Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Μ. Δημητρακόπουλος: Έως 10 χρόνια κάθειρξη και -πιθανόν- χωρίς προσωρινή κράτηση τιμωρείται η επίθεση με βιτριόλι – Κούνεβα: Ο πόνος ήταν ό,τι πιο φρικτό έχω ζήσει

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μ. Δημητρακόπουλος: Έως 10 χρόνια κάθειρξη και -πιθανόν- χωρίς προσωρινή κράτηση τιμωρείται η επίθεση με βιτριόλι – Κούνεβα: Ο πόνος ήταν ό,τι πιο φρικτό έχω ζήσει

Επιθέσεις σαν αυτή με το βιτριόλι δυστυχώς δεν τιμωρούνται με την βαρύτητα που θα έπρεπε είπε στο Live News και το Νίκο Ευαγγελάτο ο γνωστός ποινικολόγος, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

«Η νομολογία του Αρείου Πάγου, όσον αφορά τις επιθέσεις με βιτριόλι, τις χαρακτηρίζει ως βαριές σκοπούμενες σωματικές βλάβες και γι’ αυτό τον λόγο έχουν ίδια ποινική μεταχείριση. Προβλέπεται ποινή καθείρξεως μέχρι 10 χρόνια», είπε.

Ο γνωστός ποινικολόγος σημείωσε πως δεν είναι γνωστό αν ο δράστης είναι γυναίκα ή άντρας, ενώ και το κίνητρο της υπόθεσης παραμένει άγνωστο. Αναφερόμενος στην υφιστάμενη νομοθεσία, ο κ. Δημητρακόπουλος τόνισε πως αν συλληφθεί τελικά ο δράστης δε θα μπορεί να κρατηθεί προσωρινά.

«Αν η αστυνομία τον συλλάβει, δεν θα μπορεί να κρατηθεί προσωρινά. Με την υφιστάμενη νομοθεσία σε αδικήματα που τιμωρούνται μέχρι 10 χρόνια κάθειρξη, θα πρέπει να είναι πολύ αυστηρές οι προϋποθέσεις για να κρατηθεί. Αν συλληφθεί, θα αφεθεί ελεύθερος», τόνισε.

Ο κ. Δημητρακόπουλος αναφερόμενος στην άτυχη κοπέλα και στη ζωή της που θα είναι διαφορετική από εδώ και πέρα, εξέφρασε την άποψή του λέγοντας: «θλίβομαι που δυστυχώς ο νόμος το αντιμετωπίζει μέχρι 10 χρόνια κάθειρξη. Σε τέσσερα χρόνια πραγματική φυλακή θα είναι έξω».

Κούνεβα: Ο πόνος ήταν ό,τι πιο φρικτό έχω ζήσει

επίθεση με βιτριόλι που δέχθηκε η 34χρονη γυναίκα στη Καλλιθέα, θύμισε σε όλους την επίθεση που είχε δεχθεί πριν 11 χρόνια η τότε καθαρίστρια και μαχητική συνδικαλίστρια, Κωνσταντίνα Κούνεβα. Τα όσα φριχτά συνέβησαν το βράδυ που δέχθηκε την επίθεση, ανακάλεσε στη μνήμη της η πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο ethnos.gr.

Δύο άγνωστοι άνδρες της είχαν στήσει ενέδρα κατά την επιστροφή στο σπίτι της, μετά την εργασία της. Όλα έγιναν ταχύτατα. «Ο ένας πετάχθηκε ξαφνικά μπροστά μου και από πολύ μικρή απόσταση, έριξε στο πρόσωπό μου το υγρό που υπήρχε στο δοχείο», είπε η κυρία Κούνεβα. Ο πόνος που ένιωσε δεν μπορεί να περιγράφει με λόγια. Ηταν ό,τι πιο φρικτό έχει ζήσει, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. «Ακόμα θυμάμαι την ταχύτητα με την οποία έλιωσε πάνω μου το δερμάτινο μπουφάν που φορούσα. Φανταστείτε ότι οι νοσηλευτές του ΕΚΑΒ όταν έφτασαν, δεν ήξεραν πως να αντιδράσουν».

Το βιτριόλι προκάλεσε στην Κωνσταντίνα Κούνεβα τεράστια προβλήματα υγείας. Εκτός από το πρόσωπο, το λαιμό, τα μάτια και τα χέρια, κάποιες σταγόνες πέρασαν στο στόμα της, με αποτέλεσμα να καταστραφούν οι φωνητικές χορδές, ο οισοφάγος και τα πνευμόνια της. Έδωσε μεγάλη μάχη, προκειμένου να τα καταφέρει με πάνω από 30 χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ έχει μπροστά της και άλλες. Η πρώην ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να αφήσει ασχολίαστο και το «χαλαρό» νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει στη χώρα μας για τους θύτες τέτοιων επιθέσεων, καθώς αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος.

Δίνει ακόμα και σήμερα μάχη, προκειμένου να ενσωματωθεί στο ελληνικό Δίκαιο συγκεκριμένη ευρωπαϊκή οδηγία που υπάρχει από το 2009, για την αυστηροποίηση των ποινών, αλλά και του τρόπου που μπορεί κάποιος να προμηθευτεί τέτοιου είδους υλικά.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ