Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Ολομέλεια ΣτΕ: Συμβολαιογράφοι στο πλευρό των υποθηκοφυλάκων στη μάχη κατά της «Κτηματολόγιο ΑΕ»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ολομέλεια ΣτΕ: Συμβολαιογράφοι στο πλευρό των υποθηκοφυλάκων στη μάχη κατά της «Κτηματολόγιο ΑΕ»

Πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των υποθηκοφυλάκων στη μάχη στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας που θα δοθεί στις 4 Απριλίου, κάνουν και συμβολαιογράφοι, ανοίγοντας το μέτωπο κατά της «Κτηματολόγιο ΑΕ». Τουλάχιστον 52 συμβολαιογράφοι κατέθεσαν στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της θέσης των υποθηκοφυλάκων, με την οποία ζητούν και αυτοί να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος 4512/17 που οδηγεί στην κατάργηση των έμμισθων και άμισθων υποθηκοφυλάκων και την ένταξή τους το «Κτηματολόγιο ΑΕ».

Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς ουσιαστικά διευρύνει το μέτωπο κατά της «ιδρυτικής» πράξης του Κτηματολογίου, και σε άλλες κατηγορίες του νομικού κόσμου της χώρας. Ήδη, είναι πολλές οι φωνές αντίρρησης στην κατάργηση των έμμισθων και άμισθων υποκοθηκοφυλάκων, οι οποίοι από την δικαστική εξουσία θα περάσουν στον έλεγχο του Υπουργού Περιβάλλοντος.

Δικαστική μάχη

Ο σχετικός νόμος προ ολίγου καιρού κρίθηκε μεν συνταγματικός αλλά με ισχυρή μειοψηφία, με αποτέλεσμα η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας να είναι αυτή που θα αποφασίσει τελικά. Η συζήτηση θα γίνει στις 4 Απριλίου και σε αυτή θα παρέμβουν και οι συμβολαιογράφοι.

Όπως είχε γράψει το dikastiko.gr, η πλειοψηφία της Επταμελούς συνθέσεως του Γ΄ Τμήματος απέρριψε την σχετική αίτηση ακυρώσεως που είχαν υποβάλει οι υποθηκοφύλακες και έκρινε συνταγματικό τον νόμο 4512/17 , αναγνωρίζοντας ότι ο νομοθέτης έχει την διακριτική ευχέρεια να τον καταργήσει. Όμως, η υπόθεση θα κριθεί οριστικά από την Ολομέλεια, αφενός γιατί το θέμα είναι μείζονος σπουδαιότητας, αφετέρου διότι προέκυψε ισχυρή μειοψηφία, σύμφωνα με την οποία, η ευχέρεια του νομοθέτη δεν καταλαμβάνει την ολοσχερή απόσπαση των υποθηκοφυλάκων από την οργανωτική δομή και εποπτεία της δικαστικής εξουσίας.

Κι αυτό γιατί ως γνωστόν τα έμμισθα υποθηκοφυλακεία στελεχώνονταν από προσωπικό που είχε την ιδιότητα του δικαστικού υπαλλήλου απολαμβάνοντας λειτουργική ανεξαρτησία, σαν αυτή που έχουν οι δικαστικοί υπάλληλοι. Εν ολίγοις, κατοχυρώνεται ότι δεν έχουν εξαρτημένη σχέση από την εκτελεστική εξουσία αλλά υπόκεινται στις δικαστικές Αρχές, στους εισαγγελείς, και ο έλεγχός τους αλλά και οι προαγωγές τους αποφασίζονται από συμβούλιο δικαστών.

Σκεπτικό

Με αυτό το δεδoμένο η μειοψηφία θεωρεί πως το Εθνικό Κτηματολόγιο μπορεί να οργανωθεί από τον νομοθέτη ως Ν.Π.Δ.Δ., διαφορετικό από τα υφιστάμενα υποθηκοφυλακεία, εφόσον, όμως, στην υπηρεσία αυτή ανατίθενται μόνο τεχνικές πράξεις κτηματογραφήσεως. Εφόσον, αντιθέτως, στην υπηρεσία αυτή ανατίθεται και η τήρηση δημοσίων βιβλίων για την εγγραφή πράξεων που αφορούν εμπράγματα δικαιώματα «η εν λόγω υπηρεσία δεν μπορεί να αποσπασθεί από την οργάνωση της δικαστικής εξουσίας σε ό,τι αφορά το καθεστώς που διέπει τους οικείους υπαλλήλους και λειτουργούς».

Κακώς, δηλαδή, αφαιρεί συνολικά την εν λόγω υπηρεσία από το οργανωτικό πλαίσιο της δικαστικής εξουσίας και την υπάγει αποκλειστικά υπό την εποπτεία του Υπουργού Περιβάλλοντος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ