Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Ολόκληρη η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το ασφαλιστικό Βρούτση

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ολόκληρη η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το ασφαλιστικό Βρούτση

Την ώρα που το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου στη γνωμοδότησή της εντοπίζει προβλήματα αντισυνταγματικότητας.

Όπως αναφέρεται σχετικά, εντάσσει και αυτό τους δημόσιους υπαλλήλους στον ΕΦΚΑ, γεγονός για το οποίο το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει εκφράσει την πάγια αντίθεση του, ενώ αντιθέτως το ΣτΕ, προσφάτως, το είχε κρίνει συνταγματικό.

«Με το επίμαχο νομοσχέδιο υιοθετούνται σε γενικό πλαίσιο οι ρυθμίσεις του ν. 4387/2016 και επέρχονται επουσιώδεις τροποποιήσεις αυτού σε συγκεκριμένες διατάξεις που κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Στις παρατηρήσεις της γνωμοδότησης εντάσσεται και ο κίνδυνος έγερσης αξιώσεων από συνταξιούχους που εργάζονται από το 2016 και θεωρείται κρίσιμο να διευκρινιστεί από ποτέ θα ισχύει ο «κόφτης» του 30%.

Διευκρινίζεται ότι οι θέσεις της Ολομέλειας του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου εχουν καθαρά γνωμοδοτικό χαρακτήρα και εάν θέλει η Κυβέρνηση το λαμβάνει υπόψή της το περιεχόμενό του. Τα άρθρα του νομοσχεδίου που αντιμετωπίζουν τα βασικά νομικά προβλήματα, σύμφωνα με την Ολομέλεια του Ε.Σ. και τον κ. Νικητάκη είναι τα 20-21,24-25 και 27. Φυσικά οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου διατυπώνουν παρατηρήσεις και σε άλλα άρθρα του ασφαλιστικού νομοσχεδίου:

Όλο το κείμενο των 38 σελίδων της γνωμοδότησης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας ΕΔΩ: 12.2.20 Ε.Λ. ΝΟΜΟΣΧ. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ 18.2.20

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ