Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Χωρίς κλιματιστικά οι υπάλληλοι των Διοικητικών Δικαστηρίων στην Αθήνα – Προβλήματα και στις εξετάσεις ασκουμένων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Χωρίς κλιματιστικά οι υπάλληλοι των Διοικητικών Δικαστηρίων στην Αθήνα – Προβλήματα και στις εξετάσεις ασκουμένων

Σε καταγγελία προχώρησε η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Γραμματείας Διοικητικών Δικαστηρίων, υποστηρίζοντας πως η λειτουργία τους είναι προβληματική και λόγω έλλειψης χρηματοδότησης δεν έχει αποκατασταθεί η βλάβη στο σύστημα κλιματισμού και οι υπάλληλοι εργάζονται σε θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι εργαζόμενοι προγραμματίζουν για την Παρασκευή στις 9 το πρωί συγκέντρων στα Διοικητικά Δικαστήρια Αθηνών, ζητώντας την έγκριση δαπάνης για αντικατάσταση και συντήρηση των κλιματιστικών μονάδων στο κτίριο της Αθήνας και την άμεση αντικατάσταση όλων των παραθύρων, έτσι ώστε να έχουν την δυνατότητα ανοίγματος.

Αντίστοιχα προβλήματα είχε καταγράψει προ ημερών και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ), που σε ανακοίνωσή του μιλούσε για σοβαρές ελλείψεις στις εξετάσεις των ασκούμενων δικηγόρων. «Για μια ακόμη χρονιά παρατηρούνται τεράστιες ελλείψεις στις εξετάσεις ασκουμένων δικηγόρων που διοργανώνει φέτος το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο κτήριο της Σιβιτανιδείου σχολής. Οι αίθουσες στην πλειοψηφία τους δεν διαθέτουν κλιματισμό, υπάρχουν ελλείψεις σε θρανία, αλλά και σε αντισηπτικά, ενώ ακόμα και ο αριθμός επιτηρητών είναι ανεπαρκής» σημείωνε.

Και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Παρότι οι συμμετέχοντες ασκούμενοι καταβάλλουν παράβολο στις εξετάσεις, και επομένως υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια για την κάλυψη των αναγκαίων εξόδων, καλείται ο Δικηγορικός Σύλλογος να εισφέρει προσωπικό, τόσο για την κάλυψη του απαιτούμενου αριθμού επιτηρητών, όσο και για την εν γένει υποστήριξη των εξετάσεων, ενώ η Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων προμηθεύτηκε ανεμιστήρες, μπουκάλια νερού και αντισηπτικά, προκειμένου να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες για τους εξεταζόμενους».

Για το λόγο αυτό, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, δικαιώνεται πλήρως η θέση της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, που έχει σταθερά ζητήσει να περιέλθει με νομοθετική ρύθμιση η ευθύνη διεξαγωγής των εξετάσεων στα αρμόδια συλλογικά όργανα του δικηγορικού σώματος. «Δυστυχώς, στην τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, παρότι τέθηκαν υπόψη του Υπουργείου οι σχετικές διατάξεις, εντούτοις δεν συμπεριλήφθηκαν στο κατατεθέν νομοσχέδιο. Η διαχρονική αβελτηρία και οι δυσλειτουργίες κατά τη διεξαγωγή των εξετάσεων καθιστούν, πλέον, περισσότερο επιτακτική από ποτέ την άμεση νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος» καταλήγει η ανακοίνωση του ΔΣΑ.

Εγκριση

Σχετικά με το ψήφισμα διαμαρτυρίας και την προγραμματισμένη συγκέντρωση των εργαζομένων στα Διοικητικά Δικαστήρια των Αθηνών πηγές του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρουν πως έχουν ήδη εγκριθεί από το ΤΑΧΔΙΚ οι δαπάνες για τη συντήρηση των κλιματιστικών μονάδων στο κτήριο της Αθήνας.

Αναφορικά με την αντικατάσταση των παραθύρων και κουφωμάτων του κτηρίου της οδού Ριανκούρ, έχει ήδη εγκριθεί από τις τεχνικές υπηρεσίες η προσφορά του μειοδότη, προκειμένου να αναληφθούν οι σχετικές πιστώσεις από το ΤΑΧΔΙΚ για την εκτέλεση των εργασιών. Ωστόσο, με την από 13 Ιουλίου του 2020 επιστολή της η Ένωση Υπαλλήλων Γραμματείας Διοικητικών Δικαστηρίων «προκειμένου να μην επιβαρυνθεί ο Έλληνας φορολογούμενος το σύνολο του κόστους που προβλέπει η σχετική μελέτη που διενεργήθηκε από μηχανικούς των τεχνικών υπηρεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την αντικατάσταση των αλουμινοκατασκευών στο κτηριακό συγκρότημα της οδού Ριανκούρ αιτείται «να αντικατασταθούν τα άκρως απαραίτητα παράθυρα, τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα ανοίγματος».

Σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένει άμεσα την τελική πρόταση του Συλλόγου Εργαζομένων, προκειμένου να προχωρήσουν οι αναγκαίες εργασίας και οι δικαστικοί λειτουργοί και οι δικαστικοί υπάλληλοι να μπορούν να επιτελέσουν το έργο τους με όρους υγειονομικής ασφάλειας και αξιοπρέπειας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ