Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Προσφυγή κατά του τέλους 2% υπέρ ΕΔΟΕΑΠ και από τη Nova

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Προσφυγή κατά του τέλους 2% υπέρ ΕΔΟΕΑΠ και από τη Nova

Στις 17 Δεκεμβρίου θα συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή της Forthnet Media (Nova) κατά του τέλους 2% υπέρ ΕΔΟΕΑΠ.

Η διοίκηση της Nova κατέθεσε στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης της απόφασης του υφυπουργού Εργασίας, με την οποία επιβάλλεται τέλος 2% στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ως μέτρο ενίσχυσης του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων στον κλάδο. Αίτηση ακύρωσης της ίδιας απόφασης έχει καταθέσει και η διοίκηση του ΟTE, ο οποίος λειτουργεί τη συνδρομητική πλατφόρμα Cosmote TV.

Όπως αναφέρει το fimotro.gr , σύμφωνα με την αίτηση της Forthnet Media, η εισφορά αυτή συνιστά «γνήσιο φόρο υπέρ τρίτου». Όπως υποστηρίζουν στη Nova, το 91% των εργαζομένων της είναι ασφαλισμένο στον ΕΦΚΑ και μόλις το 9% είναι δημοσιογράφοι.

Θεωρεί πως η απόφαση για επιβολή του τέλους 2% έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 4, παρ. 1 του Συντάγματος, αφού οι υπόλοιποι εργοδότες καταβάλλουν λιγότερα, 3,5% για την επικουρική ασφάλιση και 4,55% για την ασφάλιση υγείας, ενώ τα ΜΜΕ υποχρεώνονται σε επιπλέον εισφορά 2%.

Στην ίδια αίτηση υποστηρίζεται πως παραβιάζεται η αρχή της ανταποδοτικότητας, της αναλογικότητας και του δικαιώματος στην εργασία. Η ετήσια επιβάρυνση της εταιρείας εκτιμάται σε 3 εκατ. ευρώ, ενώ επισημαίνεται πως υπάρχει και άνισος ανταγωνισμός με εταιρείες όπως η Netflix, που έχουν έδρα στο εξωτερικό, αλλά προσφέρουν συνδρομητικές υπηρεσίες στη χώρα μας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ