Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Γεώργιος Νικολακόπουλος: Μεταβιβάσεις Δανείων – Προσωπικά Δεδομένα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γεώργιος Νικολακόπουλος: Μεταβιβάσεις Δανείων – Προσωπικά Δεδομένα

Οι τράπεζες προχώρησαν προσφάτως σε μεταβιβάσεις των συμβάσεων δανείων τους (κόκκινων, αλλά και ρυθμισμένων) σε funds του εξωτερικού, ενημερώνοντας συνήθως εκ των υστέρων τους δανειολήπτες. Ειδικότερα, οι τράπεζες κοινοποίησαν με απλές επιστολές τις μεταβιβάσεις των συμβάσεων, ακόμη και τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου (συνεπώς πολλές επιστολές πιθανόν να έχουν χαθεί), κυρίως σε επενδυτικές εταιρείες του εξωτερικού!

Οι οφειλέτες πρέπει να γνωρίζουν ότι ναι μεν η μεταβίβαση της συμβατικής τους σχέσης επιτρέπεται από το σχετικό νόμο του 2015, όμως πρέπει να ελεχθεί αν τηρήθηκαν οι όροι της νομιμότητας, ως επί το πλείστον για τη μεταβίβαση των προσωπικών δεδομένων. Σύμφωνα με την ισχύουσα πλέον νομοθεσία τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα συλλέγονται και γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας μόνο για νόμιμο και σαφώς προσδιορισμένο σκοπό και πρέπει οι τράπεζες να ενημερώνουν ρητώς για τα ανωτέρω.

Η νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι αυστηρή και θέτει συγκεκριμένες προυποθέσεις για τη μεταβίβαση τους και την χρήση τους από τον αποδέκτη. Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαικής Ένωσης: “2.Η επεξεργασία αυτών των δεδομένων πρέπει να γίνεται νομίμως, για καθορισμένους σκοπούς και με βάση τη συγκατάθεση του ενδιαφερομένου ή για άλλους θεμιτούς λόγους που προβλέπονται από το νόμο.”

Οι τράπεζες οφείλουν να τηρούν τις υποχρεώσεις, που απορρέουν από τον Γενικό Ευρωπαικό Κανονισμό για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων (Κανονισμός ΕΕ 2016/679) και να ενημερώνουν τους αντισυμβαλλόμενους τους για τη χρήση και μεταβίβαση των Προσωπικών Δεδομένων, καθώς και για τα δικαιώματα τους. Οι Ανεξάρτητες Αρχές και το Δημόσιο πρέπει να ελέγχουν τις τράπεζες, για την ορθή εφαρμογή του Ευρωπαικού Κανονισμού και την Ελληνική Νομοθεσία, καθώς και τις συνδεδεμένες-συνεργαζόμενες με αυτές εταιρείες και φυσικά πρόσωπα και να επιβάλλουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις, ώστε οι πολίτες να μην αναγκάζονται να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για μη νόμιμη χρήση και μεταβίβαση των προσωπικών δεδομένων τους.

Αξιομνημόνευτη είναι η παρατήρηση του Δικηγόρου Β.Αποστολόπουλου στο σχετικό του άρθρο στη Ναυτεμπορική: “Απομένει να δούμε πως οι δημόσιες αρχές και τα κράτη μέλη θα διαχειριστούν το νέο Κανονισμό, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη άσκηση και η πλήρης και αποτελεσματική προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών των υποκειμένων των δεδομένων σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 2 του Κανονισμού.”

Οι τράπεζες για να διαβιβάσουν τα ανωτέρω δεδομένα στις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις του ν.4354/2015 δέον να έχουν τη ρητή συναίνεση των δανειοληπτών! Στις αρχικώς υπογραφείσες συμβάσεις οι δανειολήπτες συμφώνησαν συνήθως στη μεταβίβαση των προσωπικών τους δεδομένων μόνο στις εταιρείες του ομίλου της τράπεζας. Κατά τη νομική μου θέση αυτή η συναίνεση δεν επαρκεί για τις μεταβιβάσεις των προσωπικών δεδομένων στα funds, εξάλλου και οι ίδιες οι τράπεζες στις νέες συμβάσεις προβλέπουν ρητώς αυτή τη δυνατότητα.

Δεν μπορεί να θεωρείται μη νόμιμη διασπορά προσωπικών δεδομένων αν ακουστεί το επίθετο ενός ασθενή σε κάποιο νοσοκομείο και η συνολική μεταβίβαση προσωπικών δεδομένων μέσω της πώλησης της τραπεζικής σύμβασης να μην χρειάζεται συναίνεση!

Συνεπώς οι δανειολήπτες δέον να ασκούν τα δικαιώματα τους, να ελέγχουν ό,τι υπογράφουν και να μην αμελούν όταν λαμβάνουν σχετικά έγγραφα μεταβιβάσεων των δανείων τους.

Γεώργιος Νικολακόπουλος Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο & ΣτΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ