Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Παύση της ποινικής δίωξης λόγω… παραγραφής για καθηγητή που φέρεται να ασέλγησε σε ανήλικη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παύση της ποινικής δίωξης λόγω… παραγραφής για καθηγητή που φέρεται να ασέλγησε σε ανήλικη

Η ισχύς του νέου Ποινικού Κώδικα από τον περασμένο Ιούλιο άλλαξε τα ποινικά δεδομένα σε υπόθεση καθηγητή στην Κρήτη, ο οποίος πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών για «αποπλάνηση ανηλίκου».

Με βάση τα οριζόμενα στο νέο Π.Κ. οι ασελγείς πράξεις σε ανήλικη, στις οποίες φέρεται να προέβη ο καθηγητής, συνιστούν πλέον όχι το κακούργημα για το οποίο καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό, αλλά το πλημμέλημα της «προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας».

Με δεδομένο ότι οι πράξεις φέρονται ότι είχαν τελεστεί, περίπου, πριν 9 χρόνια στο Ηράκλειο Κρήτης, το αδίκημα έχει υποπέσει σε παραγραφή, λόγω παρέλευσης οκταετίας.

Έτσι, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, χωρίς να κρίνει για την ουσία της υπόθεσης, αν δηλαδή ο κατηγορούμενος είναι αθώος, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, ή ένοχος όπως αποφάνθηκε το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, έπαυσε την Τετάρτη την ποινική δίωξη σε βάρος του καθηγητή λόγω παραγραφής.

Για την υπόθεση σε όλες τις λεπτομέρειές της και για την ετυμηγορία του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου το neakriti.gr αναφέρει σε ρεπορτάζ του τα εξής:

Στις δικαστικές αίθουσες αναβίωσε χθες η υπόθεση ασέλγειας σε βάρος ενός κοριτσιού μόλις 10 ετών, που φέρεται να είχε εκτυλιχθεί πριν από περίπου 9 χρόνια στο Ηράκλειο. Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ανατολικής Κρήτης κάθισε χθες ένας 45χρονος καθηγητής, ο οποίος είχε καταδικαστεί από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο σε ποινή κάθειρξης 10 ετών.

Ο 45χρονος αρνήθηκε και χθες τα όσα του αποδίδονται και ισχυρίστηκε ότι είναι αθώος. Τελικά, λόγω της προ μηνών αλλαγής του νομοθετικού καθεστώτος (νέος Ποινικός Κώδικας), το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης έπαυσε την ποινική δίωξη σε βάρος του καθηγητή, λόγω παραγραφής του αδικήματος.

Τι λέει ο νόμος

Μέχρι και τον Ιούνιο του 2019, οι ασελγείς πράξεις για τις οποίες κατηγορείτο ο 45χρονος αποτελούσαν νομικά «αποπλάνηση παιδιού», πράξη η οποία είναι κακουργηματικού χαρακτήρα. Γι’ αυτό και ο 45χρονος είχε δικαστεί και καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό για «αποπλάνηση παιδιού που δε συμπλήρωσε τα 12 έτη της ηλικίας του». Ωστόσο, μετά τις πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές, οι εν λόγω ασελγείς πράξεις συνιστούν νομικά την πράξη της «προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας», η οποία είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Ωστόσο, επειδή το αδίκημα που είχε αποδοθεί στον 45χρονο καθηγητή φέρεται να έλαβε χώρα το 2010, παραγράφεται, καθώς έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της πενταετίας. Έτσι, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έπαυσε χθες την ποινική δίωξη σε βάρος του κατηγορούμενου, λόγω παραγραφής.

Στην εκδίκαση της υπόθεσης που διεξήχθη χθες στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, ο 45χρονος ανέφερε στην απολογία του ότι είναι αθώος. Μεταξύ άλλων, αρνήθηκε τα όσα του αποδίδονται, υποστηρίζοντας μόνο ότι έδωσε ένα φιλί στο μάγουλο της μικρής.

Πριν την απολογία του κατηγορουμένου, είχε προηγηθεί η κατάθεση της φερόμενης παθούσας, ηλικίας – σήμερα – 19,5 ετών. Εκτός από τη νεαρή γυναίκα, κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, ως μάρτυρες η μητέρα της και η σύζυγος του καθηγητή.

Τελικά, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης έπαυσε ομόφωνα την ποινική δίωξη σε βάρος του 45χρονου. Είχε προηγηθεί η πρόταση του εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος πρότεινε στο δικαστήριο να παύσει η ποινική δίωξη σε βάρος του κατηγορουμένου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χθεσινή δίκη ήταν ανοικτή για το κοινό, σε αντίθεση με το πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Τον Σεπτέμβριο του 2016, η δίκη είχε διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, μετά από σχετικό αίτημα από την πλευρά της υπεράσπισης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ