Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Απορρίφθηκε το αίτημα αναβολής στη δίκη του Mr. Bitcoin

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Απορρίφθηκε το αίτημα αναβολής στη δίκη του Mr. Bitcoin

Στην ομόφωνη απόρριψη του αιτήματος αναβολής στην εκδίκαση της υπόθεσης για την έκδοση του Αλεξάντερ Βίννικ, προχώρησε σήμερα το Συμβούλιο Επικρατείας, προκαλώντας την σφοδρή αντίδραση της συνηγόρου του Ζωής Κωνσταντοπούλου. Η δικηγόρος με ανάρτησή της, επιτίθεται με δριμείς χαρακτηρισμούς στην πρόεδρο του ΣτΕ η οποία πήρε την υπόθεση από το Δ’ Τμήμα (όπου θα εκδικαζόταν στον Μάρτιο) και την εισήγαγε στην Ολομέλεια, ορίζοντας εκδίκαση για σήμερα. Υπενθυμίζεται πως για τον Βίννικ ερίζουν Γαλλία, ΗΠΑ και Ρωσία με τον υπουργό Δικαιοσύνης να αποφασίζει τελικά να εκδοθεί στην Γαλλία, προκαλώντας την αντίδραση του mr Bitcoin που ζητεί να εκδοθεί στη Ρωσία, υπήκοος της οποίας είναι. Κατά αυτής της απόφασης προσέφυγε η πλευρά του εκζητούμενου στο ΣτΕ και η διαδικασία πάγωσε μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Μέχρι που ο φάκελος εισήχθη στην Ολομέλεια. Ολόκληρη η ανάρτηση της κας Κων/πούλου έχει ως εξής:

…Το αίτημα αναβολής του Αλεξάντερ Βίννικ απορρίφθηκε ομοφώνως από το Συμβούλιο της Επικρατείας, με σύνθεση που έχει φτιαχτεί με άγνωστη διαδικασία από την Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, που αφαίρεσε την υπόθεση από το αρμόδιο Δ´ Τμήμα.

Η σημερινή Πρόεδρος του ΣτΕ κα Σακελλαροπούλου ήταν μεταξύ των δικαστών του Ειδικού Δικαστηρίου που έκριναν ότι ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου τέλεσε…πλημμέλημα στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και του έδωσαν την ποινή-χάδι της φυλάκισης ενός έτους με αναστολή, αναγνωρίζοντάς του και το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου.

Ο Αλεξάντερ Βίννικ δεν έχει τις ιδιότητες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, δεν κατέστρεψε τη χώρα, δεν υπέγραψε Μνημόνια, δεν κρατούσε στην τσέπη του, όπως κι ο Βενιζέλος, τη λίστα Λαγκάρντ, δεν έχει υψηλή προστασία από κυβερνητικά κόμματα ούτε έχει σχέσεις με τις ΗΠΑ και την Πρεσβεία τους στην Αθήνα.

Η τήρηση των δικαιωμάτων του δεν μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα προαγωγής δικαστών σε θέσεις Προέδρου ή Αντιπροέδρου Ανωτάτου Δικαστηρίου ούτε σε πολιτειακή ή κυβερνητική θέση.  Σήμερα που διακινούνται τα ονόματα της Προέδρου του ΣτΕ και του Ε.Βενιζέλου ως πιθανών επόμενων Προέδρων της Δημοκρατίας, ο Αλεξάντερ Βίννικ δεν έχει και πολλές πιθανότητες να τον ακούσει κανείς…

Για τον σεβασμό των δικαιωμάτων του δεν πιέζει κανείς εκτός από τον ίδιο, με όποια δύναμη του έχει απομείνει, στην 22η ημέρα της τρίτης απεργίας πείνας, ενώ συμπληρώνει 30 μήνες προφυλάκισης, παρά το Σύνταγμα.

Ο Αλεξάντερ δεν κατηγορείται για κανένα αδίκημα στην Ελλάδα και για κανένα βίαιο αδίκημα σε άλλη χώρα, για κανένα αδίκημα με οποιοδήποτε θύμα. Δεν υπάρχει εναντίον του ούτε μήνυση. Το πραγματικό του «έγκλημα» είναι η τεχνογνωσία του στην τεχνολογία blockchain, των ψηφιακών νομισμάτων και του Bitcoin, που μπορεί να απελευθερώσει οικονομικά τους ανθρώπους από Τράπεζες και Κυβερνήσεις.

Κι όμως, κρατείται 30 μήνες, προφυλακισμένος χωρίς δίκη και χωρίς ποινή, όταν το 18μηνο ίσχυσε ακόμη και για δολοφόνους όπως ο Κορκονέας και ο Ρουπακιάς, που αποφυλακίσθηκαν προσωρινά αφού δεν είχαν καταδικασθεί πριν το πέρας του Συνταγματικού ορίου. Ο σεβασμός των δικαιωμάτων κάθε ανθρώπου προσδιορίζει την ποιότητα της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Δεν είναι προνόμιο ούτε χάρη.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας σήμερα αποφάσισε ότι:

  1. Ο Αλεξάντερ δεν έχει δικαίωμα να έχει γνώση της εναντίον του απόφασης έκδοσης, ούτε να του επιδοθεί εγκύρως. Αντιθέτως η Πρόεδρος του Δ´ Τμήματος του ΣτΕ, από την οποία αφαιρέθηκε η υπόθεση, όπως και συνολικά αφαιρέθηκε από το Δ´ Τμήμα, είχε κρίνει ότι πρέπει το Δημόσιο να προσκομίσει αποδείξεις έγκυρης επίδοσης της απόφασης
  2. Ο Αλεξάντερ δεν έχει δικαίωμα να λάβει γνώση του φακέλου της Διοίκησης, μολονότι ζητά να λάβει αντίγραφα για να αντικρούσει τους ισχυρισμούς του Υπουργού και περιορισμένα αντίγραφα χορηγήθηκαν μόλις πριν 1,5 μέρα, μετά από 3 αιτήσεις, ενώ μέρος των εγγράφων δεν χορηγήθηκε και μέρος των εγγράφων δεν έχει καν σταλεί!
  3. Το Δημόσιο δεν έχει υποχρέωση να προσκομίσει ολόκληρο το φάκελο της υπόθεσης και δικαιούται να αποκρύπτει σημαντικά έγγραφα που αποδείχθηκε ότι υπάρχουν, αλλά δεν προσκομίσθηκαν
  4. Ο Αλεξάντερ δεν έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τις 60 ημέρες που έχει κάθε διάδικος για να προσβάλει μια πράξη της Διοίκησης, ούτε έχει δικαίωμα αναβολής για να προετοιμασθεί, μολονότι ΟΛΕΣ οι υποθέσεις που εισάγονται σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκτός από του Αλεξάντερ εκκρεμούν από ετών και η συντριπτική πλειοψηφία τους έχει αναβληθεί μία ή 2 ή και περισσότερες φορές και μάλιστα έχουν αναβληθεί και από το ίδιο το Δικαστήριο, όπως παγίως γίνεται στο ΣτΕ, όπου οι υποθέσεις ανθρώπων που ΔΕΝ ζητούν αναβολή αλλά ζητούν να δικαστούν σέρνονται επί χρόνια-κάποιες επί δεκαετίες.
  5. Ο Αλεξάντερ δεν έχει δικαίωμα να έχει τις οριζόμενες στο Νόμο 30 ημέρες για να μελετήσει το φάκελο της Διοίκησης, όπως ισχύει σε ΟΛΕΣ τις Διοικητικές υποθέσεις.
  6. Ο Αλεξάντερ δεν έχει δικαίωμα, 15 ημέρες πριν τη δικάσιμο να υποβάλει πρόσθετους λόγους ακύρωσης, αφού η δικάσιμος προσδιορίσθηκε σε λιγότερες από 15 ημέρες
  7. Ο Αλεξάντερ δεν έχει δικαίωμα να έχει δεύτερο δικηγόρο σε μια υπόθεση που, λόγω της σημασίας της υποτίθεται ότι παραπέμφθηκε για να κριθεί από 25 Δικαστές, διαφορετικούς από τους 7 του αρχικώς επιληφθέντος Τμήματος και απορρίφθηκε το αίτημα αναβολής λόγω προβλήματος υγείας του δεύτερου πληρεξουσίου δικηγόρου
  8. Ο Αλεξάντερ δεν έχει δικαίωμα να συνεκδικασθεί η υπόθεσή του με την απολύτως συναφή δεύτερη αίτηση ακύρωσης πού άσκησε χθες κατά δεύτερης απόφασης έκδοσης που εκδόθηκε στις 27/12/2019 και του εστάλη αμετάφραστη στις 31/12/2019
  9. Ο Αλεξάντερ δεν θα έχει ούτε το δικαίωμα της αναγκαίας προθεσμίας για να καταθέσει υπόμνημα. Ενώ δόθηκε προθεσμία σε άλλη υπόθεση για τις 24/1/2020 η Πρόεδρος του Δικαστηρίου μου δήλωσε, πριν καν ξεκινήσει η υπόθεση, ότι «δεν θα ισχύσει για όλους» αυτή η προθεσμία. Δεν είχα αμφιβολία ότι, εάν μπορούσε, θα μας έθετε προθεσμία για…χθες.
  10. Ο Αλεξάντερ δεν έχει δικαίωμα ούτε σήμερα να γνωρίζει τη σύνθεση του Δικαστηρίου, ακόμη και μετά την έκδοση ομόφωνης απόφασης που απορρίπτει το αίτημά του για αναβολή. Υπέβαλα σχετικό αίτημα γνωστοποίησης της σύνθεσης στο ακροατήριο, το οποίο απορρίφθηκε και αυτό, όπως και το προχθεσινό γραπτό αίτημά μου. Μεταξύ των προσώπων που συμμετέχουν στη σύνθεση σήμερα βλέπω και πρόσωπα που γνωρίζω ότι είχαν προηγουμένως σύνδεση με πολιτικές λειτουργίες και τα έχω δει στη Βουλή. Αλλά η Πρόεδρος δεν γνωστοποιεί τα ονόματά τους. Ούτε και απαντά για το εάν υπήρξαν αναπληρώσεις δικαστών και με ποια διαδικασία.

Θεωρώ ότι σήμερα γράφεται μια μαύρη σελίδα στη δικαστική ιστορία και στην ιστορία του ΣτΕ. Υπάρχουν και άλλες. Όπως η απόφαση ότι τα Μνημόνια είναι Συνταγματικά. Ο τότε Πρόεδρος του ΣτΕ Παναγιώτης Πικραμμένος είχε κάνει εξομολογητικές δηλώσεις αυτοκριτικής εκ των υστέρων. Έγινε πάντως Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός και σήμερα Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Εγώ θα υπερασπιστώ το Σύνταγμα και τα δικαιώματα του Αλεξάντερ Βίννικ μέχρι τέλους, όπως επιβάλλει η συνείδησή μου και το καθήκον μου. Γιατί αν καταργηθούν τα δικαιώματα ενός ανθρώπου, καταργούνται τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων.

Απευθύνομαι σε όλους τους πολίτες που ζητούν Δικαιοσύνη και σε όλους τους δικηγόρους και τους δικαστές που έχουν συνείδηση, να αντιδράσουν επιτέλους στην εξανδραποδισμένη δικαστική λειτουργία.

Αναμένουμε για την εκδίκαση της υπόθεσης εντός κάποιας ώρας και θα θέσουμε ξανά όλα τα θέματα!

Αθήνα, 10/1/2020

Ζωή Κωνσταντοπούλου

Συνήγορος του Αλεξάντερ Βίννικ»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ