Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Το νέο «ποινολόγιο» των διαδηλώσεων- Ποιος καταδικάζεται και γιατί

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Το νέο «ποινολόγιο» των διαδηλώσεων- Ποιος καταδικάζεται και γιατί

Τέλος στο «συνέρχεσθαι» χωρίς κανόνες φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που εισήχθη για συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί το επόμενο διάστημα. Το νομοσχέδιο φέρνει ποινές ακόμη και φυλάκισης έως 2 ετών σε όσους παραβιάσουν τις σχετικές διατάξεις για τη διενέργεια διαδηλώσεων, αλλά και πρόβλεψη αποζημιώσεων από τους διοργανωτές για εκείνους που θα υποστούν ζημιές.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει και πολιτικές αντιδράσεις, με τις ψυχραιμότερες φωνές να κάνουν λόγο για την αναγκαιότητα να μπει φρένο στην καθημερινή (σχεδόν) διασάλευση της καθημερινότητας στην πόλη, αλλά να μπουν και όρια ώστε να μην καταπατηθούν τα δικαιώματα στη διοργάνωση διαδηλώσεων.

Οι ποινές

Όπως ορίζεται στις διατάξεις του νομοσχεδίου:

* όσοι μετέχουν σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, η οποία έχει απαγορευθεί νόμιμα με απόφαση της αρμόδιας αστυνομικής ή λιμενικής αρχής ή παρεμποδίζουν τη διεξαγωγή δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης, τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι 1 έτους.

* όσοι αλλοιώνουν ή επιχειρούν να αλλοιώσουν με βιαιοπραγίες τον ειρηνικό χαρακτήρα δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι 2 ετών.

* όσοι δεν συμμορφώνονται προς τους περιορισμούς που επιβάλλει η παριστάμενη αστυνομική ή λιμενική αρχή τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι 1 έτους (με την επιφύλαξη των άρθρων 170 και 189 του Ποινικού Κώδικα). Αν οι υπαίτιοι τέλεσαν βιαιοπραγίες, τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι 2 ετών, αν οι πράξεις τους δεν τιμωρούνται βαρύτερα με άλλη διάταξη.

Κυρώσεις ορίζονται και για τους οργανωτές των διαδηλώσεων, όπου βάσει του νομοσχεδίου είναι το φυσικό πρόσωπο ή ο νόμιμος εκπρόσωπος νομικού προσώπου ή ένωσης προσώπων που απευθύνει πρόσκληση προς το ευρύ κοινό για συμμετοχή σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ή ο οριζόμενος ως οργανωτής στο πλαίσιο της υποχρέωσης γνωστοποίησης που προβλέπουν οι νέες διατάξεις.

Συγκεκριμένα, ο οργανωτής δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης ευθύνεται για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας από τους συμμετέχοντες στη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση. Από την ευθύνη αυτή απαλλάσσεται, εάν είχε γνωστοποιήσει εγκαίρως τη διεξαγωγή της συνάθροισης και αποδεικνύει ότι είχε λάβει όλα τα αναγκαία και πρόσφορα μέτρα για την πρόληψη και αποτροπή της ζημίας.

Ο οργανωτής οφείλει να γνωστοποιήσει στην κατά τόπο αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή, την πρόθεσή του να καλέσει το ευρύ κοινό ή ορισμένες κατηγορίες προσώπων ή αριθμό συγκεκριμένων ατόμων να συμμετάσχουν σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο. Η γνωστοποίηση γίνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικά μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας της Ελληνικής Αστυνομίας και υποβάλλεται εγκαίρως πριν από την πραγματοποίηση της δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει και τον «Αστυνομικό ή Λιμενικό Διαμεσολαβητή», που θα είναι ο αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας ή στέλεχος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής αντίστοιχα, ο οποίος ορίζεται από την αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή ως σύνδεσμος με τον οργανωτή, ώστε μέσω της άμεσης μεταξύ τους επικοινωνίας, συνεργασίας και συντονισμού να διασφαλισθεί η ομαλή και σύννομη διεξαγωγή της δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης. Δεν αποκλείεται πάντως μετά από παρέμβαση του ΚΙΝΑΛ τον ρόλο αυτό να τον παίζει εισαγγελικός λειτουργός.

Οι ορισμοί

Στο νομοσχέδιο υπάρχει συγκεκριμένη διάταξη για τον ορισμό των διαδηλώσεων και των περιορισμών που θα ισχύουν. Σύμφωνα με αυτήν:

«Δημόσια υπαίθρια συνάθροιση» είναι η σταθερή ή κινούμενη συνάθροιση προσώπων, προσωρινής διάρκειας, που πραγματοποιείται μετά από προηγούμενη συνεννόηση ή πρόσκληση σε ανοικτό, μη περιτοιχισμένο χώρο, για τον ίδιο σκοπό, ιδίως για από κοινού διαμαρτυρία, προβολή απόψεων, διατύπωση αιτημάτων οποιουδήποτε χαρακτήρα ή λήψη σχετικών αποφάσεων.

«Σταθερή συνάθροιση» είναι η δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, της οποίας η έναρξη, η διάρκεια και η λήξη πραγματοποιούνται στον ίδιο, ανοιχτό, μη περιτοιχισμένο χώρο.

«Κινούμενη συνάθροιση» ή «πορεία» είναι η πεζή ή εποχούμενη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, η οποία πραγματοποιείται με μετακίνηση των συμμετεχόντων ή μέρους των συμμετεχόντων σε συγκεκριμένη οδική διαδρομή.

* «Αυθόρμητη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση» είναι η δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, που πραγματοποιείται χωρίς προηγούμενη συνεννόηση ή πρόσκληση, με αφορμή την επέλευση συγκεκριμένου αιφνίδιου γεγονότος, κοινωνικής σημασίας.

* «Έκτακτη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση» είναι η συνάθροιση της παρ. 1, όταν πραγματοποιείται ένεκα απρόβλεπτου, τρέχοντος ή επικείμενου γεγονότος, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η τήρηση των υποχρεώσεων που ορίζονται στις παρ. 1 και 2 του άρθρου 3.

«Διατάραξη» είναι η εξαιτίας της συνάθροισης σοβαρή παρεμπόδιση της κίνησης των πολιτών και γενικά η διασάλευση της ομαλής κοινωνικής και οικονομικής ζωής μιας περιοχής.

* «Διάλυση» είναι η διακοπή της διεξαγωγής δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης και η εκούσια ή μη απομάκρυνση των συναθροισθέντων, κατόπιν προφορικής ή γραπτής διαταγής της παριστάμενης αστυνομικής αρχής προς τους συμμετέχοντες στη συνάθροιση να απομακρυνθούν.

* «Περιορισμοί» είναι οι υποχρεώσεις που τίθενται προς τους συμμετέχοντες ή και τους προτιθέμενους να συμμετάσχουν στη συνάθροιση, μέσω σχετικών, προφορικών ή γραπτών, υποδείξεων της αστυνομικής ή λιμενικής αρχής να ασκήσουν το δικαίωμά τους σύμφωνα με τις συστάσεις της. Περιορισμοί, είναι ιδίως η κατάληψη μέρους μόνον του οδοστρώματος ή άλλου δημόσιου ανοικτού μη περιτοιχισμένου χώρου, η μερική διαφοροποίηση της διαδρομής κινούμενης συνάθροισης, η αποβολή και απομάκρυνση από τον χώρο της συνάθροισης ατόμων τα οποία φέρουν αντικείμενα και εκδηλώνουν συμπεριφορές που θέτουν σε διακινδύνευση την ανθρώπινη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα ή τα περιουσιακά δικαιώματα των πολιτών ή τη δημόσια περιουσία ή εμποδίζουν την ακώλυτη άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι των συναθροισθέντων και την ομαλή εξέλιξη της συνάθροισης, καθώς και η μη παρακώλυση της κυκλοφορίας και της πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς κοινής ωφέλειας και νοσηλευτικά ιδρύματα.

Στ. Πέτσας: Το δικαίωμα στη συνάθροιση είναι αδιαμφισβήτητο

Στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο αναφέρθηκε την Πέμπτη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Στόχος του νομοσχεδίου είναι να βάλει τέλος  στο χάος που δημιουργείται αναστατώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών. Και δυστυχώς για πολλά χρόνια ζήσαμε κάτοικοι, επισκέπτες και επαγγελματίες αυτό το χάος που προκαλείται από κινητοποιήσεις μικρών ομάδων, τις συγκεντρώσεις και τις αντισυγκεντρώσεις ακραίων ομάδων, που ταλαιπωρούν τους πολίτες και παραλύουν την οικονομική δραστηριότητα στο κέντρο της πόλης. Μόνο τον Μάιο που επαναλειτούργησε η αγορά είχαμε 80 πορείες και συγκεντρώσεις και τον Ιούνιο προστέθηκαν άλλες 60 περίπου» σημείωσε.

«Σε κάθε περίπτωση, το δικαίωμα στη δημόσια συνάθροιση και τη διαμαρτυρία είναι αδιαμφισβήτητο και προστατεύεται. Πρέπει, όμως, να προστατεύονται και τα δικαιώματα των πολλών.  Το νομοσχέδιο δεν θίγει το δικαίωμα στη συνάθροιση και τη διαμαρτυρία, αλλά την αυθαιρεσία των λίγων σε βάρος των πολλών. Είναι εναρμονισμένο με τις επιταγές του άρθρου 11 του Συντάγματος, καθώς και του άρθρου 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» υποστήριξε, παραπέμποντας στην πρόταση νόμου που είχε παρουσιαστεί επί δημαρχίας Καμίνη το 2012 ύστερα από εργασία Επιτροπής στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων οι καθηγητές κ.κ. Αλιβιζάτος και Μανιτάκης.

«Καλύπτει ένα υπαρκτό κενό στην προστασία των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών και επιχειρεί να διαμορφώσει ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο για την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και των συναθροίσεων» κατέληξε.

Ραγκούσης: ‘Ίδιο με το νομοθετικό διάταγμα της Χούντας

Για απλή μεταφορά Νομοθετικου Διατάγματος της Χούντας, έκανε λόγο ο Γιαννης Ραγκούσης:  «Αφού είστε τόσο περήφανος γι’ αυτό το νομοσχέδιο κ. Χρυσοχοΐδη, δεχτείτε να διεξαχθεί με τους δικούς σας όρους και με του δημοσιογράφους που εσείς θα επιλέξετε μια δημόσια συζήτηση -επιπλέον των Κοινοβουλευτικών συνεδριάσεων-σε οποιοδήποτε κανάλι και να δει ο ελληνικός λαός ποια είναι η πραγματικότητα, ποια είναι η αλήθεια γι’ αυτό το νομοσχέδιο. Τολμάτε; Αποδείξτε ότι δεν έχει γίνει απλή μεταφορά στη δημοτική γλώσσα του νομοθετικού διατάγματος της χούντας μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο. Δε μπορείτε γιατί δώσαμε στη δημοσιότητα λέξη προς λέξη την αντιγραφή σε καθοριστικά άρθρα του νομοσχεδίου».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ