Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Κατερίνα Φραγκάκη: Πώς διορθώνουμε την κατασχετήρια έκθεση και ανακόπτουμε τον πλειστηριασμό

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κατερίνα Φραγκάκη: Πώς διορθώνουμε την κατασχετήρια έκθεση και ανακόπτουμε τον πλειστηριασμό

Της Κατερίνας Φραγκάκη, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω

Σύμφωνα με το άρθρο 954 ΚΠολΔικ η κατασχετήρια έκθεση πρέπει να περιέχει:

α) ακριβή περιγραφή του κατασχεμένου πράγματος, ώστε να μη γεννιέται αμφιβολία για την ταυτότητα του,

β) αναφορά της εκτίμησης του κατασχεμένου που έκανε ο δικαστικός επιμελητής ή ο πραγματογνώμονας,

γ) τιμή πρώτης προσφοράς που πρέπει να είναι τουλάχιστον τα δύο τρίτα της αξίας, στην οποία εκτιμήθηκε το κατασχεμένο,

δ) αναφορά του εκτελεστού τίτλου στον οποίο βασίζεται η εκτέλεση, της επιταγής που επιδόθηκε στον οφειλέτη και του ποσού για το οποίο γίνεται η κατάσχεση,

ε) αναφορά της ημέρας και του τόπου του πλειστηριασμού, καθώς και του ονόματος του υπαλλήλου του πλειστηριασμού.

Στην έκθεση αναφέρονται επίσης οι όροι που τυχόν έθεσε, σχετικά με τον πλειστηριασμό, ο υπέρ ου η εκτέλεση με την κατά το άρθρο 927 εντολή.

Ύστερα από ανακοπή του επισπεύδοντος ή του καθ’ ου η εκτέλεση η οποιουδήποτε άλλου έχει έννομο συμφέρον, το αρμόδιο κατά το άρθρο 933 δικαστήριο, δικάζοντας κατά τη των ασφαλιστικών μέτρων  μπορεί να διατάξει τη διόρθωση της έκθεσης, ιδίως ως προς την περιγραφή του κατασχεθέντος, την εκτίμηση και την τιμή πρώτης προσφοράς.

Η ανακοπή πρέπει να γίνει το αργότερο πέντε (5) εργάσιμες ημέρες πριν από την ημέρα του πλειστηριασμού. Η απόφαση πρέπει, κατά το δυνατόν, να δημοσιεύεται έως τις 12.00 το μεσημέρι της προηγούμενης του πλειστηριασμού ημέρας. Αν η ανακοπή γίνει δεκτή, εφόσον ο υπολειπόμενος χρόνος δεν επαρκεί για την τήρηση των διατυπώσεων δημοσιότητας, ορίζεται με την απόφαση νέα ημέρα πλειστηριασμού. Η απόφαση αυτή κατατίθεται στον υπάλληλο του πλειστηριασμού και, αφού η σχετική διόρθωση γίνει και στην περίληψη της κατασχετήριας έκθεσης, τηρούνται οι διατυπώσεις δημοσιότητας του άρθρου 960 παρ. 2.

ΛΟΓΟΙ ΑΝΑΚΟΠΗΣ- ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ:

Α)Εσφαλμένη εκτίμηση της τιμής του κατασχεθέντος

Όταν έχει εκτιμηθεί εσφαλμένα η εμπορική αξία των εκπλειστηριαζόμενων ακινήτων και κατά συνέπεια και η ορισθείσα τιμή πρώτης προσφοράς τίθεται ζήτημα για την ανακοπή της Αναγκαστικής Κατάσχεσης Ακίνητης Περιουσίας.

Αν το  ποσό αυτό είναι πολύ χαμηλό (πολλές φορές σε σύγκριση ακόμα και με την αντικειμενική αξία του ακινήτου) γίνεται δεκτός ο λόγος ανακοπής. Για την στοιχειοθέτηση του  λόγου αυτού πρέπει να προσκομισθεί έκθεση πιστοποιημένου εκτιμητή.

Β) Εσφαλμένη περιγραφή του εκπλειστηριαζόμενου ακινήτου. Όταν έχει γίνει λανθασμένη περιγραφή του κατασχεθέντος και ως εκ τούτου η Έκθεση Κατάσχεσης πάσχει σφάλματος, θα πρέπει να διορθωθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι  όταν το ακίνητο είναι αδιαίρετο (πχ μεζονέτα) ενώ στην έκθεση κατάσχεσης περιγράφονται δύο διαμερίσματα. Αντίστοιχα όταν περιγράφεται εσφαλμένα το ακίνητο (πχ λάθος τετραγωνικά μέτρα, λιγότεροι όροφοι, έλλειψη περιγραφής υπογείου, γκαράζ, αποθήκης κλπ).  Για την στοιχειοθέτηση του λόγου αυτού θα πρέπει να κατατεθούν οι τίτλοι κτήσης , σύσταση οριζοντίου ή καθέτου ιδιοκτησίας, νομιμοποιήσεις,  κατόψεις , τοπογραφικά διαγράμματα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ