Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Κωνσταντίνος Γώγος: Δικαστικοί αντιπρόσωποι και κάποια… μαθηματικά

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κωνσταντίνος Γώγος: Δικαστικοί αντιπρόσωποι και κάποια… μαθηματικά

Προσφάτως γίναμε μάρτυρες της τροπολογίας του Υπουργείου Εσωτερικών για την ενεργοποίηση της διάταξης με την οποία θα διορισθούν στις επόμενες εκλογές και δημόσιοι υπάλληλοι με πτυχίο νομική ως δικαστικοί αντιπρόσωποι.

Γράφει ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Χ. Γώγος

Ως δικαιολογητικός λόγος της ρύθμισης αναφέρθηκε το γεγονός ότι δεν επαρκούν οι Δικηγόροι για να καλύψουν το σύνολο των εκλογικών τμημάτων.

Ως δούμε όμως κάποια στατιστικά:

Με βάση τα στοιχεία τα οποία υπάρχουν στο site του Υπουργείου Εσωτερικών, μετά τις αιτήσεις προτίμησης οι υποψήφιοι για δικαστικοί αντιπρόσωποι έφτασαν περίπου του 32.000. Από αυτούς διορίσθηκε το 53% (στοιχεία 2012).

Τα νούμερα δεν είναι πολύ διαφορετικά ανά εκλογική διαδικασία. Αρκεί να παρατηρήσουμε ότι στις εκλογές του 2015 τα εκλογικά τμήματα ήταν περίπου 19.000.

Καθίσταται σαφές επομένως πως με βάση τα στοιχεία των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων οι Δικηγόροι όχι μόνο έφταναν για να καλύψουν τις ανάγκες μιας εκλογικής αναμέτρησης αλλά πλεόναζαν με αποτέλεσμα κάποιοι εκ των συναδέλφων να μην διορίζονται.

Παράλληλα, η ποσόστωση του 3% επί των ασκουμένων Δικηγόρων είχε σαν αποτέλεσμα αυτοί που στη πραγματικότητα είχαν μεγαλύτερη οικονομική ανάγκη να εισπράξουν της εκλογική αποζημίωση να μένουν εκτός της διαδικασίας.

Ας μη λησμονούμε δε ότι η οιαδήποτε έως και σήμερα μείωση των εκλογικών αποζημιώσεων δεν επηρέασε τον αριθμό των αιτήσεων προτίμησης με αποτέλεσμα οι Δικηγόροι να παραμένουν το κύριο σώμα διενέργειας των εκλογών.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω γεννώνται κρίσιμα ερωτήματα για την τοποθέτηση του Υπουργείου Εσωτερικών καθώς από τα στατιστικά δεδομένα προκύπτει αβίαστα ότι οι Δικηγόροι όχι μόνο επαρκούν αλλά περισσεύουν κιόλας.

Σε κάθε περίπτωση στις επόμενες εκλογές θα πρέπει με βάση την ανακοίνωση να θεωρήσουμε άπαντες δεδομένο το διορισμό μας. Αν όμως δε συμβεί αυτό, τότε «τις πταίει..;»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ