Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Διαγωνισμός ποίησης και διηγήματος για νομικούς

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Διαγωνισμός ποίησης και διηγήματος για νομικούς

Μια δημιουργική ανοσο-ποίηση στον Κορωνοιό

Διέξοδο βρήκαν οι δικηγόροι στην αισθητή μείωση –έως και μηδενική- της δικηγορικής ύλης λόγω τόσο της μερικής αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων, όσο και των γενικότερων περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν με αφορμή την πανδημία του κορωνοιού.

Τα περιοριστικά μέτρα είναι κάτι που οδηγεί τους δικηγόρους και ειδικά τους μαχόμενους, σε μεγάλο αδιέξοδο και σε νευρωτική κατάσταση, καθώς είχαν μάθει μέχρι τώρα να τρέχουν από δικαστήριο σε δικαστήριο. Έτσι, δίνεται μια καρποφόρα λύση στο αδιέξοδο του δικηγορικού κόσμου, που δεν είναι άλλη από το να βγάλουν τον άλλο εαυτό τους τον ποιητή και διηγηματογράφο που την έχουν ασφυκτικά καταπιεσμένο, κάτω από τις δικογραφίες και τις απίθανες ερωτήσεις των πελατών τους.

Ο αντιπρόεδρος της CCBE Παναγιώτης Περάκης

«Πατέρας» της διεξόδου της μελαγχολικής αυτής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, είναι το μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και αντιπρόεδρος της CCBE Παναγιώτης Περάκης. Και η διέξοδος δεν είναι άλλη από την διεξαγωγή διαγωνισμού ποίησης και διηγήματος για νομικούς (δικηγόρους, δικαστές, κ.λπ.). Η ιδέα του διαγωνισμού για νομικούς έχει οδηγήσει τον τα κ. Περάκη τρέχει όλη μέρα (και νύκτα) για να επιφέρει ένα αποτέλεσμα το οποίο θα αντάξιο του νομικού κόσμου της χώρας μας. Πάντως, ξεκαθαρίζει και μας διαβεβαιώνει ο κ. Περάκης, ότι η προσπάθεια του αυτή με τίποτα δεν συνδέεται με την συνδικαλιστική ιδιότητά του, καθώς στο τέλος της θητείας του θα αποσυρθεί από τα συνδικαλιστικά δικηγορικά δρώμενα. Αμέσως, η ιδέα του κ. Περάκη για δημιουργική ανοσο-ποίηση μέσω της λογοτεχνίας γενικότερα, αγκαλιάστηκε από μια ομάδα δικηγόρων οι οποίοι τον στήριξαν και τον στηρίζουν, αλλά ωστόσο εξακολουθεί να τρέχει για την υλοποίηση της σύλληψής του. Παρότι δείχνει ότι η όλη διαδικασία του διαγωνισμού εύκολη και απλή, απαιτούνται πολλές επαφές, συνεννοήσεις, επιστολές, κ.ά. διαδικαστικά θέματα, που ξεπερνούν την κλίμακα του απλού. Ήδη, πριν κλείσουν δυο 24ώρα και ενώ η όλη διαδικασία είναι ακόμη στα σπάργανα, η ανταπόκριση των δικηγόρων είναι αισθητή, ενώ ο απόηχος μεγάλος. Μάλιστα, ανακοινώθηκαν τα ονόματα της δεκαμελούς κριτικής επιτροπής. Το dikastiko.gr/ στηρίζει την ιδέα υλοποίησης του διαγωνισμού και φιλοξενεί το ενημερωτικό σημείωμα του κ. Περάκη, που ακολουθεί. «Στην εποχή του κορωνοϊού, η δημιουργική απασχόληση είναι η διέξοδος. Ως αντίβαρο στον εγκλεισμό (γιατί μένουμε σπίτι, τηρούμε τα μέτρα), στα προβλήματα και στις αγωνίες μας, ας προσπαθήσουμε να κάνουμε την περίοδο αυτή όσο πιο εποικοδομητική γίνεται.

Ας την δούμε και ως μια ευκαιρία επανιεράρχησης των αξιών μας, μια ευκαιρία να καταλάβουμε καλύτερα τον εαυτό μας, τους άλλους και τον κόσμο γύρω μας.

Η περίοδος αυτή είναι επίσης μια καλή ευκαιρία για ν΄ αποδείξουμε ότι υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα τα οποία εξαρτώνται μόνο από μας ή κυρίως από μας, πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας και με τους φίλους μας. Βάζοντας όχι χρήματα, αλλά τον χρόνο μας, τις όποιες γνώσεις μας και, κυρίως, την καλή μας διάθεση.

Ε π α ν α σ υ ν δ ε ό μ α σ τ ε, εκφράζοντας το πιο δημιουργικό κομμάτι του εαυτού μας, αφήνοντας πίσω συνήθειες, οπτικές και διαχωρισμούς που μας ταλαιπώρησαν.

Έτσι, με αφορμή μια ιδέα και μετά από τη θερμή ανταπόκριση με την οποία την υποδέχτηκαν κάποιοι φίλοι, περνάμε στην πράξη, αντιμετωπίζουμε τον ιό με μια δημιουργική ανοσο-ποίηση, μ΄ έναν λογοτεχνικό διαγωνισμό!

Εμείς οι νομικοί, άλλωστε, έχουμε μακρά παράδοση στη σχέση μας με τα γράμματα, πολλοί δε ανάμεσά μας τη συνεχίζουν.

Λογοτεχνικός διαγωνισμός «Law Vid – 19», λοιπόν, ποίησης και διηγήματος, με θέμα την π α ν δ η μ ί α και οτιδήποτε μπορεί να συνδέεται μ΄ αυτήν στην κοινωνική ζωή ή στον εσωτερικό κόσμο κάθε συμμετέχοντα.

Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν κατ΄ αρχήν δικηγόροι, επειδή όμως είμαστε καλοί άνθρωποι και δεν κρατάμε κακίες, προσκαλούμε και τους δικαστές και τους εισαγγελείς, καθώς και τους δικαστικούς επιμελητές που θα ήθελαν να συμμετάσχουν.

Καθένας μπορεί να συμμετέχει με έως τρία ποιήματα ή με ένα διήγημα, έκτασης έως σελίδων Α4, στέλνοντας τα στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected], με την ένδειξη «για τον λογοτεχνικό διαγωνισμό Law Vid – 19».

Όποιος επιθυμεί μπορεί αντί του ονόματός του να χρησιμοποιήσει ψευδώνυμο.

Η επιλογή θα γίνει από μια κριτική ε π ι τ ρ ο π ή, στην οποία δέχτηκαν πρόθυμα να συμμετάσχουν οι παρακάτω φίλοι, ξεχωριστά πρόσωπα όλοι, νομικοί και μη, που παρά τις διαφορές τους σε καταβολές και αντιλήψεις, έχουν άπαντες μια αναμφίβολα ιδιαίτερη σχέση με τα γράμματα και τις τέχνες.

Θερμές ευχαριστίες σε όλους!

Τα δέκα μέλη της επιτροπής είναι:

1. Μανώλης Ανδριωτάκης, συγγραφέας, δημοσιογράφος,

2. Ευαγγελία Βαγενά, δικηγόρος, διευθύντρια Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας,

3. Άννα Λαμπαρδάκη, φιλόλογος,

4. Νίκη Κόλλια, σπουδάστρια Εθνικής Σχολής Δικαστών, κειμενογράφος,

5. Αριστείδης Μπαλτάς, επ. καθ. φιλοσοφίας, συγγραφέας, π. υπ. Πολιτισμού,

6. Πάνος Νιαβής, ποιητής,

7. Παναγιώτης Ρίζος, δικηγόρος, συγγραφέας,

8. Ελένη Τροβά, δικηγόρος, συγγραφέας,

9. Μανώλης Χάρος, ζωγράφος και

10. Χρήστος Χωμενιδης, συγγραφέας.

Τον συντονισμό της επιτροπής θα έχει ο διακεκριμένος ποιητής, πεζογράφος και κριτικός βιβλίου (αλλά και πρώην δικηγόρος), Κώστας Παπαγεωργίου.

Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει μέχρι και την τελευταία ημέρα ισχύος των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων λόγω του κορωνοϊού. Για να μην υπάρξει αμφιβολία, θα αναρτηθεί σχετική ανακοίνωση στον λογαριασμό LawVid – 19 που ανοίξαμε για τον διαγωνισμό στο facebook, μέσω του οποίου θα γίνεται κάθε δημόσια ενημέρωση και επικοινωνία, σχόλια κ.λπ.

Τα ποιήματα και διηγήματα που θα ξεχωρίσουν -κατ΄ αρχήν 5 ποιήματα και 3 διηγήματα, εκτός αν η επιτροπή κρίνει διαφορετικά- θ α δ η μ ο σ ι ε υ θ ο ύ ν σε λογοτεχνικά περιοδικά, καθώς και στην Athens Voice (official), η οποία, επιπλέον, θα φιλοξενήσει μία συνέντευξη του πρώτου νικητή (πολλές ευχαριστίες στον εκδότη, επίσης πρώην συνάδελφο και έγκριτο δημοσιογράφο, Φώτη Γεωργελέ!).

Εάν υπάρχει επαρκής συμμετοχή, κατά την κρίση της επιτροπής μπορεί να δημοσιεύονται ανά εβδομάδα κάποια ποιήματα ή/και διηγήματα στον παραπάνω λογαριασμό του διαγωνισμού στο facebook.

Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την επιστροφή μας στην κανονικότητα, θα πραγματοποιηθεί μία εκδήλωση, στην οποία θα προσκληθούν να συμμετάσχουν όλοι οι συμμετέχοντες, με βραβεύσεις, παρουσιάσεις, απαγγελίες, μουσική κ.λπ.

Για την εκδήλωση θα έχουμε στη διάθεσή μας το θέατρο «Ολύμπια», το παλιό δηλαδή κτίριο της Λυρικής Σκηνής στην οδό Ακαδημίας, απέναντι από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (πολλές ευχαριστίες και στην πρόεδρο του ΟΠΑΝΔΑ και εκλεκτή συνάδελφο και φίλη Anna Rokofyllou για την ανταπόκρισή της!).

Τέλος, διευκρινίζεται ότι η πρωτοβουλία αυτή, ενόψει των συνθηκών, πραγματοποιείται και ξεκινάει άμεσα, αποφεύγοντας γραφειοκρατικές διαδικασίες και καθυστερήσεις. Γι αυτό και δεν απευθυνθήκαμε από πριν στους συλλογικούς μας φορείς (Δ.Σ.Α. κ.λπ.) ζητώντας τη στήριξή τους, μια που εκείνοι αναγκαστικά έχουν τις δικές τους διαδικασίες, ήδη επιβαρημένες με άλλες προτεραιότητες αυτόν τον καιρό.

Θα ήταν όμως όχι μόνο αυτονοήτως ευπρόσδεκτη μια τέτοια στήριξη, αλλά και με χαρά θα βλέπαμε να τεθεί ο διαγωνισμός υπό την αιγίδα τους (Δημήτρης Βερβεσός, Panagiotis Lymperopoulos, Ευστάθιος Βεργώνης, Νικος Καραμανογλου, τι λέτε;).

Αυτά προς το παρόν. Για ό,τι τυχόν νεώτερο, θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

Ξεκινείστε λοιπόν να γράφετε και να στέλνετε! Από τώρα!

Και, αν σας αρέσει αυτή η πρωτοβουλία, κοινοποιείστε την!

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ