Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Καταδίκη απο το Δικαστήριο ΕΕ: Δικηγόρος δήλωσε δημόσια ότι δεν προσλαμβάνει ομοφυλόφιλα άτομα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Καταδίκη απο το Δικαστήριο ΕΕ: Δικηγόρος δήλωσε δημόσια ότι δεν προσλαμβάνει ομοφυλόφιλα άτομα

Οι δημόσιες ομοφοβικές δηλώσεις δικηγόρου δεν βρήκαν ανταπόκριση ούτε στην κοινωνία αλλά και ούτε στα δικαστήρια, στα οποία προσέφυγαν διεκδικώντας αποζημίωση, ένωση που εναντιώνεται στις οποιεσδήποτε διακρίσεις ανάμεσα στις οποίες και αυτές λόγω γενετήσιου προσανατολισμού του ανθρώπου.

Πρόκειται για Ιταλό δικηγόρο όπου τα εθνικά δικαστήρια της χώρας του δικαίωσαν τους ενάγοντες συναδέρφους του αφού ο κατηγορούμενος νομικός παραβίασε την ευρωπαϊκή οδηγία για την καταπολέμηση των διακρίσεων δηλώνοντας δημόσια σε ραδιοτηλεοπτική εκπομπή ότι δεν θα προσλάβανε ποτέ ούτε θα απασχολούσε ομοφυλόφιλο στο δικηγορικό του γραφείο.

Το πνεύμα των δηλώσεων του εναγόμενου δικηγόρου δεν βρήκε απήχηση ούτε στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο απαντώντας σε προδικαστικό ερώτημα του Ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου της Ιταλίας, (στο οποίο προσέφυγε ο καταδικασθείς δικηγόρος) αποφάνθηκε ότι οι ομοφοβικές δηλώσεις συνιστούν δυσμενή διάκριση στον τομέα της απασχόλησης και της εργασίας όταν γίνονται από πρόσωπο το οποίο έχει ή μπορεί να εκληφθεί ότι έχει καθοριστική επιρροή στην πολιτική προσλήψεων ενός εργοδότη. Σε τέτοια περίπτωση, το εθνικό δίκαιο μπορεί να προβλέπει ότι μια ένωση νομιμοποιείται ενεργητικώς προς άσκηση αγωγής αποζημιώσεως ακόμη και αν δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί συγκεκριμένος ζημιωθείς.

Η απάντηση του δικαστηρίου του Λουξεμβούργου ανήκει σε αυτές που δημοσιεύθηκαν εν μέσω πανδημίας, και οι δικαστές έκριναν ότι οι επίμαχες δηλώσεις «εμπίπτουν στο καθ’ ύλην πεδίο εφαρμογής της οδηγίας 2000/781», δηλαδή στην «οδηγία για την καταπολέμηση των διακρίσεων».

Η ελευθερία της έκφρασης δεν είναι απόλυτο δικαίωμα

Για τις ομοφοβικές και απαράδεκτες δηλώσεις «κυνήγησαν» τον Ιταλό δικηγόρο στα εθνικά δικαστήρια μια ένωση δικηγόρων η οποία υπερασπίζεται δικαστικώς τα δικαιώματα των λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων, διεμφυλικών και μεσοφυλικών ατόμων (LGBTI), καταθέτοντας σε βάρος του αγωγή αποζημίωσης. Η εν λόγω ενάγουσα ένωση θεώρησε ότι τα λεγόμενά του δικηγόρου στοιχειοθετούσαν δυσμενή διάκριση λόγω γενετήσιου προσανατολισμού των εργαζομένων.

Το δικαστήριο του Λουξεμβούργου σημείωσε στην γνωμοδότηση του ότι κρίσιμα στοιχεία στην απόφαση του δικαστηρίου, αποτελούν μεταξύ άλλων, η θέση του ατόμου που προέβη στις δηλώσεις και η ιδιότητα υπό την οποία εκφράστηκε, στοιχεία από τα οποία πρέπει να προκύπτει ότι πρόκειται για άτομο που έχει ή μπορεί να εκληφθεί ότι έχει καθοριστική επιρροή στην πολιτική προσλήψεων του εργοδότη. Τα εθνικά δικαστήρια οφείλουν επίσης να λαμβάνουν υπόψη τη φύση και το περιεχόμενο των επίμαχων δηλώσεων καθώς και το πλαίσιο στο οποίο έχουν γίνει, ιδίως δε τον δημόσιο ή ιδιωτικό χαρακτήρα τους. Κατά το Δικαστήριο, η ως άνω ερμηνεία της φράσης «όρο[ι] πρόσβασης στην απασχόληση […] και την εργασία» δεν κλονίζεται επειδή ενδέχεται να συνεπάγεται περιορισμούς στην άσκηση της ελευθερίας της έκφρασης. Ως προς το σημείο αυτό, το Δικαστήριο υπενθύμισε ότι η ελευθερία έκφρασης δεν είναι απόλυτο δικαίωμα και ότι η άσκησή της μπορεί να υπόκειται σε περιορισμούς, υπό την προϋπόθεση ότι οι περιορισμοί προβλέπονται από τον νόμο και ότι σέβονται το βασικό περιεχόμενο του εν λόγω δικαιώματος και συνάδουν με την αρχή της αναλογικότητας…».

Τα εθνικά δικαστήρια θα αποφασίσουν

Ειδικότερα, για το εάν νομιμοποιείται η ενάγουσα ένωση να προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον του ομοφοβικού δικηγόρου το δικαστήριο απάντησε ότι «εναπόκειται στα κράτη μέλη αυτά να καθορίσουν αν ο κερδοσκοπικός ή μη χαρακτήρας της ένωσης θα επηρεάζει την ενεργητική της νομιμοποίηση προς κίνηση τέτοιων διαδικασιών και να διευκρινίσουν τις συνέπειές τους, ιδίως δε τις κυρώσεις στις οποίες θα μπορούν να καταλήξουν και οι οποίες θα πρέπει, όπως ορίζεται στο άρθρο 17 της οδηγίας για την καταπολέμηση των διακρίσεων, να είναι αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές, περιλαμβανομένης και της περίπτωσης κατά την οποία δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί συγκεκριμένος ζημιωθείς».

(Πηγή: Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης)

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ