Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Μαρία Ζαζιά: Δάνεια υπό συνθήκες κορωνοϊού

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μαρία Ζαζιά: Δάνεια υπό συνθήκες κορωνοϊού

Μια νέα κατάσταση βιώνει πλέον η Οικονομία, με προβλέψεις δυσοίωνες, οι οποίες αν επιβεβαιωθούν οδηγούμαστε σε μια οικονομική πανδημία περιλαμβανομένης απώλειες θέσεων εργασίας, ραγδαία κάμψη εμπορίου και ισχυρούς κλυδωνισμούς της οικονομίας εν γένει.

Αναμφίλεκτα, δε δύναται να μην επηρεαστεί το τραπεζικό σύστημα από τα νέα οικονομικά δεδομένα. Προ ολίγων ημερών οι τράπεζες προέβησαν σε «πάγωμα» δόσεων τόσο για τα δάνεια των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών. Ειδικότερα, τα πιστωτικά ιδρύματα και οι εταιρείες διαχείρισης δανείων προχώρησαν σε αναστολή πληρωμής δόσεων, εφόσον έχει προηγηθεί τηλεφωνική  επικοινωνία (ή επικοινωνία και με αποστολή μηνύματος) με τον δανειολήπτη. Στο σημείο αυτό, «επαναπροσδιορίζεται» και ο ρόλος των εισπρακτικών εταιρειών για τους επόμενους μήνες. Σκοπός των τελευταίων την τρέχουσα περίοδο αποτελεί η ενημέρωση όσων δοκιμάζονται από την αιφνίδια μεταβολή της οικονομικής τους κατάστασης αναφορικά με τη δυνατότητα χορήγησης της τρίμηνης αναστολής. Έκτοτε δεν δύνανται να οχλήσουν εκ νέου τους δανειολήπτες.

Η εν λόγω τρίμηνη αναστολή αφορά  ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους που επλήγησαν οικονομικά και κατά συνέπεια δικαιούνται το επίδομα των800 ευρώ. Ταυτοχρόνως, σε όσους επηρεάστηκε η οικονομική τους κατάσταση και αποδεδειγμένα αδυνατούν να είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των δανειακών τους υποχρεώσεων, θα προτείνονται εξατομικευμένες λύσεις που θα περιλαμβάνουν είτε δυνατότητα μείωσης δόσεων ή αναστολής της πληρωμής αυτών.

Ταυτοχρόνως, για επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν ή εμφανίζουν μεγάλη πτώση του τζίρου τους προβλέπεται αναστολή χρεωλυσίων για έξι μήνες (μέχρι Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους) με την προϋπόθεση να είναι ενήμερα επιχειρηματικά δάνεια, δηλαδή οι δανειολήπτες να αποπλήρωναν με συνέπεια τις δανειακές τους υποχρεώσεις μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί σε επιχειρηματικούς τομείς που δέχονται τις μέγιστες δυσμενείς επιπτώσεις, όπως εμπόριο, τουρισμός, μεταφορές.

Κατόπιν αυτών και υπό τη σκιά της νέας οικονομικής πανδημίας, είναι εμφανής ο κίνδυνος δημιουργίας νέου κύκλου κόκκινων δανείων. Η ξαφνική μεταβολή του προϋπολογισμού των νοικοκυριών αλλά και του επιχειρηματικού κλάδου, θα οδηγήσει σε καθυστερήσεις αποπληρωμής των δόσεων , πολλώ δε μάλλον σε περιπτώσεις που τα δάνεια εξυπηρετούνταν μέχρι πρότινος μετά δυσκολίας. Σε αρκετές περιπτώσεις οι δανειολήπτες προέβησαν σε εκ νέου ρυθμίσεις των δανείων τους για να είναι συνεπείς και ενήμεροι, εν τούτοις με τις εν λόγω συνθήκες αναμένεται κίνδυνος «νέου γύρου»μη εξυπηρετούμενων δανείων με εκτίναξη των ποσοστών και των οφειλών, αφού οι δανειολήπτες θα αδυνατούν να προσαρμοστούν και εν τέλει να ανταπεξέλθουν στη μη γνώριμη και αχαρτογράφητη οικονομική πραγματικότητα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ