Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Μαξίμου-ΓΑΔΑ: Ακροδεξιοί οι ενορχηστρωτές των επεισοδίων, στο συλλαλητήριο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μαξίμου-ΓΑΔΑ: Ακροδεξιοί οι ενορχηστρωτές των επεισοδίων, στο συλλαλητήριο

Αμαυρώνοντας ακόμη και την ελληνική σημαία που κρατούσαν στο ένα χέρι τους, «μαυροντυμένοι διαδηλωτές»  έκαναν «πλιάτσικο» και επιτέθηκαν, χτυπώντας με αγριότητα φωτορεπόρτερς, δημοσιογράφους και τεχνικούς της τηλεόρασης που κάλυπταν το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Τύπος για άλλη μία φορά βρέθηκε στο «στόχαστρο» εξαγριωμένων διαδηλωτών που ντυμένοι με τα χρώματα της γαλανόλευκης επιδόθηκαν σε ένα «πογκρόμ» βιαιότητας στο όνομα της …Δημοκρατίας και της εθνικής μας ταυτότητας.

Κατηγορούμενος για τη «Φαβέλα» ένας από τους 7 συλληφθέντες

Η παρουσία του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγού που καταγράφεται σε βίντεο , να είναι ανάμεσα στους κουκουλοφόρους αλλά και κυρίως η σύλληψη ενός εκ των κατηγορουμένων για την επίθεση στη «Φαβέλα» στον Πειραιά, όπου είχαν τραυματιστεί τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων και μία εκ των δικηγόρων της οικογένειας του Παύλου Φύσσα, ήρθαν να ενισχύσουν τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας  πως αυτή τη φορά πίσω από τα επεισόδια δεν βρίσκονται οι …γνωστοί άγνωστοι αλλά συγκεκριμένα άτομα, του ακροδεξιού χώρου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ανάμεσα στους 7 συλληφθέντες είναι και στέλεχος της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά που έχει αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους για συμμετοχή στην επίθεση στον κοινωνικό χώρο Φαβέλα, το Φεβρουάριο του 2018.

 ΓΑΔΑ: Ακροδεξιοί και όχι αντιεξουσιαστές  

Για πρώτη φορά πάντως, πηγές της  ΓΑΔΑ …αναγνώρισαν, από την πρώτη στιγμή,    «ακροδεξιούς» υποκινητές των επεισοδίων, αποκλείοντας κατηγορηματικά να προέρχονται από αντιεξουσιαστές οι οποίοι μετά τη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν κατευθύνθηκαν για τα Εξάρχεια. «Η εκτίμησή μας είναι ότι τα άτομα που προκάλεσαν τα επεισόδια κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου στην πλατεία Συντάγματος ανήκουν στον ακροδεξιό χώρο. Ήταν αδύνατο να παρεισφρήσουν στη συγκέντρωση αντιεξουσιαστές, από τα Προπύλαια, όπου είχαν πραγματοποιήσει αντισυγκέντρωση. Οι αντιεξουσιαστές αμέσως μετά το τέλος της συγκέντρωσής τους κατευθύνθηκαν προς τα Εξάρχεια», τονίζουν κύκλοι της Αστυνομίας.

ΑΔ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: «Πετούν οι χρυσαυγίτες κόκκινες μπογιές;»

Το ….ακροδεξιό «χρώμα» των επεισοδίων ωστόσο δεν συμμερίζεται ο  αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος πίσω από τις …κουκούλες εξακολουθεί να διακρίνει αναρχικούς στο δελτίο του ΑΝΤ1, στο οποίο βρέθηκε μαζί με τον διευθυντή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, τα επεισόδια ξεκίνησαν από “τριάντα μαυροντυμένους κουκουλοφόρους που μπόρεσαν να παρεισφρήσουν  στο συλλαλητήριο με την ανοχή της αστυνομίας” , ρωτώντας χαρακτηριστικά : “ξέρετε χρυσαυγίτες να πετούν κόκκινες μπογές; Ήταν προβοκάτσια. Ήταν αναρχικοί με κουκούλες που τους άφησαν οι αστυνομικοί να περάσουν”,  δήλωσε  ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

“Μέχρι να αρχίσουν τα επεισόδια ήταν η πιο μαζική και ειρηνική διαδήλωση των τελευταίων ετών. Μπορεί κάποιος να κάνει μια τόσο μεγαλειώδη συγκέντρωση; Μπείτε στα site του ΣΥΡΙΖΑ και δείτε το Σύνταγμα τότε ήταν οι μισοί από τους σημερινούς. Τα επεισόδια σήμερα τα έκαναν μπαχαλάκηδες αναρχικοί που δεν κρατούσαν ελληνικές σημαίες, όλοι οι άλλοι κρατούσαν ελληνικές σημαίες”, πρόσθεσε.

«Σύγκρουση» ανακοινώσεων ΝΔ-κυβέρνησης

Η ΝΔ κατηγόρησε την Αστυνομία για την εκτεταμένη χρήση χημικών  στο Σύνταγμα, ζητώντας την παραίτηση της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της ΝΔ αναφέρεται:

«Πανικόβλητοι μπροστά στην οργή των Ελλήνων και χωρίς καμία σοβαρή αφορμή, έριξαν μεγάλες ποσότητες χημικών για να διαλύσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν από όλη την Ελλάδα για να διαδηλώσουν ειρηνικά εναντίον της επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών».

Από την πλευρά του, το Μαξίμου στάθηκε στα «ακραία στοιχεία και μέλη της Χρυσής Αυγής» που δίνοντας, όπως αναφέρει τον τόνο στο συλλαλητήριο «στη προσπάθειά τους να εισβάλουν στη Βουλή με κουκούλες, πέτρες, ξύλα και ρόπαλα, επιτέθηκαν κατά αστυνομικών, στέλνοντας δεκάδες τραυματίες σε νοσοκομεία».

«Δολοφονική» επίθεση με στοχευμένα χτυπήματα και πλιάτσικο

Για ωμή δολοφονική επίθεση σε βάρος πέντε  φωτορεπόρτερς μιλά το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας που καταγγέλλει  οργανωμένο σχέδιο, φασιστικής εμπνεύσεως  με χτυπήματα «στοχευμένα» στο κεφάλι και σε άλλα καίρια σημεία του σώματος.

«Εσύ δεν είσαι αυτός που έκανε το ντοκυμαντέρ για τη Χρυσή Αυγή;», φέρεται να φώναζε ο ένας από τους  πέντε κουκουλοφόρους  δράστες του ξυλοδαρμού του δημοσιογράφου Θωμά Ιακόμπι ο οποίος δέχτηκε γροθιές στο πρόσωπο , στην Πανεπιστημίου. Η ομάδα των πέντε ατόμων τον ανάγκασε μάλιστα να διαγράψει  τα επίμαχα  αρχεία από το κινητό του, ενώ κατέστρεψε και το δημοσιογραφικό μαγνητόφωνο που είχε μαζί του, αναγκαίο εργαλείο δουλειάς για εκείνον.

Βάναυση επίθεση όμως δέχτηκε, λίγη ώρα μετά,  ο  φωτορεπόρτερ Κωστής Νταντάμη, από τον οποίο οι δράστες δεν δίστασαν να κλέψουν τον εξοπλισμό του ενώ τον τραυμάτισαν  σοβαρά στο κεφάλι. Ο Κωστής Νταντάμης καταγγέλλει πως τον χτύπησαν με ρόπαλα και απαίτησαν να τους δώσει τον εξοπλισμό του.

Φασιστικές ομάδες όμως  επιτέθηκαν και σε βάρος του  φωτορεπόρτερ Λευτέρη Παρτσάλη, κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου.

Οι «μαυροντυμένοι» με τις ελληνικές σημαίες και τα κατσαβίδια

Το ΔΣ της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας σε ανακοίνωσή της αναφέρει για τις επιθέσεις που έγιναν, κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου:

«Το ΔΣ της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας καταγγέλλει δολοφονική επίθεση «διαδηλωτών», στα πλαίσια του συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό ζήτημα στο Σύνταγμα. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει μέσα από πλήρως διασταυρωμένες πληροφορίες, μια ομάδα μαυροντυμένων ατόμων με Ελληνικές σημαίες, που επιχείρησαν να ανέβουν στις σκάλες πέριξ του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη για να εισέλθουν στον προαύλιο χώρο της Βουλής, επιτέθηκαν σε πέντε φωτορεπόρτερ. Τα στοιχεία των συναδέλφων είναι στην διάθεση του ΔΣ αλλά δεν αναφέρονται στην παρούσα καταγγελία για ευνόητους λόγους.

Η επίθεση με ρόπαλα και με κατσαβίδι είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός συναδέλφου, ο οποίος διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Τον χτύπησαν στοχευμένα στο κεφάλι και σε άλλα σημεία του σώματος και του έκλεψαν τον εξοπλισμό. Οι υπόλοιποι συνάδελφοι γλίτωσαν με ελαφρά τραύματα από τα χτυπήματα, ωστόσο χάθηκε και εκλάπη μέρος του εξοπλισμού τους.

Στην έρευνα των γεγονότων το ΔΣ της ΕΦΕ έλαβε γνώση για ομάδες ανθρώπων, με μαύρα ρούχα, ελληνικές σημαίες και σήμα με τον δικέφαλο αετό στα ρούχα τους, που είχαν μαζί τους φωτογραφίες από φωτορεπόρτερ. Προφανώς εγείρονται υποψίες ότι η σημερινή επίθεση μπορεί να είναι προσχεδιασμένη και οι συνάδελφοι φωτορεπόρτερ που καλύπτουν διαδηλώσεις να είναι στοχοποιημένοι.

Το ΔΣ της ΕΦΕ εκφράζει τον αποτροπιασμό και την αγανάκτησή του για τέτοιες φασιστικές ενέργειες. Καλούμε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου να καταδικάσουν την επίθεση και να αναλογιστούν κατά πόσο η δική τους ρητορική συμβάλει σε τέτοια συμβάντα και τέτοιου είδους φασιστικές επιθέσεις κατά ανθρώπων, της ελευθερίας του τύπου και φυσικά της ίδιας της δημοκρατίας».

Επίθεση και σε βάρος του τεχνικού της ΕΡΤ

Ούτε όμως  το  συνεργείο της ΕΡΤ γλύτωσε από τους …θερμόαιμους διαδηλωτές που χτύπησαν, τραυματίζοντας σοβαρά τον εικονολήπτη που εκείνη την ώρα κάλυπτε τα γεγονότα.

«Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν τρομοκρατούνται. Αντιθέτως, αυτά τα φαινόμενα ενδυναμώνουν τη βούλησή τους να παρέχουν αξιόπιστη και πλουραλιστική ενημέρωση στους Έλληνες πολίτες», τονίζει σε σχετική  ανακοίνωση η  ΕΡΤ.

«Οι μπαχαλάκηδες δεν έχουν χρώμα»

Από την πλευρά τους οι αστυνομικοί πάντως τονίζουν πως για αυτούς «οι μπαχαλάκηδες δεν έχουν χρώμα» και για το λόγο αυτό ζητούν «τα πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη του απλού αστυνομικού πρέπει να τελειώνουν». Εκπρόσωποι της  Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών που επισκέφτηκαν περίπου 30 τραυματίες συναδέλφους τους, στο νοσοκομείο, με ανάρτησή τους στο Facebook, δηλώνουν ότι με ανακοίνωσή τους,  θα απαντήσουν αναλυτικά «σε όλους και σε όλα».

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν 9 πολίτες, , εκ των οποίων οι επτά διακομίστηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός και οι δύο στο Νοσοκομείο Σωτηρία.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ