Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Γεώργιος Κουτσούκος: Αυξάνονται οι συντάξεις από το νέο έτος

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γεώργιος Κουτσούκος: Αυξάνονται οι συντάξεις από το νέο έτος

Του Γεωργίου Κουτσούκου*

Αυξήσεις αναμένονται σε όσους ασφαλισμένους έχουν πάνω από 30 χρόνια εργασίας,

μέσω της αύξησης των ποσοστών αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων, κατά το εκτιμώμενο ποσοστό 8% -10% (σύμφωνα και με σχετικές πηγές ενημέρωσης), φέρνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή τον Ιανουάριο.

Μετά και την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, θα πρέπει να θεωρείται μάλλον δεδομένο ότι θα αυξηθούν οι σημερινοί συντελεστές του νόμου Κατρούγκαλου, μετά τα 30 έτη ασφάλισης, όπου και παρατηρούνται οι μεγαλύτερες μειώσεις συντάξεων, ανεξαρτήτως μισθού, σε σχέση με τα ποσά συντάξεων πριν από τον Ν. 4387/2016. Η αύξηση θα είναι κλιμακωτή, όσο αυξάνονται τα συντάξιμα έτη.

Μάλιστα, υπό συζήτηση είναι αυτή τη στιγμή και η αύξηση της εθνικής σύνταξης, πάντα για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Απαραίτητη κρίνεται, σε κάθε περίπτωση, η οικονομική μελέτη από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, η οποία θα αποτυπώνει τα βασικά σενάρια με τους νέους συντελεστές και τις επιπτώσεις (δαπάνη) που προκαλούν στο ασφαλιστικό σύστημα.

Οι νέες κύριες συντάξεις θα έχουν αφετηρία την 4η Οκτωβρίου 2019 και θα αποδοθούν αναδρομικά, όταν ψηφιστεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

* Ο Δρ. Γεώργιος Ι. Κουτσούκος είναι Εργατολόγος-Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ