Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Αποζημίωση Δημοσίου από Novartis δικαστικώς ή εξωδίκως- Ειδική ομάδα υπό τον πρόεδρο ΝΣΚ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αποζημίωση Δημοσίου από Novartis δικαστικώς ή εξωδίκως- Ειδική ομάδα υπό τον πρόεδρο ΝΣΚ

Ομάδα κρούσης συγκροτεί η κυβέρνηση για τη διεκδίκηση αποζημίωσης από τη Novartis, μετά και τις εξελίξεις στις ΗΠΑ όπου στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ αμερικανικών αρχών και της εταιρείας, περιλαμβάνεται και η δράση της θυγατρικής της στην Ελλάδα.

Μετά από συντονισμένους χειρισμούς, ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) Ιωάννης- Κωνσταντίνος Χαλκιάς προχώρησε στη σύσταση ομάδας εργασίας ώστε ειδικευμένα στελέχη να προχωρήσουν σε παρέμβαση επί της ουσίας για «να διεκπεραιώσουν δικαστικά ή/ και εξώδικα» την υπόθεση. Σύμφωνα με τη στήλη «Μικροπολιτικός» των ΝΕΩΝ, ο κ. Χαλκιάς αναφέρει χαρακτηριστικά σε επιστολή του:

«Μετά από εντολή των συναρμοδίων υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Δικαιοσύνης που μας διαβιβάστηκε στις 29/6/2020, συγκροτήθηκε άμεσα στις 3/6/2020, με απόφασή μου, πολυμελής ομάδα εργασίας αποτελούμενη από λειτουργούς του ΝΣΚ που υπηρετούν στα αρμόδια Γραφεία Νομικού Συμβουλίου των παραπάνω υπουργείων και διαθέτουν ιδιαίτερη εμπειρία στον χειρισμό συναφών υποθέσεων, με αντικείμενο: α) Να υποδείξει προς τα αρμόδια υπουργεία τις ενδεικνυόμενες ενέργειες για την αποκατάστασης της όποιας ζημίας ή ηθικής βλάβης έχει υποστεί το ελληνικό Δημόσιο από ενέργειες της εταιρείας Novartis ΕΛΛΑΣ, β) Να προβεί σε κάθε αναγκαία νόμιμη ενέργεια εντός και εκτός Ελλάδας για τη διεκδίκηση για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου κάθε απαίτησής του κατά της παραπάνω εταιρείας».

Ηδη, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, το ελληνικό τμήμα της Novartis θα πληρώσει 233 εκατομμύρια δολάρια πρόστιμο στις αμερικανικές αρχές, καθώς έχει συνομολογήσει αθέμιτες πρακτικές στη χώρα μας μέσω δικτύου επαγγελματιών υγείας.

Την κυβερνητική πρόθεση να ετοιμαστεί η διαδικασία για την νομική διατύπωση αξίωσης από το ελληνικό Δημόσιο σε βάρος της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, μετά την ομολογία αθέμιτων πρακτικών σε γιατρούς και επαγγελματίες υγείας από την ίδια την εταιρία στο συμφωνητικό συμβιβασμού με τις διωκτικές αρχές των ΗΠΑ, είχε προαναγγείλει στο τέλος του περασμένου μήνα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Σε ανακοίνωσή του ανέφερε τότε πως η κυβέρνηση διερευνά κάθε πρόσφορο τρόπο αποζημίωσης του ελληνικού Δημοσίου προσθέτοντας πως «….η Δικαιοσύνη οφείλει απερίσπαστη να συνεχίσει τη δουλειά της ώστε αφενός να τιμωρηθούν όσοι ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο, και αφετέρου να αποκαταστήσει η Novartis τη ζημία που προκάλεσε στο Δημόσιο και τους πολίτες. Για τον σκοπό αυτό, η Κυβέρνηση αναλαμβάνει άμεσα την πρωτοβουλία να διερευνήσει κάθε πρόσφορο τρόπο ώστε να αποζημιωθεί το Ελληνικό Δημόσιο, ενεργοποιώντας τον κρατικό μηχανισμό και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους».

Στην τακτική Δικαιοσύνη προσέφυγε ο Δ. Παπαγγελόπουλος- Υπέβαλε αίτηση ακυρότητας των διαδικασιών της προανακριτικής

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας, καλείται να κρίνει την αίτηση ακυρότητας των διαδικασιών που ακολούθησε η προανακριτική επιτροπή της Βουλής στην υπόθεση της παραπομπής ή μη του πρώην αναπληρωτή υπουργού δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος κάνει λόγω για πολιτική δίωξη σε βάρος του.

Ο πρώην υπουργός προσέφυγε απευθείας στο δικαστικό Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, υποβάλλοντας αίτηση ακυρότητας για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στην Προανακριτική, δύο 24ώρα πριν την ολοκλήρωση των εργασιών της και την έκδοση της πορισματικής αναφοράς για τις τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.

Ο πρώην υπουργός προσήλθε σήμερα αυτοπροσώπως στο δικαστικό συμβούλιο και κατέθεσε την αίτηση ακυρότητας, παρουσία και των συνηγόρων του Δημήτρη Τσοβόλα και Λύδια Τσοβόλα.

Αρχικά το αίτημα κατατέθηκε πρώτα στην Προανακριτική Επιτροπή όπως είχαν ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα οι δικηγόροι του και εν συνεχεία σήμερα στη τακτική δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των δικηγόρων του ο πρώην υπουργός αιτείται να κηρυχθούν άκυρες και να αρθούν οι αμφισβητήσεις (κατά άρθρο 244 παρ. 5 Κ.Π.Δ.) που έλαβαν χώρα κατά την διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση που αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής σε βάρος του.

Μεταξύ των άλλων λόγων ακυρότητας που προβάλλονται είναι και οι εξής:

α) Παράνομη η εξαίρεση από την Επιτροπή των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Τζανακόπουλου και Πολάκη.

β) Διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και κλήση του Παπαγγελόπουλου για παροχή εξηγήσεων στην Επιτροπή χωρίς να προσδιορίζονται έστω και στοιχειωδώς οι πράξεις για τις οποίες παραπέμφθηκε και κλήθηκε για εξηγήσεις, γεγονός που αντίκειται και στην Ευρωπαϊκή και στην Ελληνική νομοθεσία και παραβιάζει τα υπερασπιστικά του δικαιώματα.

γ) Μη παροχή εύλογου χρόνου για μελέτη της δικογραφίας διακοσίων τριανταπέντε χιλιάδων σελίδων προκειμένου να μπορεί εγκαίρως και αποτελεσματικά να μελετήσει την δικογραφία και να ετοιμάσει την υπεράσπισή του.

δ) Κλήση του Παπαγγελόπουλου για παροχή εξηγήσεων χωρίς η Επιτροπή προηγουμένως να συλλέξει το απαραίτητο ανακριτικό υλικό, όπως ορίζει ο νόμος, στερώντας έτσι απ’ αυτόν θεμελιώδη υπερασπιστικό του δικαίωμα. Θα έπρεπε πρώτα να συλλέξει όλο το αποδεικτικό υλικό και μετά να κληθεί ο Παπαγγελόπουλος για παροχή εξηγήσεων.

ε) Παράνομη μη κλήση για εξέταση ουσιωδών μαρτύρων και του μηνυτή Αντώνη Σαμαρά για να καταθέσουν ως μάρτυρες στην Επιτροπή.

Οι ανωτέρω σκόπιμες πράξεις και παραλείψεις της πλειοψηφίας της Επιτροπής, αποκαλύπτει ότι η δίωξη είναι πολιτική και όχι ποινική.”

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ