Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Τι είπαν στον Άρειο Πάγο «Κελέση» – «Σαράφης» που ήταν υπάλληλοι της Novartis

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τι είπαν στον Άρειο Πάγο «Κελέση» – «Σαράφης» που ήταν υπάλληλοι της Novartis

Στις αρχικές τους καταθέσεις φέρονται να επέμειναν οι προστατευόμενοι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» και πρώην υπάλληλοι της Novartis – όπως οι ίδιοι δήλωσαν – κατά τις συμπληρωματικές τους καταθέσεις στον Άρειο Πάγο στις 4 Δεκεμβρίου 2019,  αρνούμενοι αμφότεροι ότι  δέχτηκαν πιέσεις για να μιλήσουν σε βάρος πολιτικών προσώπων και ότι συμμετείχαν σε «συμμορία» ή «σκευωρία».

Μάλιστα ο μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικ. Κελέση» φέρεται να απάντησε κατηγορηματικά «όχι» στην ερώτηση αν υπήρξε παρότρυνση ή καθοιονδήποτε τρόπο επηρεασμός ή πίεση από κάπου για να καταθέσει όσα κατέθεσε σε βάρος πολιτικών προσώπων, ενώ απαντώντας στην ίδια ερώτηση ο «Μάξιμος Σαράφης» φέρεται να σχολίασε ότι δεν είναι στο ύφος του να πιέζεται ή να συμμετέχει σε σκευωρίες.

Ο δε,  «Σαράφης»  κληθείς να παράσχει εξηγήσεις για το γεγονός ότι θυμήθηκε την εμπλοκή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην τελευταία του κατάθεση και ενώ είχε καταθέσει δεκάδες άλλες φορές νωρίτερα, φέρεται να ισχυρίστηκε ότι μαρτυρίες του δίνονταν με χρονολογική σειρά και ότι ο ίδιος ξεκίνησε από την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή για να καταλήξει σε εκείνη του κ. Σαμαρά.

Οι εν λόγω καταθέσεις διαβιβάστηκαν στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής από τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Λάμπρο Σοφουλάκη και Ευάγγελο Ζαχαρή, που ερευνούν το δικαστικό σκέλος της καταγγελλόμενης  σκευωρίας Novartis.

Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο ο λεγόμενος Σαράφης όσο και  αποκαλούμενη Κελέση, παραδέχθηκαν ότι εργάζονταν πριν στη  φαρμακοβιομηχανία Novartis και ότι κλήθηκαν στο τέλος του 2017 από την Εισαγγελία Διαφθοράς, προκειμένου να συνδράμουν στις έρευνες για ενδεχόμενες αθέμιτες πρακτικές της εταιρίας.

Οι ίδιοι φέρονται να υποστήριξαν ότι δεν είχαν ποινική εμπλοκή στην υπόθεση και πως  κλήθηκαν από την Εισαγγελία Διαφθοράς για συνεργασία λόγω της βαθειάς τους γνώσης για τις πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας, ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες υποστήριξαν ότι δεν έχουν καταστεί προστατευόμενοι μάρτυρες και από τις αμερικανικές αρχές.

Σχετικά με τις παλαιότερες και πολυσυζητημένες δηλώσεις του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, ότι γνωρίζει τους προστατευόμενους μάρτυρες και πως αυτοί είναι έτοιμοι να «κελαηδήσουν», αμφότεροι υποστήριξαν κατά τις ίδιες πηγές ότι ουδέποτε ήρθαν σε επαφή μαζί του εκτιμώντας ότι εξέφραζε προσωπικές του εκτιμήσεις.

Πηγή: www.skai.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ