Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Έκλεισε η Αγία Σοφία – Διπλωματικός πυρετός από την Ελλάδα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Έκλεισε η Αγία Σοφία – Διπλωματικός πυρετός από την Ελλάδα

Στα άκρα είναι έτοιμος να πάει το θέμα της Αγίας Σοφίας ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος μετά την υπογραφή της απόφασης για μετατροπή της σε τζαμί, μετά από λίγες ώρες το Σάββατο την έκλεισε για τους επισκέπτες προκειμένου να γίνουν οι προετοιμασίες ώστε στις 24 Ιουλίου να λειτουργήσει ως χώρος θρησκευτικής λατρείας για τους μουσουλμάνους.

Οι διεθνείς αντιδράσεις δεν δείχνουν να πτοούν τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με νέες δηλώσεις του εξακολούθησε να ακολουθεί τη γραμμή της προκλητικότητας. Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση επιδίδεται σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο με κεντρικό στόχο να αναδείξει το θέμα της Αγίας Σοφίας ως διεθνές και ευρωπαϊκό, αλλά και ιδιαίτερης πολιτιστικής βαρύτητας ώστε να αποκτήσει και επίσημα «χαρτιά» έναντι του Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε γύρο τηλεφωνικών επαφών. Καθοριστικής σημασίας θεωρείται το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. που θα γίνει τη Δευτέρα, όπου και ο αρμόδιος Έλληνας υπουργός Νίκος Δένδιας θα θέσει το ζήτημα, ενώ το επόμενο ορόσημο είναι η Σύνοδος Κορυφής στις 17 και 18 Ιουλίου με τον κ. Μητσοτάκη να αναμένεται στην οποία θα συζητηθεί η τουρκική προκλητικότητα και οι σχέσεις της με την Ε.Ε.

Εκεί, ο πρωθυπουργός θα περιλάβει και την απόφαση Ερντογάν για την Αγία Σοφία, πατώντας και στις αντιδράσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και στελεχών κυβερνήσεων πως αυτή οδηγεί την Τουρκίας σε απομάκρυνση από τη Δύση.

Αμετακίνητος Ερντογάν μπροστά στα εσωτερικά προβλήματα

Με στόχο να καλύψει τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει –όπως αναφέρεται- μεταξύ των οποίων τη κακή διαχείριση του κορονοϊού και την πορεία της οικονομίας και τα ανοικτά πολεμικά μέτωπα, ο Τούρκος πρόεδρος δηλώνει πως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι «το αποτέλεσμα της δίκαιης αποτελεσματικότητάς μας».

Προκειμένου να ικανοποιήσει το ακροατήριο του είπε ότι «λάβαμε αυτή την απόφαση κοιτάζοντας τι θέλει το έθνος μας». Ο πρόεδρος της Τουρκίας απέρριψε επίσης τις διεθνείς αντιδράσεις και την καταδίκη για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υποστηρίζοντας ότι αυτό έχει να κάνει με τα «κυριαρχικά δικαιώματα» της χώρας του.

«Αυτοί που δεν αντιδρούν έναντι της Ισλαμοφοβίας στις χώρες τους (…) επιτίθενται κατά της βούλησης της Τουρκίας να ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της» ανέφερε. «Λάβαμε αυτήν την απόφαση όχι σε σχέση με όσα οι άλλοι λένε, αλλά σε σχέση με τα δικαιώματά μας, όπως το κάναμε στη Συρία, στη Λιβύη και αλλού», συμπλήρωσε.

Κουρτίνες και φωτισμοί

Σαν έτοιμος από καιρό ο Τούρκος πρόεδρος είχε όπως φαίνεται εκπονήσει ειδικό σχέδιο για την κάλυψη των αγιογραφιών στην Αγία Σοφία. Ομάδες από το υπουργείο Τουρισμού επιθεώρησαν τον τρούλο και τέσσερις μιναρέδες, στο πλαίσιο των προετοιμασιών

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, θα τοποθετηθούν ειδικές κουρτίνες οι οποίες θα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της προσευχής, ενώ στο πάτωμα θα τοποθετηθούν χαλιά τα οποία θα φωτίζονται για να σκοτεινιάζει ο χώρος και να μην φαίνονται οι αγιογραφίες.

Διαβάστε επίσης: Διεθνής κατακραυγή μετά την απόφαση Ερντογάν για την Αγία Σοφία – Για κυρώσεις μιλάει η κυβέρνηση, επαφές Μητσοτάκη

Διαβάστε επίσης: “Παρέμβαση Δ. Βερβεσού: Καταδίκη της γείτονος”

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ