Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Ράικου στην προανακριτική για Novartis: Ο Παπαγγελόπουλος απαιτούσε την δίωξη πολιτικών με πλαστά στοιχεία – Η σύγχυση με Ραγκούση

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ράικου στην προανακριτική για Novartis: Ο Παπαγγελόπουλος απαιτούσε την δίωξη πολιτικών με πλαστά στοιχεία – Η σύγχυση με Ραγκούση

Συνεχίζει η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Ράικου τις αποκαλύψεις στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την έναρξη της δεύτερης συνεδρίασης, η κ. Ράικου ανέφερε ότι ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης απαιτούσε τη δίωξη συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων με κατασκευή πλαστών στοιχείων.

Συγκεκριμένα, ο διάλογος που διημείφθη σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ως εξής:

Θ. Πλεύρης: Πάμε στο επίμαχο τηλεφώνημα με τον κ.Παπαγγελόπουλο. Σας δίνει εντολή να στείλετε τον φάκελο στη Βουλή;

Ε. Ράικου: Ήταν απαίτησή του. Ενώ γνώριζε οτι δεν υπήρχαν στοιχεία. Ήταν απαίτησή του να κατασκευαστούν. Αυτό άλλωστε έκανε μετά με την κα Τουλουπάκη.

Θ. Πλεύρης: Σας προσδιόρισε για ποια πρόσωπα;

Ε. Ράικου: Μα δεν χρειαζόταν. Είχε έρθει η κα Παπαδάκου και μου είχε μιλήσει για πολιτικούς. Όλοι γνωρίζαμε ότι η κα Παπαδάκου ήταν η φωνή του Παπαγγελόπουλου. Και μου είχε αναφέρει τον Βενιζέλο και τον Πικραμμένο.

Η κ. Ράικου ανέφερε ότι τα στοιχεία που είχαν προκύψει από τις δικές της έρευνες μετατράπηκαν σε σκευωρία από τη διάδοχό της Ελένη Τουλουπάκη

Θ. Πλεύρης: Ποιες ήταν οι σχέσεις της κ. Τουλουπάκη με τον κ. Παπαγγελόπουλο;

Ε. Ράικου: Υπάρχει δημοσίευμα που τα λέει ξεκάθαρα «Οι μαθητές του Παπαγγελόπουλου παίρνουν τα ηνία της Δικαιοσύνης». 12/4/2017 στην εφημερίδα Δημοκρατία. Δεν το λέω εγώ.

Θ. Πλεύρης: Θεωρείτε ότι η κα Τουλουπάκη εξυπηρετούσε καλύτερα τον κ. Παπαγγελόπουλο;

Ε. Ράικου: Εσείς τί νομίζετε; Ερευνούσαμε σκάνδαλο εκατομμυρίων και αφήσαμε στοιχεία για φαρμακευτικές εταιρείες που αντάλλασσαν χρήματα μεταξύ τους. Είδατε εσείς αυτές οι έρευνες να συνεχιστούν; Οι έρευνες μετατράπηκαν σε σκευωρία.

Σε άλλο σημείο δε ανέφερε:  «Με την παρέμβαση να πάει πολιτικά το σκάνδαλο ουσιαστικά διεκόπη η διερεύνηση του σκανδάλου. Χάθηκαν εκατομμύρια για τη χώρα. Άλλες χώρες πήραν λεφτά από τη Νοβάρτις. Η Ελλάδα δεν πήρε τίποτα εξαιτίας όλων αυτών».

Η κυρία Ράικου αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις του κ. Παπαγγελόπουλου σε άλλες υποθέσεις.

Συγκεκριμένα, είπε: «Θεωρώ πως υπήρξε σχέδιο ενορχηστρωμένο θεσμικά από τον Παπαγγελόπουλο. Μου ζήτησε να μην περαιώσω τη δικογραφία της Τράπεζας Αττικης. Είναι καθαρή παρέμβαση αυτή. Καθαρή παρέμβαση. Δεν ξέρω το απέγινε η υπόθεση με την τράπεζα Αττικής».

Πέραν αυτών, η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς είπε ότι επί ημερών της οι έρευνες οδήγησαν σε εμβάσματα της εταιρείας ύψους 118 εκατ. Ευρώ. Παράλληλα, ανέφερε ότι εκείνη την εποχή ο κ. Νίκος Μανιαδάκης προσφέρθηκε να συνδράμει στο ερευνητικό έργο της εισαγγελίας, ωστόσο «του είπαμε πως έχουμε το επιστημονικό δυναμικό για να προχωρήσουμε την υπόθεση. Επίσης εκείνη την εποχή τον είχαμε ύποπτο. Δεν μπορούσε να γίνει προστατευόμενος μάρτυρας. Ήταν ύποπτος λοιπόν».

Θ. Πλεύρης: Θεωρείτε πως η κ. Τουλουπάκη θα μπορούσε να εκτελέσει αντί για εσάς εντολές του Παπαγγελόπουλου;

Ε. Ράικου: Εσείς τι λέτε; Στους 3 μήνες σας είπα πόσα στοιχεία συγκεντρώσαμε. Αυτά που βρήκαμε διερευνήθηκαν; Η λίστα διερευνήθηκε; Βρήκαμε φαρμακευτική εταιρία ότι έδινε λεφτά σε άλλη φαρμακευτική. Αυτά ελέγχθηκαν;

Σε άλλο σημείο η Ράικου αποκάλυψε:

Θ. Πλεύρης: Μας είπατε οτι ο κ. Παπαγγελοπουλος σας ζητούσε πράγματα και για άλλες υποθέσεις.

Ε. Ράικου: Ναι. Και για άλλες, αρκετές. Για την Τράπεζα Αττικής μου ζήτησε να την κρατήσω πίσω. Να μην την περαιώσω. Αυτό προφανώς δεν είναι νόμιμο.

Θ. Πλεύρης: Ήταν ο κ. Καλογρίτσας σε αυτή την υπόθεση;

Ε. Ράικου: Ναι. Ήταν ο πρώτος σε αυτή τη λίστα. Δεν ξέρω τί απέγινε. Ο Παπαγγελόπουλος ήθελε να συγκαλύψει τη διερεύνηση του σκανδάλου. Έπρεπε να είχαν ήδη βγει τα πρώτα στοιχεία. Η χώρα πρέπει να πάρει χρήματα από αυτό. Ακούσατε εσείς τίποτε; Μόνο για πολιτικούς ακούμε τρία χρόνια.

Συνωνυμία με τον Ραγκούση ο δήθεν ενδέκατος πολιτικός που εμπλέκονταν στην υπόθεση Novartis

Mετά από την αρχική της τοποθέτηση περί ονόματος στις λίστες με τα εμβάσματα της Novartis που ταίριαζε με πολιτικό η κα Ράικου πιέστηκε από βουλευτές να αποκαλύψει το όνομα. “Γιάννης Ραγκούσης” είπε η κα Ράικου προκαλώντας συναγερμό καθώς ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είναι και μέλος της επιτροπής προκαταρκτικής επιτροπής.

Ο κ. Ραγκούσης ο οποίος είχε αποχωρήσει προ ολίγου από την επιτροπή, επέστρεψε και υποστήριξε ότι πρόκειται περί απλης συνωνυμίας με ιατρό ο οποίος εδρεύει στην Πάρο και με τον οποίο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε συγγενής του.

Έντονη δυσαρέσκεια ΣΥΡΙΖΑ για τη Ράικου

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξέφραζαν πάντως εντονότατη δυσαρέσκεια για την κα Ράικου αφήνοντας υπαινιγμούς πως θα έπρεπε να είχε ελέγξει για ποιο πρόσωπο πρόκειται πριν να προχωρήσει σε τέτοια καταγγελία.

Αναστάτωση από τη νέα αποκάλυψη της τέως εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς

Νωρίτερα προκάλεσε αναστάτωση στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης η αποκάλυψη της τέως εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράικου, που υποστήριξε ότι στις λίστες των παραληπτών εμβασμάτων από τη Novartis υπήρχαν όνομα και διεύθυνση που παρέπεμπαν σε πολιτικό πέραν των δέκα οι οποίοι κατηγορήθηκαν για την υπόθεση.

Η απάντηση ήρθε σε ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Βασίλη Κεγκέρογλου και ο διάλογος είχε ως εξής:

Β. Κεγκέρογλου: Το Κίνημα Αλλαγής ζητά να έρθει η λίστα με τους παραλήπτες των 118 εκατομμύριων € στην προκαταρκτικη επιτροπή. Θυμάστε τώρα κυρία Ράικου το όνομα από τους παραλήπτες που είχε τις περισσότερες καταβολές; Θυμάστε το εύρος των ποσών προς γιατρούς ή όποιους άλλους;

Ε.Ράικου: Ξεκινούσαν από 400 ή 500 € και αυξάνονταν μέχρι τα 1000€ ή και περισσότερα. Σε κάποιους επαναλαμβάνονταν ωστόσο οι καταβολές. Εγώ πάντως όταν έφυγα κάλεσα τους συνεργάτες μου και τους είπα να μην σταματήσουν ούτε λεπτό την έρευνα. Μετά είδατε τί έγινε. Είδατε πουθενά στοιχεία; Μόνο για τον άνδρα μου και τους πολιτικούς λένε. Το είπα και πριν, η έρευνα μετατράπηκε σε σκευωρία.

Β.Κεγκέρογλου: Σε αυτή τη λίστα είδατε όνομα πολιτικού;

Ε.Ράικου: Ναι είχα δει ένα όνομα και διεύθυνση, που ταίριαζε με όνομα έλληνα πολιτικού, αλλά μετά έφυγα από την Εισαγγελία και δεν ξέρω τί έγινε.

Β.Κεγκέρογλου: Το όνομα αυτό ήταν ένα από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα;

Ε.Ράικου: Όχι δεν ήταν από τους δέκα.

Με δεδομένο πάντως το ότι η κα Ράικου δεν ήταν βέβαιη ότι επρόκειτο για πολιτικό πρόσωπο ή για συνωνυμία, πολλά από τα μέλη της επιτροπής διατηρούν επιφυλάξεις.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ