Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Οι 10 νέοι δικαστές στο Ελ. Συνέδριο και οι «κατ’ ανάγκη ανεκτές» ατέλειες

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι 10 νέοι δικαστές στο Ελ. Συνέδριο και οι «κατ’ ανάγκη ανεκτές» ατέλειες

Το πράσινο φως άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας για την αύξηση των θέσεων των παρέδρων κατά δύο και κατά οκτώ των θέσεων των εισηγητών, στην Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Συγκεκριμένα, στο Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ κατατέθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γεώργιο Χουλιαράκη, σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος  για την αύξηση των θέσεων στην Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του σχεδίου διατάγματος, η  αύξηση αυτή των θέσεων των δικαστών κρίθηκε ως επιτακτική ανάγκη, λόγω της αυξανόμενης συσσώρευσης των υποθέσεων στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο.

Στην ίδια έκθεση  αναφέρεται ότι οι  θέσεις των δυο παρέδρων θα πληρωθούν μετά το 2026 και οι οκτώ θέσεις των εισηγητών από το 2019 και μετά, ενώ στο μεσοδιάστημα θα υπάρξουν αποσπάσεις δικαστών. Κατόπιν αυτού το διάταγμα δεν επιφέρει επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό.

Κατόπιν αυτών το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ράντος και εισηγητής ο πάρεδρος Χρήστος Παπανικολάου) με την υπ΄  αριθμ. 218/2018 γνωμοδότηση του  έκρινε νόμιμο  το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.

Παράλληλα, το ΣτΕ  στην γνωμοδότησή του σημειώνει ότι τα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων δεν πρέπει να φέρουν χειρόγραφες προσθήκες, διορθώσεις και διαγραφές.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως, αναφέρει το ΣτΕ, το σχέδιο διατάγματος έχει πολλές χειρόγραφες προσθήκες, διορθώσεις, κ.λπ. και όπως υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, οι διορθώσεις και οι προσθήκες αυτές είναι «κατ΄ εξαίρεση ανεκτές».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ