Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Εισαγγελική έρευνα στο Παρίσι για τον συγγραφέα Γκαμπριέλ Ματζνέφ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εισαγγελική έρευνα στο Παρίσι για τον συγγραφέα Γκαμπριέλ Ματζνέφ

Ο γενικός εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Χάιτς, ανακοίνωσε χθες ότι η γαλλική δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα κατά του συγγραφέα Γκαμπριέλ Ματζνέφ, 83 ετών, ο οποίος κατηγορείται για τις σχέσεις του με ανήλικα κορίτσια στο βιβλίο της εκδότριας Βανεσά Σπρενγκορά που κυκλοφόρησε την ίδια μέρα.

Η έρευνα ξεκίνησε με πρωτοβουλία της εισαγγελίας του Παρισιού για «βιασμούς κατά ανηλίκου» κάτω των 15 ετών «εις βάρος, κυρίως, της Βανεσά Σπρενγκορά», σήμερα ηλικίας 47 ετών, οι “αποκαλύψεις” της οποίας συγκλονίζουν εδώ και μέρες τον λογοτεχνικό κόσμο της Γαλλίας.

«Πέραν των γεγονότων που περιγράφει η Βανεσά Σπρενγκορά», οι έρευνες «θα κατευθυνθούν και προς την ταυτοποίηση και άλλων ενεδεχόμενων θυμάτων που είναι πιθανόν να έγιναν στόχος ίδιας φύσεως ενεργειών επί του γαλλικού εδάφους ή στο εξωτερικό», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ρεμί Χάιτς.

Η έρευνα διατάχθηκε 24 ώρες μετά την κυκλοφορία του βιβλίου με τίτλο «Le Consentement» της Βανεσά Σπρενγκορά, η οποία ορίσθηκε πρόσφατα διευθύντρια των Éditions Julliard.

Στο αυτοβιογραφικό της μυθιστόρημα περιγράφει πώς πλανεύτηκε από τον Γκαμπριέλ Ματζνέφ όταν ήταν 14 ετών και πώς η ιστορία αυτή βάρυνε στην ζωή της, που σημαδεύτηκε από επεισόδια κατάθλιψης.

Η Βανεσά Σπρενγκορά δήλωσε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Le Parisien ότι δεν προτίθεται να υποβάλει μήνυση. Ομως η εισαγγελία του Παρισιού αποφάσισε να επιληφθεί αυτεπαγγέλτως του θέματος.

«Στα 14 σου χρόνια, δεν είναι αναμενόμενο να σε περιμένει ένας 50χρονος άνδρας στο σχόλασμα, δεν είναι αναμενόμενο να ζεις σε ξενοδοχείο μαζί του, ούτε να βρίσκεσαι στο κρεβάτι του, με το πέος του στο στόμα σου την ώρα του κολατσιού», διηγείται η Βανεσά Σπρενγκορά στο βιβλίο της, δηλώνοντας ότι βρισκόταν υπό την κυριαρχία του κατά την διάρκεια αυτής της σχέσης.

Η εκδότρια είναι η πρώτη που δίνει την μαρτυρία της μεταξύ των εφήβων που «γοητεύθηκαν» από τον Γκαμπριέλ Ματζνέφ, συγγραφέα που δοξάστηκε στους λογοτεχνικούς κύκλους της Γαλλίας επί σειρά ετών και τιμήθηκε με το βραβείο Renaudot-δοκίμιο το 2013.

Οι προτιμήσεις του συγγραφέα για τους «κάτω των 16 ετών» και για τον σεξουαλικό τουρισμό σε αναζήτηση νεαρών αγοριών στην Ασία, τις οποίες περιέγραφε σε σειρά βιβλίων του, δεν είχαν προκαλέσει μέχρι πρόσφατα συγκίνηση στην Γαλλία. Για τον λόγο αυτόν οι “αποκαλύψεις” του βιβλίου της Βανεσά Σπρενγκορά δεν θεωρούνται αποκαλύψεις.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ