Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

ΣτΕ: Νίκη του Πατριαρχείου επί της Αρχιεπισκοπής

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΣτΕ: Νίκη του Πατριαρχείου επί της Αρχιεπισκοπής

Η Δικαιοσύνη έγειρε την αλάνθαστη  ζυγαριά της προς το  Οικουμενικό Πατριαρχείο στο «καυτό» για το χώρο της Εκκλησίας θέμα του Ιερού Ναού του  Αγίου Γεωργίου στο κτήμα Προμπονά των Άνω Πατησίων.

Αναλυτικότερα,  το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 1999/2018 απόφασή του κατά πλειοψηφία  έκανε δεκτή ως βάσιμη την αίτηση ακύρωσης του Οικουμενικού  Πατριαρχείου.

Οι  σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι «η προσβαλλόμενη πράξη η οποία διατάσσει τη σφράγιση του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, Αγίων Αναργύρων και Αγίας Φωτεινής Κληροδοτήματος Δημητρίου Προμπονά, με την αιτιολογία ότι η θέση σε δημόσια λατρεία του Ναού από τον Ηγούμενο της μονής Βλατάδων πραγματοποιήθηκε χωρίς κανονική άδεια της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, δεν αιτιολογείται».

Όπως είναι γνωστό το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η Ιερά, Βασιλική, Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων είχαν προσφύγει  στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου για την υπόθεση του κτήματος Προμπονά.

Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου είχε σφραγιστεί καθώς είχε επιχειρηθεί να τεθεί σε λειτουργία χωρίς την άδεια του Αρχιεπισκόπου.

Παρ΄ όλα αυτά, ο ηγούμενος της Μονής Βλατάδων προχώρησε στο άνοιγμα του Ναού και τέλεσε τους Β΄ Χαιρετισμούς χωρίς την άδεια της Εκκλησίας. Στην συνέχεια ο ηγούμενος επανήλθε και τέλεσε δεύτερη λειτουργία σε εξωτερικό χώρο, καθώς δεν μπόρεσε να εισέλθει στο ναό ενώ η Ιερά Σύνοδος απέστειλε επιστολή στον Επίσκοπο Αμορίου και τον καλεί να δώσει εξηγήσεις για τις πράξεις του.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ