Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Σωφρονιστικοι υπάλληλοι: Αφήστε τους αδικαιολόγητους πανηγυρισμούς για τις φυλακές γιατί είμαστε για τα …πανηγυρια

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σωφρονιστικοι υπάλληλοι: Αφήστε τους αδικαιολόγητους πανηγυρισμούς για τις φυλακές γιατί είμαστε για τα …πανηγυρια
Να σταματήσουν οι αδικαιολόγητοι πανηγυρισμοί για δήθεν επιτυχία των αρχών μετά από έρευνες στις φυλακές και την αποτροπή αιματοχυσίας, συνιστούν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των Φυλακών της χώρας, και ενώ οι Κυβερνήσεις διαδέχονται η μία την άλλη, εκείνοι παραμένουν στο ίδιο έργο θεατές όσον αφορά τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν υπάλληλοι και κρατούμενοι.
“Ούτε οι άκριτες κριτικές, ούτε οι αδικαιολόγητοι πανηγυρισμοί επιτρέπονται. Αν συνεχιστούν οι πανηγυρισμοί, τότε πολύ σύντομα θα είμαστε για τα πανηγύρια” σημειώνει με έμφαση η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, σε ανακοίνωση της παρακολουθώντας τον δημόσιο διάλογο στελεχών της Κυβέρνησης και της αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για το παρόν το παρελθόν και το μέλλον των φυλακών. Ενώ η ΟΣΥΕ εκφράζει την ανησυχία της για τις συνθήκες που επικρατούν μέσα στις φυλακές όπου είναι και ο εργασιακός της χώρος,  παρεμβαίνει στις πολιτικές αντιπαραθέσεις συνιστώντας εκατέρωθεν “αυτοσυγκράτηση και ειλικρίνεια”.

“Οι Φυλακές δεν μπορεί να διοικηθούν με πολιτικές φιοριτούρες, βερμπαλισμούς και επικοινωνιακά τρικ” σημειώνουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι και υπενθυμίζουν τις ανύπαρκτες δαπάνες του δημοσίου για τις φυλακές τα τελευταία χρόνια με μόνη προσφορά από την ιδιωτική πρωτοβουλία όπως αυτή της ένωσης Ελλήνων εφοπλιστών που δώρισε στις φυλακές 11500 στρώματα αλλά και πάλι “πόσοι κρατούμενοι πρέπει να κοιμηθούν σε ένα στρώμα”…

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της Ο.Σ.Υ.Ε.:
“Παρακολουθούμε τον ιδιότυπο δημόσιο διάλογο στελεχών της Κυβέρνησης και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με αναφορές στο παρόν, ολίγο από μέλλον, μα κυρίως για το παρελθόν του εργασιακού μας χώρου και ανησυχούμε βαθύτατα. Ανεξαρτήτου πλευράς πρόκειται περί ενός αδιέξοδου διαλόγου που δίκην εκκρεμούς κινείται μεταξύ αλαζονείας, υπεροψίας, έλλειψης σοβαρών επιχειρημάτων και στοιχειώδους αυτοκριτικής διάθεσης.

Παρεμβαίνουμε με το παρόν δελτίο τύπου στο διάλογο αυτό ζητώντας εκατέρωθεν αυτοσυγκράτηση και ειλικρίνεια, τονίζοντας ότι:

Σε καμία περίπτωση η αποτυχία κάποιου δεν μπορεί να αποτελέσει εγγύηση επιτυχίας για κάποιον άλλο. Αυτό είναι ο ορισμός του  ανορθολογισμό και πασίδηλη ανεπάρκεια. Η μόνη αποδεκτή εγγύηση επιτυχίας για τον οποιανδήποτε δεν μπορεί παρά να είναι η επάρκεια και το αποτέλεσμα του έργου του.

Η επανάληψη της ιστορίας είναι μία κακή εξέλιξη. «Η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά ως τραγωδία και την δεύτερη ως φάρσα». Όποιος αρνείται τα μηνύματά της είναι αναγκασμένος να τα ξαναζήσει. Οτιδήποτε άλλο πέρα από αυτό είναι ένδειξη βαριάς ανωριμότητας και ιδεοληψίας.

Επί της ουσίας όμως πρόκειται για ίδιες πρακτικές που με καμουφλάζ τα διαφορετικά χρώματα επιχειρείται η απόλυτη κομματική κυριαρχία. Στην προσπάθειά τους αυτή κατά περίπτωση διευκολύνονται από κάποιες εύκολες γραφίδες, που για προφανής λόγους είναι πρόθυμες να συντάσσουν αγιογραφίες και να ξεσκονίζουν καρέκλες.

Το δόγμα «νόμος και τάξη» είναι αδιαμφισβήτητα προαπαιτούμενο. Για να λειτουργήσει όμως πρέπει να έχει ξεκάθαρο περιεχόμενο, κατεύθυνση και προοπτική.Οι Φυλακές δεν μπορεί να διοικηθούν με πολιτικές φιοριτούρες, βερμπαλισμούς και επικοινωνιακά τρικ.
Τα διαφορετικά κελιά υπάρχουν κυρίως λόγω της αδυναμίας της πολιτείας να παρέχει τα προβλεπόμενα και απαραίτητα για την διαβίωση των κρατουμένων. Η ύπαρξη αυθαίρετων κατασκευών σε αυτά είναι ένα διαχρονικό γεγονός που αποδεικνύει αυτήν ακριβώς την ασυνέπεια. Είμαστε ενάντια στις όποιες υπερβολές, η υπερπροβολή τους όμως επί της ουσίας αποκρύπτει το πλήθος των εγκαταλειμμένων κελιών των μη δυνάμενων κρατουμένων.

Ακόμα και τα όποια κατά καιρούς προβλήματα διαφθοράς, υπαρκτά ή μη, ενίοτε χρησιμοποιούνται με σκοπό την  παραπληροφόρηση και τον αποπροσανατολισμό. Προφανώς ο επίορκος υπάλληλος είναι υπεύθυνος των όποιων πράξεων του, συνυπεύθυνοι όμως για διαφορετικούς λόγους είναι και άλλοι.

Επανειλημμένως έχουμε τονίσει ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων στις Φυλακές και η αλλαγή του σωφρονιστικού συστήματος είναι μια πολύ σοβαρή και κοπιαστική υπόθεση. Το δόγμα «νόμος και τάξη» είναι αδιαμφισβήτητα προαπαιτούμενο. Για να λειτουργήσει όμως πρέπει να έχει ξεκάθαρο περιεχόμενο, κατεύθυνση και προοπτική.

Οι Φυλακές δεν μπορεί να διοικηθούν με πολιτικές φιοριτούρες, βερμπαλισμούς και επικοινωνιακά τρικ. Ειδικότερα δεν μπορεί να διοικηθούν χωρίς αξιοκρατικές κρίσεις στελεχών από τα υπηρεσιακά συμβούλια. Με παράνομες – παράτυπες και ακατανόητες τοποθετήσεις ημετέρων. Με καρατομήσεις ικανών και άξιων υπαλλήλων. Με την επί  της ουσίας  κατάργηση των υπαρχιφυλάκων και την επιλογής τους από τα υπηρεσιακά συμβούλια. Με τον  διχασμό του προσωπικού. Με συλλήψεις υπαλλήλων μετά από κατευθυνόμενες καταγγελίες κρατουμένων (Φυλακή Νιγρίτας). Με υποδείξεις -απαίτηση  κατάθεσης υπεύθυνης δήλωσης για συνταξιοδότηση  προκειμένου να ικανοποιηθούν νόμιμα αιτήματα (Φυλακή Λάρισας). Με φύλλα πορείας ή «απειλές» χορήγησης άλλων και απόπειρα σφράγισης των συνδικαλιστικών βιβλίων του Συλλόγου από το οικείο Αστυνομικό Τμήμα, προκειμένου να ανακληθεί ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου σχετικά με το θέμα αυτό (ΕΑΚΚΝ Κασσαβέτειας). Με παρατάσεις των συμβάσεων εργασίας σε αποτυχόντες του διαγωνισμού πρόσληψης. Με το μικρότερο διαχρονικά αριθμό υπαλλήλων σε όλους τους κλάδους και ειδικότητες της Υπηρεσίας μας. Χωρίς διαχωρισμό κρατουμένων και κατηγοριοποίηση των καταστημάτων κράτησης. Με την υπερσυμφόρηση να έχει χτυπήσει από καιρό κόκκινο και τον αριθμό των κρατουμένων οσονούπω να καταγράψει νέο ρεκόρ. Με την παροχή no name και αμφιβόλου ποιότητας προϊόντων καλλωπισμού και υγιεινής για τους κρατουμένους. Με απολυμάνσεις παρωδία που τόσο πολύ απασχόλησαν την κοινή γνώμη.

Αλήθεια πόσες πιστώσεις έχουν διατεθεί τα τελευταία χρόνια για τον ελαιοχρωματισμό έστω των κελιών κάθε φυλακής; Πότε και σε ποια φυλακή βάφτηκε το τελευταίο κελί με δαπάνη του δημοσίου; Είναι άξια συγχαρητηρίων η Ένωση Εφοπλιστών Ελλάδος για την προσφορά 11500 στρωμάτων αλλά πόσοι κρατούμενοι πρέπει να κοιμηθούν σε ένα στρώμα και σε ποια κατάσταση πρέπει να περιέλθει αυτό μέχρι να αντικατασταθεί; Πότε θα μιλήσουμε ειλικρινά για όλα και όχι μόνο για τα λίγα που βολεύουν;

Αυτά είναι μερικά από τα προβλήματα των Φυλακών και χάρη αυτών ζητάμε αυτοσυγκράτηση και ειλικρινή διάλογο επί της ουσίας. Ούτε οι άκριτες κριτικές, ούτε οι αδικαιολόγητοι πανηγυρισμοί επιτρέπονται. Αν συνεχιστούν οι πανηγυρισμοί, τότε πολύ σύντομα θα είμαστε για τα πανηγύρια.

ΟΠΟΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΥΛΛΟΓΑΤΑΙ, ΣΥΛΛΟΓΑΤΑΙ ΚΑΛΑ!

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ