Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Κωνσταντίνος Καρέτσος: ΕΣΠΑ στα δικαστήρια! Οι δρώντες και οι πανηγυρίζοντες

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κωνσταντίνος Καρέτσος: ΕΣΠΑ στα δικαστήρια! Οι δρώντες και οι πανηγυρίζοντες

Το πρόγραμμα άσκησης στα δικαστήρια που εισήχθη με τη διάταξη του άρθρου 33 του ν. 3310/2011 με πρωτοβουλία της Ε.Α.Ν.Δ.Α. και εκσυγχρονίστηκε στα πλαίσια του Νέου Κώδικα Δικηγόρων (ν. 4194/2013 άρθρο 13 παρ. 5 και 6) προέβλεπε την τοποθέτηση ασκουμένων δικηγόρων σε Γραμματείες Δικαστηρίων και Εισαγγελιών, ενώ μετά από απόφαση των οργάνων διοίκησης οι Ασκούμενοι Δικηγόροι μπορούσαν ομοίως να διατίθενται σε Δικαστή, Κτηματολογικό Δικαστή, Εισαγγελέα ή Ειρηνοδίκη, προκειμένου να τους επικουρούν στα καθήκοντά τους. 

Αναλύει ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Καρέτσος*

Το πρόγραμμα αυτό, στα πλαίσια της εφαρμογής του, έγινε ευρύτατα αποδεκτό από Ασκούμενους Δικηγόρους και Δικαστικούς Υπαλλήλους. Δυστυχώς όμως, το πρόγραμμα διακόπηκε κατά τις αρχές του έτους 2015, δοθέντος ότι δεν προέκυψε χρηματοδότησή του μέσω του τότε τρέχοντος προγράμματος ΕΣΠΑ.

Από το χρονικό σημείο εκείνο (2015) πάρθηκαν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες εκ μέρους της Ε.Α.Ν.Δ.Α., προφορικές και έγγραφες, επί του σχετικού ζητήματος προς τους συναρμόδιους φορείς (Υπ. Δικαιοσύνης, Υπ. Εργασίας και Γεν. Γραμματεία του ΕΣΠΑ). 

Πιο συγκεκριμένα, 

α. με την από 5.5.2017 κοινή επιστολή της διοίκησης Ε.Α.Ν.Δ.Α. και της διοίκησης των Δικαστικών Υπαλλήλων Αθηνών προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης κοινοποιούμενη προς τον κ. Γεν. Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων και ΕΣΠΑ (αρ. πρωτ. 51290/5.5.2017) αιτηθήκαμε την επανεργοποίηση του Προγράμματος ΕΣΠΑ για τους ασκούμενους στα Δικαστήρια (συνημμένο 1),

β. με την από 12.10.2017 επιστολή της Ε.Α.Ν.Δ.Α. προς την κ. Υπουργό Εργασίας, τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης κοινοποιούμενη προς τον κ. Πρόεδρο του Δ.Σ.Α. (αρ. πρωτ. 47303/3376//12.10.2017, 3938/12.10.2017 και 1551/12.10.2017 αντίστοιχα) προτείναμε τη δημιουργία ενός προγράμματος ενίσχυσης των ασκουμένων συναδέλφων και συγκεκριμένα των νεοεισερχόμενων αποφοίτων Νομικής στον επαγγελματικό στίβο μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων με μηνιαία αμοιβή ύψους 650,00 ευρώ (συνημμένο 2). 

Εν συνεχεία, στις 23.2.2018, η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος υπέβαλε αίτημα προς την Υπουργό Εργασίας κ. Αχτσιόγλου για την διερεύνηση της δυνατότητας ένταξης των Δικηγορικών Συλλόγων σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, που να αφορά στην απασχόληση ασκουμένων δικηγόρων (συνημμένο 3).

Συνακόλουθα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Καλογήρου στις 12.1.2019 κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων δεσμεύτηκε να επανεργοποιήσει το πρόγραμμα άσκησης για 2.400 ασκούμενους δικηγόρους, επί 12μηνο στις γραμματείες των δικαστηρίων και επί 6μηνο σε δικηγορικά γραφεία, έναντι 650 € μηνιαίως. Προς επίρρωση της εξαγγελίας του ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης εξέδωσε στις 3.6.2019 Δελτίο Τύπου, το οποίο αναφέρει ότι το πρόγραμμα θα αρχίσει να υλοποιείται τον Σεπτέμβριο του έτους 2019, θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις κύκλους και θα έχει συνολικό προϋπολογισμό για την καταβολή επιδόματος πρακτικής άσκησης στους ωφελούμενους 27.270.300€ (συνημμένο 4). 

Τέλος, στις 13.6.2019 αποφασίστηκε, για την υλοποίηση της δράσης, η συγκρότηση ομάδας έργου με επικεφαλής το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και με συμμετοχή του Προεδρείου της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του Υπουργείου, καθώς και της ΕΑΝΔΑ, για να εκπονηθούν οι όροι και οι λεπτομέρειες εφαρμογής, στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα, να προχωρήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες που προβλέπονται και να εκδοθούν οι απαιτούμενες εφαρμοστικές υπουργικές αποφάσεις (συνημμένο 5).

Από όλα τα ανωτέρω μπορούν να συναχθούν χρήσιμα συμπεράσματα:

  1. Μετά από 4 χρόνια κυβερνητικής απραξίας παρατηρήθηκε “προεκλογική αφύπνιση” πάνω στο ζήτημα με την έκδοση ενός αόριστου και προεκλογικού Δελτίου Τύπου και τη δημιουργία ομάδας έργου που έστειλε το μήνυμα στον απόφοιτο νομικής/ασκούμενο δικηγόρο “ψήφισέ με για άλλα 4 χρόνια για να το υλοποιήσω”.
  2. Οι ακατανόητοι πανηγυρισμοί που εκδηλώθηκαν από μεν τον Δ.Σ.Α. αποκάλυψαν ότι αρκείται στην προεκλογική/επικοινωνιακή διαχείριση και όχι στην ουσιαστική επίλυση του ζητήματος, για δε την ΕΑΝΔΑ ότι αποτελεί ουρά του ΔΣΑ και στο θέμα αυτό νομιμοποιώντας την ανωτέρω πρακτική.
  3. Όσοι έμπρακτα και διαχρονικά εργάστηκαν/αγωνίστηκαν για την ανάδειξη της αναγκαιότητας λειτουργίας του εν λόγω προγράμματος γνωρίζουν ότι το κράτος έχει συνέχεια και τα προβλήματα των συναδέλφων δεν έχουν χρώμα. Το ζήτημα είναι εάν αυτό το αντιλαμβάνονται και το αποδεικνύουν στην πράξη όλοι. 

*Δικηγόρος Αθηνών, τ. Προέδρου Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ