Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

ΣτΕ: Αποφάσεις για ιατρικά λάθη και ασθενείς “εμπόρευμα”…

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΣτΕ:  Αποφάσεις για ιατρικά λάθη και ασθενείς “εμπόρευμα”…

Ανησυχητικές διαστάσεις προσλαμβάνει πλέον ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των δικαστικών αποφάσεων, (ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων), με τις οποίες καταδικάζονται γιατροί για ιατρικά λάθη και καταβάλλονται αποζημιώσεις στους συγγενείς τους.

Τα ποινικά δικαστήρια καταδικάζουν (εκ παραδόσεως) γιατρούς με μικρές κατά βάση ποινές για ιατρικά λάθη, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι με αναστολή. Από την άλλη πλευρά, οι διοικητικοί δικαστές άλλοτε επιδικάζουν στους συγγενείς μικρές αποζημιώσεις, άλλοτε εύλογες, ενώ είναι αρκετές και οι περιπτώσεις που δεν επιδικάζουν αποζημίωση με το επιχείρημα ότι  θάνατος του ασθενούς δεν συνδέεται με αμέλεια γιατρού.

Πάμπολλες όμως είναι οι περιπτώσεις των πολιτών, που αν και γνωρίζουν  ότι η  αιτία θανάτου του συγγενικού τους προσώπου ήταν ιατρικό λάθος ή αμέλεια γιατρού, δεν προσφεύγουν στην Δικαιοσύνη. Και δεν προσφεύγουν, είτε γιατί δεν έχουν την πληροφόρηση ότι μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση, είτε επειδή δεν θέλουν να εμπλακούν στην μακρόσυρτη διαδικασία των δικαστηρίων τριών βαθμών, είτε γιατί δεν θέλουν να αναβιώσουν τα περιστατικά και τις συνθήκες θανάτου του συγγενικού τους προσώπου.

Πάντως,  στις δικαστικές αίθουσες και  στους διαδρόμους των δικαστικών Μεγάρων, έντονη είναι η αγανάκτηση των πολιτών για την εμπορευματοποίηση των ασθενών στα κρατικά νοσοκομεία. Παράλληλα, γιγαντώνει το πρόβλημα της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, όπως και οι νοσοκομειακές ελλείψεις, χωρίς όμως αυτό να απαλλάσσει τους γιατρούς από τις ευθύνες τους.

Ο ασθενής, όπως χαρακτηριστικά λέγεται στις δικαστικές αίθουσες από δικηγόρους, αντιμετωπίζεται από μερίδα των γιατρών ως εμπόρευμα σε ράφι σούπερ μάρκετ.

Απεβίωσε 45χρονος από ιατρικά λάθη

Τις τελευταίες μέρες είδε το φως της δημοσιότητας (Πρώτο Θέμα) μια ακόμη περίπτωση ιατρικού λάθους.

Ασθενής, μπήκε στο νοσοκομείο με οξεία παγκρεατίτιδα και 14 μέρες μετά απεβίωσε, καθώς κατά την παγκρεατογραφία στην οποία υποβλήθηκε 45χρόνος άνδρας από ιατρικό λάθος, διατρήθηκε ο δωδεκαδάκτυλος του και από εκεί και πέρα δεν ήταν δυνατή η αναστροφή  της αρνητικής κατάσταση της υγείας του.

Το τραγικό είναι ότι οι γιατροί τον αντιμετώπισαν ως ασθενής με νεοπλασία – καρκίνωμα (χολοαγγειοκαρκίνωμα), ενώ μετά το θάνατo του άτυχου 45χρόνου δύο μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας στα οποία νοσηλεύτηκε, έκαναν μπαλάκι τις ευθύνες ενώπιον των δικαστηρίων.

Η Διοικητική Δικαιοσύνη επιδίκασε στην σύζυγο του, τις δύο κόρες του, στον αδελφό και την αδελφή του το ποσό των 240.000 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους ως χρηματική ικανοποίηση για την ψυχική οδύνη που δέχθηκαν από τον πρόωρο θάνατο του 45χρόνου. Επίσης, επιδικάστηκε  επιπρόσθετα μηνιαία αποζημίωση στην σύζυγο επί 7 χρόνια.

Πως μπήκε και πως βγήκε

Τον Μάρτιο του 2007, ο 45χρόνος εισήλθε στο νοσοκομείο με διάγνωση «οξεία παγκρεατίτις», ενώ είχε αδυναμία, δυσκοιλιότητα, διαρροϊκές κενώσεις κ.λπ.».

Υποβλήθηκε σε μια σειρά εξετάσεων, ενώ 7 ημέρες μετά υποβλήθηκε σε ανενδοσκοπική παγκρεατογραφία χωρίς επιτυχία. Για τον λόγο αυτόν, διαμετακομίσθηκε την επόμενη ημέρα σε άλλο κρατικό νοσοκομείο της Αθήνας με διάγνωση «χολαγγειοκαρκίνωμα, οξεία κοιλία (προηγηθείσα ERCP), παγκρεατίτις, δυσλιπιδαιμία, πτώση αιματοκρίτη 33» και ως αιτία εισαγωγής αναγράφηκε: «Διάτρηση  δωδεκαδακτύλου».

Στο δεύτερο νοσοκομείο στο οποίο διακομίσθηκε υποβλήθηκε σε σειρά εξετάσεων, έγιναν συνεχείς μεταγγίσεις αίματος και αποφασίστηκε η συντηρητική αντιμετώπιση της κατάστασης. Όμως, ακολούθησε,  επιδείνωση της υγείας του. Παρουσίασε σηπτικό πυρετό 38,4, οίδημα στα χέρια και στα πόδια, αναπνευστική δυσχέρεια και έντονους πόνους, ενώ έγινε χολοκυστεκτομή και ο ασθενής 14 μέρες μετά την εισαγωγή του στο πρώτο νοσοκομείο απεβίωσε.

Στο  πιστοποιητικό θανάτου αναφέρεται ως αιτία «η οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, σήψη, παγκρεατίτιδα, οπισθοπεριτοναϊκή νέκρωση».

Σύμφωνα με έκθεση ιατρού πραγματογνώμονα, «ο ασθενής λόγω της εισόδου παγκρεατικών υγρών σε χώρο εκτός της εντερικής κοιλότητας υπέστη χημική περιτονίτιδα, η οποία προκαλεί οξεία παγκρεατίτιδα, πάθηση που μπορεί να αποβεί μοιραία για τον ασθενή». Στην ίδια έκθεση αναφέρεται περαιτέρω, ότι η νεοπλασία (καρκίνωμα) δεν αποδείχθηκε.

«Η ρήξη του δωδεκαδακτύλου και η οξεία κοιλία που προκλήθηκε από αυτήν, κατάσταση βαρεία που θέτει σε σοβαρό και άμεσο κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς, σε συνδυασμό με την επιδεινούμενη κλινική εικόνα αυτού, δεν μπορούσε να αντιμετωπισθεί με συντηρητική αγωγή, αλλά μόνο με την υποβολή του ασθενούς σε χειρουργική επέμβαση», αναφέρεται σε δυο ιατροδικαστικές γνωμοδοτήσεις.

Σύμφωνα με τους δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, «η διάτρηση του δωδεκαδακτύλου και η συνεπεία αυτής πρόκληση οξείας κοιλίας, η οποία δεν αντιμετωπίσθηκε σωστά και έγκαιρα, ήτοι με την υποβολή του ασθενούς σε άμεση χειρουργική επέμβαση, συνιστούν παράβαση του κώδικα άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος».

Συνεπώς, ο θάνατος επήλθε συνεπεία παρανόμων πράξεων και παραλείψεων των ιατρών, αποφάνθηκε η Δικαιοσύνη και για  το λόγο αυτό θεμελιώνεται δικαίωμα αποζημίωσης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ