Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Γεώργιος Νικολακόπουλος: Προτάσεις για τα κόκκινα δάνεια

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γεώργιος Νικολακόπουλος: Προτάσεις για τα κόκκινα δάνεια

Του Γεωργίου Αν. Νικολακόπουλου*

Η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεση νομισματικής πολιτικής, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή, τονίζεται ότι δεν αρκεί το σχέδιο “Ηρακλής” για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Ο δρόμος των πλειστηριασμών πιστεύω ότι δεν είναι ο ενδεδειγμένος, όχι μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους (οι οποίοι βεβαίως είναι οι σπουδαιότεροι), αλλά και από ορθολογική σκοπιά δεν είναι αποδοτική αυτή η λύση.

Ειδικότερα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν μόνο κατά περίπου 10 δις το 2019 και κυρίως λόγω των ρυθμίσεων. Εξάλλου οι Δικαστικές Αποφάσεις του ν.3869/2010 (νόμος Κατσέλη) έδωσαν δίκαιες λύσεις στους προσφεύγοντες παρά την εκτεταμένη αυστηριοποίηση των προϋποθέσεων και της διαδικασίας. Οι Δικαστές στέκονται στο ύψος τους και απονέμουν Δικαιοσύνη τόσο στη διαδικασία του νόμου Κατσέλη, όσο και στις Ανακοπές ή Αγωγές των δανειοληπτών για υπερχρεώσεις των τραπεζών. Χαρακτηριστική είναι και η πρόσφατη νομολογία για το μη νόμιμο  υπολογισμό των τόκων σε 360 ημέρες και όχι σε 365 ημέρες, καθώς και για τη μη νόμιμη χρέωση διαφόρων εξόδων και  προμηθειών! Συνεπώς είναι επιβεβλημένος ο Δικαστικός έλεγχος των τραπεζικών συμβάσεων και της εξέλιξης τους και αυτός θα οδηγήσει σε εξορθολογισμό των χρεωστικών υπολοίπων, ήτοι των κόκκινων δανείων, και συνακόλουθα σε μείωση των απαιτήσεων των θεσμών για μείωση του όγκου τους, αφού το νομίμως υπολογισμένο χρέος των δανειοληπτών θα αποδειχθεί κατά πολύ μικρότερο! Ως εκ τούτου οι καλόπιστοι δανειολήπτες δεν θα χάσουν τα σπίτια τους και οι τράπεζες θα αποκτήσουν ρευστότητα από τις βιώσιμες ρυθμίσεις.

Εν κατακλείδι, εφόσον η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων γίνει με το ανωτέρω σκεπτικό, αποτυπωμένο στο νέο νομοθετικό πλαίσιο που ετοιμάζεται, θα επιτευχθεί μεγαλύτερη εναρμόνιση με τα αιτηθέντα από τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

*Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο & ΣτΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr