Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Κ. Τσιάρας: Ηλεκτρονικά από τα μέσα Μαΐου 80 πιστοποιητικά της δικαιοσύνης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κ. Τσιάρας: Ηλεκτρονικά από τα μέσα Μαΐου 80 πιστοποιητικά της δικαιοσύνης

Μετά τις 15 Μαΐου 2020, θα υπάρξει ΚΥΑ, μέσω της οποίας περισσότερα από 80 πιστοποιητικά που αφορούν στη δικαιοσύνη, θα μπορούν να αναρτώνται ηλεκτρονικά μέσω των ΚΕΠ.

Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας σε συνέντευξή του στον Realfm. Σύμφωνα με τον υπουργό είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να επιταχυνθούν οι ρυθμοί απονομής της δικαιοσύνης καθώς όπως σημείωσε «Όσους δικαστές και αν προσλάβουμε, όσους δικαστικούς υπαλλήλους και αν προσλάβουμε, αν δεν προχωρήσουμε στην ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης που είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα, δεν θα καταφέρουμε να μικρύνουμε το χρόνο απονομής της δικαιοσύνης που είναι και η μεγάλη παθογένεια της δικαιοσύνης.»

65 νέες οργανικές θέσεις δικαστών

Σχετικά με την ανάγκη πρόσληψης νέων δικαστών ο κ. Τσιάρας διευκρίνισε πως «Με βάση στατιστικές μελέτες, δεν είναι τόσο μεγάλη ανάγκη η πρόσληψη δικαστών, όσο είναι μεγάλη ανάγκη η πρόσληψη δικαστικών υπαλλήλων. Ήδη υπάρχει πρόνοια.

Στο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία 65 νέων οργανικών θέσεων δικαστών. Είναι μια εξέλιξη που είχαμε προαναγγείλει.

Στα επόμενα δύο χρόνια με βάση το πως λειτουργεί η Εθνική Σχολή Δικαστών, πρόκειται να ενσωματωθούν στο Δικαστικό Σώμα. Να σημειώσω πως κάθε χρόνο προσδιορίζονται τα κενά των δικαστών με βάση τις συνταξιοδοτήσεις και αναπληρώνονται με σπουδαστές, που μέσα από μια σκληρή διαδικασία εξετάσεων, εισέρχονται στην Εθνική Σχολή Δικαστών.

Βεβαίως, πρόκειται να προσληφθούν και δικαστικοί υπάλληλοι, σε έναν μεγάλο αριθμό. Όμως, έχουμε το πρόβλημα που δυστυχώς διαιωνίζεται με κάποιο τρόπο σε όλους τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Ενώ επιλέγουν και το χώρο της δικαιοσύνης, προκειμένου να προσληφθούν – επειδή έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν την αίτησή τους και σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου – πολλές φορές επιλέγουν να πάνε σε άλλη υπηρεσία.

Πάνω από 50 άτομα, δεν αποδέχθηκαν το διορισμό σε μια από τις τελευταίες προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, γιατί επέλεξαν να πάνε σε άλλη υπηρεσία του δημοσίου.

Αυτή τη στιγμή είμαστε στην τελική διαδικασία συζήτησης και ολοκλήρωσης του διαγωνισμού πρόσληψης με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Πιστεύω, ότι μέσα σε αυτό το χρόνο, θα μπορέσουμε να ανακουφίσουμε σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, την ανάγκη που υπάρχει για μεγάλο αριθμό δικαστικών υπαλλήλων.»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ