Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Γραμμή «βοήθειας» του ΔΣΑ για τα μέτρα ασφαλείας στα Δικαστήρια – Επιφύλαξη για αναζήτηση ποινικών ευθυνών αν δεν τηρούνται  

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γραμμή «βοήθειας» του ΔΣΑ για τα μέτρα ασφαλείας στα Δικαστήρια – Επιφύλαξη για αναζήτηση ποινικών ευθυνών αν δεν τηρούνται  

Γραμμή επικοινωνίας στήνει ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας για τα μέλη του , προκειμένου να ενημερώνουν για τα μέτρα ασφαλείας στα δικαστήρια της χώρας , με την επαναλειτουργία δικαστικών υπηρεσιών. Παράλληλα είναι ξεκάθαρη η σταση του Συλλόγου ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί η μη τήρηση των αναγκαίων μέτρων προφύλαξης και προστασίας, ο ΔΣΑ επιφυλάσσεται για την αναζήτηση ευθυνών , ποινικών ή άλλων, από κάθε υπεύθυνο.

Συγκεκριμένα με απόφαση του ΔΣ  «…λειτουργεί γραμμή επικοινωνίας ([email protected]) , όπου τα μέλη του θα μπορούν να γνωστοποιούν τυχόν ελλείψεις και προβλήματα, που θέτουν σε κίνδυνο την ασφαλή παροχή των υπηρεσιών τους και εν γένει τη δημόσια υγεία».

Όπως αναφέρει η αποφαση «….είναι προφανές ότι, η ευθύνη για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των υπηρεσιών, που επαναλειτουργούν, ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην Κυβέρνηση και στους προϊσταμένους των δικαστικών σχηματισμών, των υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων, οι οποίοι υποχρεούνται όχι μόνο να λαμβάνουν αλλά και να τηρούν αυστηρά τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών. Ο ΔΣΑ λειτουργεί γραμμή επικοινωνίας ([email protected]) , όπου τα μέλη του θα μπορούν να γνωστοποιούν τυχόν ελλείψεις και προβλήματα, που θέτουν σε κίνδυνο την ασφαλή παροχή των υπηρεσιών τους και εν γένει τη δημόσια υγεία.

Σε περίπτωση δε, που τυχόν διαπιστωθεί η μη τήρηση των αναγκαίων μέτρων προφύλαξης και προστασίας, ο ΔΣΑ επιφυλάσσεται για την αναζήτηση ευθυνών , ποινικών ή άλλων, από κάθε υπεύθυνο».

Τι πρέπει να γίνει

Οι δικηγόροι όμως υποβάλλουν συγκεκριμένες προτάσεις- οδηγίες :

«….Παράλληλα, το ΔΣ του ΔΣΑ προς επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν από την επαναλειτουργία των υποθηκοφυλακείων και δικαστηρίων, θεωρεί επιβεβλημένη ιδίως:

Α) Την επίσκεψη στα υποθηκοφυλακεία μετά από ραντεβού, τηλεφωνικό ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Β) Την αυστηρή τήρηση της κείμενης νομοθεσίας, σύμφωνα με την οποία τα νομιμοποιούμενα προς έλεγχο τίτλων πρόσωπα στα υποθηκοφυλακεία είναι μόνο οι δικηγόροι και οι δικαστικοί επιμελητές.

Γ) Τη διεύρυνση του ωραρίου των υποθηκοφυλακείων , λαμβανομένου υπόψη του περιορισμένου αριθμού εισερχομένων.

Δ) Την μη εγγραφή αναγκαστικών κατασχέσεων, δεδομένης της αναστολής των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης.

Ε) Την ενιαία αντιμετώπιση των συντηρητικών κατασχέσεων.

ΣΤ) Την αναστολή της προθεσμίας των 90 ημερών για την τροπή της προσημείωσης υποθήκης σε υποθήκη.

Ζ) Την επίλυση του προβλήματος της έλλειψης μεγαρόσημων, άλλως, της νομοθετικής πρόβλεψης για τη μη υποχρέωση επικόλλησης μεγαρόσημων στις αιτήσεις και στα πιστοποιητικά».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ