Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

ΣτΕ: Ποια επαγγέλματα εξαιρούνται από τα βαρέα και ανθυγιεινά

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΣτΕ: Ποια επαγγέλματα εξαιρούνται από τα βαρέα και ανθυγιεινά

Έχασαν τη δικαστική μάχη με το Συμβούλιο της Επικρατείας Ομοσπονδίες, Σωματεία κ.λπ. εργαζομένων στην υαλουργία, την τσιμεντοβιομηχανία, στην διακίνηση τσιμέντου, στα λατομεία αδρανών υλικών, στη χημική βιομηχανία, στην κατεργασία ελαστικών και πλαστικών, στον κινηματογράφο, κ.ά. και ορισμένες επαγγελματικές ειδικότητες παραμένουν εκτός των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Από το Συμβούλιο της Επικρατείας απορρίφθηκαν οι αιτήσεις Ομοσπονδιών, Σωματείων, κ.λπ. που ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Εργασίας με την οποία εξαιρέθηκαν ορισμένες ειδικότητες εργαζομένων από την υπαγωγή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Όσοι είχαν προσφύγει στο ΣτΕ ζητούσαν να ακυρωθεί η υπ΄ αριθμ Φ10221/οικ.26816/929/30.11.2011 απόφαση του υπουργού Εργασίας σχετικά με τις βαριές και ανθυγιεινές εργασίας κατά το σκέλος εκείνο που εξαιρέθηκαν από την υπαγωγή στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα ορισμένες ειδικότητες εργαζομένων μελών των Σωματεία τα οποία είχαν προσφύγει στο ΣτΕ.

Αναλυτικότερα, η επταμελής σύνθεσης του Α΄ Τμήματος του ΣτΕ, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αναστάσιο Γκότση και εισηγήτρια τη σύμβουλο Παρασκευή Μπραίμη, με 4 αποφάσεις της (508-511/2019) απέρριψαν όλες τις αιτήσεις ακύρωσης των Σωματείων κ.λπ., ως αβάσιμες.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν στις αποφάσεις τους ότι στο υπουργείο Εργασίας συστάθηκε ειδική επιτροπή προκειμένου να γνωμοδοτήσει με καθορισμένα κριτήρια για την υπαγωγή εργασιών και ειδικοτήτων και χώρων εργασίας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Η επιτροπή αυτή συστάθηκε, σύμφωνα με το ΣτΕ, καθώς το 2010 υπεγράφη το «μνημόνιο συνεργασίας», το οποίο προέβλεπε διαρθρωτικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων ήταν στο κεφάλαιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ο περιορισμός του καταλόγου των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Ακολούθησε το νέο ασφαλιστικό σύστημα (νόμος 3863/2010) με το οποίο καθορίστηκε ο πίνακας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, αφού πρώτα ακούστηκαν και οι θέσεις της ΓΣΕΕ, ΓΕΣΕΒΕΕ, κ.λπ. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις επανεξετάστηκαν ο πίνακας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και  εντάχθηκαν ειδικότητες που είχαν εξαιρεθεί αρχικά.

Τέλος, το ΣτΕ απέρριψε τους ισχυρισμούς των Σωματείων περί παράβασης των συνταγματικών αρχών της ισότητας, της αναλογικότητας και της κρατικής μέριμνας στην κοινωνική ασφάλιση, λόγω θέσπισης αυστηρότερων κριτηρίων, κ.λπ., όπως και τον ισχυρισμό ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση εκδόθηκε κατά  πλάνη περί τα πράγματα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ