Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Ιδιοκτήτες προς ΣτΕ: Να ακυρωθούν οι νέες αντικειμενικές!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ιδιοκτήτες προς ΣτΕ: Να ακυρωθούν οι νέες αντικειμενικές! modell house on plans

Νέο πακέτο προσφυγών από ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, κατοικιών, κ.λπ., από όλη την Ελλάδα, κατατέθηκε  στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που τέθηκαν σε ισχύει τον περασμένο Ιούνιο.  

Το ΣτΕ για ακόμα μια φορά, σύμφωνα με το «Πρώτο ΘΕΜΑ», θα κρίνει τη νομιμότητα των αντικειμενικών αξιών.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ κατά το πρόσφατο παρελθόν  με δυο αποφάσεις της (4003/2014 και 4446/2015)   έκρινε παράνομες τις ισχύουσες τότε αντικειμενικές αξίες  των ακινήτων, αλλά σχεδόν ομόφωνα υποχρέωσε την  Κυβέρνηση να εκδώσει υπουργική απόφαση για πανελλαδική αναδρομική αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές ισότητας και αναλογικότητας

Όμως, και πριν δύο χρόνια η 7μελής σύνθεση του Β΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας με μία σειρά αποφάσεων της  (2334-2337/2016) έκρινε παράνομο τον τρόπο προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων  σε 4 περιοχές της χώρας, που ήταν  Φιλοθέη, Ψυχικό, Νέο Βουτσά και Δελφοί. Μετά τις αποφάσεις αυτές του Β΄ Τμήματος του ΣτΕ το υπουργείο Οικονομικών αναπροσάρμοσε τις αντικειμενικές αξίες για τις εν λόγω περιοχές, υιοθετώντας  τις δικαστικές αποφάσεις.

Αυτή τη φορά  προσέφυγαν στο ΣτΕ ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, κατοικιών και μονοκατοικιών από το Ψυχικό, Φιλοθέη, Εκάλη, Πλατεία Μαβίλη, Κολωνάκι, Κυψέλη, Κάτω Πατήσια, Καισαριανή, Πειραιά, Πυλαία-Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, Κρωπία, Ύδρα, κ.λπ., αλλά και το Σωματείο «Ένωση Ιδιοκτητών Ψυχικού».

Όλοι ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική, παράνομη και εξωπραγματική η από 12 Ιουνίου 2018 απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών με την οποία αναπροσαρμόζονται οι τιμές εκκίνησης για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές εντός σχεδίου όλης της χώρας κατά το αντικειμενικό σύστημα.

Σημαντικά κατώτερες

Πέρα όμως από το νομικό σκέλος οι ιδιοκτήτες των ακινήτων στις αιτήσεις ακύρωσης τους επισημαίνουν ότι οι αγοραίες τιμές είναι σημαντικά κατώτερες κατά 30% και στην περιοχή της Κυψέλης κατά 50%.

Ακόμα.  αναφέρουν οι ιδιοκτήτες ότι δεν προκύπτει από πουθενά ότι του υπουργείο Οικονομικών έλαβε υπόψη του στοιχεία που θα οδηγούσαν πράγματι σε εκτίμηση τιμών εκκίνησης, από τις οποίες θα προκύπτουν αντικειμενικές αξίες που θα αντιστοιχούν κατά προσέγγιση στις πραγματικές αξίες των και ακινήτων.

Πέρα από όλα  αυτά, πριν την έκδοση της επίμαχης υπουργικής απόφασης, δεν προηγήθηκε η γνώμη (εκτίμηση) των κατά τόπους δημοτικών συμβουλίων των Δήμων για τις τιμές εκκίνησης των κατά τόπους ζωνών, με αποτέλεσμα να έχουν παραβιασθεί οι διατάξεις του νόμου 3852/2010. Δηλαδή, δεν προηγήθηκε το στάδιο εκείνο, της γνώμης των δημοτικών συμβουλίων, που αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση της εν λόγω υπουργικής απόφασης, σύμφωνα με την ισχύοσυα νομοθεσία.

Τέλος, υποστηρίζουν ότι παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της ισότητα και της αναλογικότητας, καθώς σύμφωνα με τις νέες αντικειμενικές αξίες, μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών θα φορολογηθεί υπέρμετρα και δυσανάλογα σε σχέση με ιδιοκτήτες άλλων περιοχών που θα φορολογηθούν επιεικέστερα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ