Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

O Καλογρίτσας με το νέο υπόμνημα στέλνει τη δικογραφία για τις τηλεοπτικές άδειες (και για τον Νικ. Παππά) στη Βουλή

NEWSROOM icon
NEWSROOM
O Καλογρίτσας με το νέο υπόμνημα στέλνει τη δικογραφία για τις τηλεοπτικές άδειες (και για τον Νικ. Παππά) στη Βουλή

Η Βουλή θα κληθεί να ασχοληθεί με το παρασκήνιο των τηλεοπτικών αδειών του 2016 και τις καταγγελίες του αποκαλούμενου κόκκινου εργολάβου Χρ. Καλογρίτσα κατά του Νίκου Παππά αλλά και άλλων «στελεχών», που προφανώς θα κληθεί να ονοματίσει σύντομα.

Το νέο 34σέλιδο υπόμνημα του κ. Καλογρίτσα, υποβλήθηκε στον εισαγγελέα και ήδη διαβιβάστηκε σε πταισματοδίκη. Η ανάγνωση όμως το υπομνήματος θα οδηγήσει στην αντίστροφη πορεία της δικογραφίας αφού – πιθανότατα- αμέσως ο εισαγγελέας θα κληθεί να αποφασίσει αν θα στείλει τη δικογραφία στη Βουλή.

Κι αυτό γιατί η αναφορά του ονόματος πρώην υπουργού σε υπόθεση καταγγελλόμενης μεσολάβησης μεταφοράς χρημάτων, προϊόντων εικονικής συναλλαγής για «σημαδεμένο» δημόσιο διαγωνισμό, σηματοδοτεί πιθανότατα την ενεργοποίηση των διατάξεων για τη διερεύνηση από της υπόθεσης από τη Βουλή.

Με «πρόδωσαν»   

Το νέο υπόμνημα του αποκαλούμενου κόκκινου εργολάβου στην Εισαγγελία αποκαλύπτει το παρασκήνιο του διαγωνισμού του 2016 και έρχεται να  επιβεβαιώσει- όσα είχαν πει οι ίδιοι οι επιχειρηματίες-  ότι δηλαδή ο Νικ. Παππάς «τον έστειλε στους επιχειρηματίες Μαρινάκη και Κοντομηνα για να ζητήσει χρήματα»

Μάλιστα το συμπέρασμα από το υπόμνημα συμπυκνώνεται στη φράση του Καλογρίτσα «Με πρόδωσαν, με κατέστρεψαν, με εξέθεσαν, ενώ τους εμπιστευόμουν…» Όπως αναφέρει «..του ζητήθηκε λόγω των στενών σχέσεων και  της εμπιστοσύνης  προς το πρόσωπό του και αντιστρόφως να  τους «δανείσει» το αριστερό καθαρό επιχειρηματικό του όνομα και μόνο και  να μπει «μπροστινός» και μόνο για  τη συμμετοχή σε Διαγωνισμό που θα διενεργούνταν  για  τηλεοπτικές άδειες, προκειμένου  μέσω αυτού να  καταφέρουν  να λάβουν  μία  τηλεοπτική άδεια, την οποία θεωρούσαν απαραίτητο μέσο  για  την υποστήριξη  της πολιτικής τους….».

Ο Καλογρίτσας εν ολίγοις λέει πως τα χρήματα για το εγχείρημα του τα βρήκε το (τότε) Μαξίμου , αφού «όλοι ήξεραν πως από το 2015 ήταν δεσμευμένοι οι λογαριασμοί του στο ΚΕΦΟΜΕΠ». Ισχυρίζεται πως του βρήκαν ακόμα και τους δημοσιογράφους, τις ομάδες εργασίας όπως τις χαρακτηρίζει.

Η διαμάχη και οι νέες βόμβες

Ο Χρήστος Καλογρίτσας , ξέσπασε τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο Λιβανέζικος κατασκευαστικός κολοσσός CCC, ιδιοκτησίας της οικογένειας Χούρι, του ζήτησε πίσω 3εκατομμύρια ευρώ παρουσιάζοντας ένα συμφωνητικό υπεργολαβίας για ένα έργο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Καλογρίτσας εξεμάνη πως επρόκειτο για εικονική σύμβαση, με «κουμπάρους» τον Νίκο Παππά και το White Ηouse , για να καλύψει την εγγυητική επιστολή στα τέλη Αυγούστου του 2016, ώστε να πάρει τηλεοπτική άδεια:

«Και  εδώ πράγματι  είναι  το σημείο της απόλυτης απογοήτευσης, της προδοσίας   και της διάψευσης  της εμπιστοσύνης ,αφού τα  άνω  στελέχη, τα οποία  επί σειρά ετών εμπιστευόταν και τις εντολές  των οποίων εκτελούσε πιστά, δεν αξίωσαν από την CCC  και τον Samer Khouri   την τήρηση  της συμφωνίας, που οι ίδιοι  είχαν κλείσει μαζί τους, αλλά  αντιθέτως εγκατέλειψαν  τον Χρήστο Καλογρίτσα και την οικογένειά του, και  τους  θυσίασαν προκειμένου να μην δυσαρεστήσουν την πλευρά  της CCC και  του ιδιοκτήτη της – Samer Khouri», αναφέρει ο κ. Καλογριτσας στο υπόμνημά του .

Η περιγραφή

Ο ίδιος ο επιχειρηματίας περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο, όπως λέει, πείστηκε να μπει μπροστινός στο εγχείρημα:

«….. Όπως προκύπτει από τα  εκτιθέμενα  στην άνω έγκλησή μας πραγματικά περιστατικά,  η εταιρεία μας – «ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε.», καθώς και ο Χρήστος Καλογρίτσας, η οικογένειά  του και οι επιχειρήσεις τους και  η  ανώνυμη  εταιρεία «ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.», υπέστησαν στην κυριολεξία  πλήρη οικονομική και επιχειρηματική καταστροφή  και ανεπανόρθωτο διασυρμό,  εξαιτίας του ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας  αποδίδοντας εμπιστοσύνη  προς  διόλου τυχαία πρόσωπα, ήτοι προς τα αναφερόμενα στην άνω  έγκλησή μας  ανώτατα  στελέχη (White House,  όπως στις μεταξύ τους επαφές  και mail   αποκαλούνταν), των οποίων εκτελούσε πιστά  εντολές λόγω των γνωστών τοις πάσι  στενότατων σχέσεών του με  την αριστερά και ειδικά με το  κόμμα τους,  ως  επίσης – και  δια  των εγγυήσεων που  του παρείχαν οι ανωτέρω – προς τον β΄ εγκαλούμενο Samer Khoury (Σάμερ Χούρυ), συνιδιοκτήτη και εκπρόσωπο του Διεθνούς Ομίλου της «CCC – CONSOLIDATED CONTRACTORS GROUP SAL» (“CCC”), παραπείστηκε  από τις διαβεβαιώσεις  των ανωτέρω  ότι έχει ήδη συναφθεί και δη σε ανώτατο  επίπεδο, συμφωνία με  την άνω εταιρεία του και τον νόμιμο εκπρόσωπο αυτής, Samer Khoury (Σάμερ Χούρυ),  για  τη συμμετοχή  της  εν λόγω εταιρείας  ως  αφανούς εταίρου σε αφανή  εταιρεία με  εμφανή  εταίρο ελληνική  εταιρεία, ρόλο τον οποίο τα  εν λόγω στελέχη ζήτησαν από τον Χρήστο Καλογρίτσα να  παίξει μια νεοιδρυθησόμενη εταιρεία της οικογένειάς του, επιλεγείσας προς  αυτόν τον σκοπό της επί τούτου συσταθείσας ως άνω ανώνυμης εταιρείας – «ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.», η οποία πράγματι συστάθηκε  την 10.08.2016.

-Ειδικότερα, το φθινόπωρο του 2015, ο κ. Χρήστος Καλογρίτσας κλήθηκε  από μία  ομάδα σημαντικών στελεχών, η ευθύνη  της οποίας (ομάδας) είχε ανατεθεί στον κατά  τον οικείο χρόνο Υπουργό  Επικρατείας, κ. Νίκο Παππά,  Υπεύθυνο  ως  εκ της άνω ιδιότητάς  του  για τα θέματα που αφορούν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στην εποπτεία των νομικών προσώπων και φορέων που υπάγονται σε αυτή, καθώς και σε θέματα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης……… και του ζητήθηκε λόγω των στενών σχέσεων και  της εμπιστοσύνης  προς το πρόσωπό του και αντιστρόφως να  τους  «δανείσει» το αριστερό καθαρό επιχειρηματικό του όνομα και μόνο και  να μπει «μπροστινός» και μόνο για  τη συμμετοχή  σε Διαγωνισμό που θα  διενεργούνταν  για  τηλεοπτικές άδειες, προκειμένου  μέσω αυτού  να  καταφέρουν  να λάβουν   μία  τηλεοπτική άδεια, την οποία θεωρούσαν απαραίτητο μέσο  για  την υποστήριξη  της πολιτικής  τους.

Η εντολή  τους  ήταν σαφής: ο Χρήστος Καλογρίτσας θα  έβαζε το όνομά του και μόνο, ενώ αυτοί θα εισέφεραν τα  χρήματα και θα  είχαν  την πλήρη ευθύνη,  οργάνωση, διοίκηση και  εποπτεία  του όλου εγχειρήματος.

Μάλιστα  ήδη είχαν επιλέξει εκείνα τα  στελέχη που θα υλοποιούσαν αυτό το εγχείρημα  και τα οποία ήδη είχαν αρχίσει να  εργάζονται για την επίτευξη αυτού του σκοπού, συγκροτώντας μάλιστα και  ομάδες εργασίας  που  εργάζονταν εντατικά  προς  αυτήν την  κατεύθυνση.

Είναι σημαντικό μάλιστα να  σημειωθεί ότι στην αρχή (φθινόπωρο του 2015),  τα στελέχη, με υπεύθυνο τον Νίκο Παππά,  ενημέρωσαν τον Χρήστο Καλογρίτσα ότι  η απόφασή  τους ήταν να υλοποιήσουν το παραπάνω σχέδιο μόνοι τους. Ωστόσο, κατά τον μήνα Αύγουστο του 2016,  ο Νίκος Παππάς κάλεσε τον Χρήστο Καλογρίτσα και τον ενημέρωσε ότι υπήρξε μία κατά δήλωσή τους ασήμαντη διαφοροποίηση, καθώς   είχαν  έρθει σε συμφωνία  με  την εταιρεία «CCC – και ιδίως με  τον βασικό ιδιοκτήτη της – Samer Khoury (Σάμερ Χούρυ) να  συμπράξουν   μαζί τους για  τις ανάγκες συμμετοχής  στον άνω  διαγωνισμό, με  σκοπό να  λάβουν  από κοινού την άνω τηλεοπτική άδεια, διαβεβαιώνοντας όμως παράλληλα τον Χρήστο Καλογρίτσα ότι τίποτα  επί  της ουσίας δεν αλλάζει από τον αρχικό σχεδιασμό, καθώς οι ίδιοι θα παρέμεναν τα “αφεντικά” του όλου εγχειρήματος. Γι’ αυτό και ο Νίκος Παππάς τον παρακάλεσε να μην αλλάξει  τη στάση του από αυτό το γεγονός.

Ούτως, ο  Νίκος Παππάς κάνοντας χρήση της  ιδιότητάς του, έπεισε  τον Χρήστο Καλογρίτσα να  τους εμπιστευτεί,  να μπει «μπροστά»,  να  πείσει τον υιό του να συμμετέχει σε μία  εταιρεία που θα  συμμετείχε  στον διαγωνισμό, -χωρίς βέβαια να  τον ενημερώσει (τον υιό του) για όλες  τις λοιπές παραμέτρους, οι οποίες ήταν γνωστές μόνο στον Χρήστο Καλογρίτσα, ως πρόσωπο απολύτου  εμπιστοσύνης τους- και να είναι ο «μπροστινός» σε αυτό το εγχείρημα, το οποίο στην ολότητά του θα χρηματοδοτούσαν.

Ο Χρήστος Καλογρίτσας πράγματι πείσθηκε να τους εμπιστευθεί «τυφλά»,  αφού  κατά το επίμαχο αυτό χρονικό διάστημα (Αύγουστος 2016), δεν γνώριζε κανέναν από τους ιδιοκτήτες, τους λοιπούς μετόχους και τα διοικητικά στελέχη της εταιρείας «CCC ούτε και βέβαια τον Samer Khouri (Σάμερ Χούρι), με τον οποίο ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή τον μήνα Αύγουστο του 2016,  όταν τον επισκέφτηκε μαζί με  τον Κυριάκο Τόμπρα σε κλεισμένο ραντεβού στο σκάφος του, προκειμένου να  γνωριστούν  για  πρώτη φορά, δηλαδή να δει για πρώτη φορά ο ένας τον άλλον και, τρόπον τινά, να «σφίξουν τα χέρια»  επί της συμφωνίας που ήδη είχαν κλείσει ο Νίκος Παππάς με  τον Samer Khouri, κατόπιν των «οδηγιών» που είχαν λάβει αμφότεροι, Χρήστος Καλογρίστας και Samer Khouri (Σάμερ Χούρι), από τον Νίκο Παππά.  Έτσι, στην πρώτη τους αυτή συνάντηση, στο σκάφος  του Samer Khoury (Σάμερ Χούρι), ο τελευταίος  είπε  στον κ. Χρήστο Καλογρίτσα, παρουσία  του κ. Τόμπρα, ότι είναι πολύ χαρούμενος για  τη συνεργασία του με  τους ιθύνοντες του  εγχειρήματος  και ότι ήταν πάντα όνειρό του να φτιάξει στην Ελλάδα  ένα  μικρό Al Zazeera.

-O Χρήστος Καλογρίτσας παρασυρόμενος  από την εμπιστοσύνη  του προς  τα ανώτατα  στελέχη, δέχθηκε  τις  δηλώσεις και διαβεβαιώσεις  τους, ότι δεν υπήρχε τίποτα μεμπτό  στην όλη διαδικασία,   ότι όλα θα  πήγαιναν μια χαρά και ότι δεν θα  αντιμετώπιζαν κανένα πρόβλημα, πολλώ δε μάλλον αφού η  εταιρεία CCC και ο ιδιοκτήτης της, Samer Khoury (Σάμερ Χούρυ), ήταν πρόσωπα όλως αξιόπιστα  και φερέγγυα που θα  τηρούσαν τη συμφωνία που οι ίδιοι  είχαν κάνει μαζί τους…».

 Η εγγυητική

Ο Καλογρίτσας απαντά και στον βασικό ισχυρισμό στις απαντήσεις που δόθηκαν δημόσια και από την αξιωματική αντιπολίτευση πως πρόκειται για ιδιωτική διαφορά μεταξύ του κ. Καλογρίτσα και της οικογένειας Χούρι. Ο  επιχειρηματίας όμως εσωκλείει στο υπόμνημά του και ένα έγγραφο με το οποίο θέλει να αποδείξει πώς τα χρήματα, τα 3 εκατομμύρια δόθηκαν για την εγγυητική επιστολή ώστε να συμμετάσχει στις τηλεοπτικές άδειες.

Και καταθέτει ένα email που  το οποίο στάλθηκε από τον εκπρόσωπο του Καλογρίτσα στον οικονομικό διευθυντή της CCC στην Ελλάδα, στις 27 Αυγούστου 2016, δυο ημέρες πριν κατατεθούν τα 3 εκατομμύρια. Είναι το προσχέδιο της εγγυητικής επιστολής που κατατέθηκε τελικά για την απόκτηση της τηλεοπτικής άδειας. Και όπως αναφέρει το email ,  το κεφάλαιο θα παραμείνει δεσμευμένο (ΕΦΦΕ) υπέρ της αναθέτουσας αρχής «Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης  και Επικοινωνίας της Ελληνικής Δημοκρατίας».

 Το meil και ο Κυπριακός αριθμός

Ο επιχειρηματίας ζητεί από τις εισαγγελικές αρχές να διερευνήσουν αν πράγματι υπήρξε εργολαβία εκ μέρους της CCC για την κατασκευή ενός mall στα Εμιράτα. Παρουσιάζει δε email μεταξύ της εταιρίας του και του Οικονομικού Διευθυντή της CCC Φουάντ Χούρι στις 27 Αυγούστου 2016. Λίγες μέρες πριν κατατεθεί η εγγυητική επιστολή για τις τηλεοπτικές άδειες:

«Οι επικεφαλής  και ο Λευκός Οίκος, και η White  Porscha είχαν συμφωνήσει τα τραπεζικά στοιχεία των “φίλων” στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ποιου τα στοιχεία θα χορηγηθούν μέσω του Κυπριακού Αριθμού, που είχα μοιραστεί μαζί σας. Ας παραμείνουμε σε  αυτή τη φόρμουλα. Η προκαταβολή θα πάει σε “φίλους” στα Η.Α.Ε. (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) και εκείνοι με τη σειρά τους θα την στείλουν τοπικά. Είμαι πεπεισμένος ότι είναι καλύτερο να ακολουθήσουμε αυτό.»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ