευμένοι, δηλαδή με υφιστάμενη ρύθμιση , ή υπό την προστασία Νόμου Κατσέλη και της ισχύουσας ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Οι κοινωνικοοοικονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν προστασία του συνόλου ακίνητης περιουσίας, όμως η πρώτη κατοικία, δηλαδή η κατοικία που διαμένει ο οφειλέτης δέον να προστατευθεί με κάποιο τρόπο, γιατί κινδυνεύει η αξιοπρεπής διαβίωση του με άμεση κατάσχεση και πλειστηριασμό αυτής.

Δικηγόρος με ειδίκευση στο τραπεζικό δίκαιο*

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ