Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Αυθαίρετα: «Παράταση ζωής» για 2 χρόνια με μία… προσφυγή στο ΣτΕ!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αυθαίρετα: «Παράταση ζωής» για 2 χρόνια με μία… προσφυγή στο ΣτΕ! Ìðïõëíôüæá êáôåäáößæåé êáìÝíï óðßôé, ôç ÄåõôÝñá 20 Áõãïýóôïõ 2018, óôï ÌÜôé. Óå åîÝëéîç âñßóêïíôáé áðü óÞìåñá ôï ðñùß ïé ðñþôåò êáôåäáößóåéò êôéñßùí óôï ÌÜôé êáé óôï Êüêêéíï ËéìáíÜêé, ðïõ Ý÷ïõí ÷áñáêôçñéóôåß «êüêêéíá» êáé êñßèçêáí áêáôÜëëçëá ãéá íá êáôïéêçèïýí, êáèþò êáôáóôñÜöçêáí ïëïó÷åñþò áðü ôçí ìåãÜëç ðõñêáãéÜ ôçò 23çò Éïõëßïõ. Áðü óÞìåñá åðßóçò óõíåñãåßá ìå åéäéêÝò óôïëÝò áðïìáêñýíïõí áðü ôï Êüêêéíï ËéìáíÜêé åðéêßíäõíá õëéêÜ, üðùò êáìÝíá åëåíßô êáé êáìéíÜäåò ðïõ áðïôåëïýí åóôßåò áìßáíôïõ. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÂËÁ×ÏÓ

Μετά την φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 στην Ραφήνα, το Νέο Βουτζά και τη Νέα Μάκρη και την απώλεια δεκάδων συνανθρώπων μας αλλά και ανεκτίμητου δασικού πλούτου και περιουσιών,

η Κυβέρνηση  από την μία  πλευρά νομοθέτησε για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων τα οποία θεωρεί υπαίτια της μεγάλης καταστροφής και από την άλλη παρέτεινε και πάλι νομοθετικά την ζωή των αυθαιρέτων για δύο τουλάχιστον χρόνια.

Κατέστησε δυνατή την άσκηση αίτησης ακύρωσης μέσα σε 15 μέρες από την κοινοποίηση

Στον απόηχο των τραγικών συνεπειών της μεγάλης πυρκαγιάς που απαριθμεί μέχρι στιγμής την απώλεια 99 συμπολιτών μας, ψηφίστηκε ο νόμος 4559/2018 υπό τον τίτλο «επείγουσες ρυθμίσεις για κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις». Μεταξύ των άλλων προβλέπει ότι κατά των πράξεων κατεδάφισης (πρωτόκολλα κατεδάφισης) είναι δυνατή η άσκηση αίτησης ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικράτειας μέσα σε 15 μέρες από την κοινοποίηση. Εάν μέσα στις 15 αυτές μέρες δεν προσφύγει ο ενδιαφερόμενος στο ΣτΕ το πρωτόκολλο κατεδάφισης είναι άμεσα εκτελεστό, δηλαδή μπαίνουν οι μπουλντόζες.

Ακολούθησε η  Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου  υπό τον  τίτλο «επείγοντα μέτρα για την εκτέλεση πράξεων κατεδάφισης και την αποκατάσταση ζημιών από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018».

Με τα δύο αυτά νομοθετήματα  η Κυβέρνηση  επικαιροποίησε πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων κτισμάτων και αποξήλωσης αυθαιρέτων κατασκευών σε παραλίες, κ.λ.π., που είχαν παραμείνει στα συρτάρια των αρμοδίων υπηρεσιών έως και 20 χρόνια.

Όσο παράδοξο και εάν ακούγεται η Κυβέρνηση νομοθέτησε την παράταση των αυθαιρέτων, τουλάχιστον για δύο χρόνια, μέσω της δικαστικής οδού του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως αναφέρει το «Πρώτο ΘΕΜΑ».

Σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, σε όσους  ιδιοκτήτες κοινοποιούνται πρωτόκολλα κατεδάφισης, μπορούν να προσφύγουν στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η εκτέλεση τους. Αυτές οι αιτήσεις ακυρώσεις θα προσδιοριστεί να συζητηθούν το συντομότερο μετά από ένα χρόνο.

Η συζήτηση  –όποτε αυτή προσδιοριστεί- μπορεί να αναβληθεί είτε γιατί ο εισηγητής της υπόθεσης από το μεγάλο φόρτο εργασίας δεν θα είναι έτοιμος να τη δικάσει, είτε το Δημόσιο δεν θα έχει στείλει, όπως είθισται, στο δικαστήριο τα αναγκαία έγγραφα τα οποία απαιτούνται για να έχουν οι σύμβουλοι Επικρατείας την πλήρη νομική εικόνα της υπόθεσης. Δεν αποκλείεται φυσικά να ζητήσει ο δικηγόρος αναβολή καθώς την ημέρα εκείνη θα έχει άλλη δίκη σε άλλο δικαστήριο ή ακόμη είναι πιθανό ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών να έχει κατέλθει σε απεργία.

Έτσι, στην καλύτερη περίπτωση  η υπόθεση θα συζητηθεί μετά από ένα έτος, ενώ στη συνέχεια απαιτείται άλλο τόσο διάστημα για να εισαχθεί η υπόθεση σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, να γραφεί η απόφαση από τον εισηγητή, να δημοσιευθεί, να καθαρογραφεί και να θεωρηθεί. Με άλλα λόγια, κάτω από τις πλέον θετικές συνθήκες για την τελική ετυμηγορία των συμβούλων Επικρατείας απαιτούνται δυο έτη. Κατά συνέπεια το αυθαίρετο θα διατηρηθεί, τουλάχιστον για δύο χρόνια.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ