Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Στην Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ συζητείται η υπόθεση της Βασιλικής Θάνου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στην Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ συζητείται η υπόθεση της Βασιλικής Θάνου

Την νομική προσβολή της απόφασης με την οποία κηρύχθηκε έκπτωτη από τα καθήκοντά της επιχειρεί σήμερα στο Συμβούλιο Επικρατείας η Βασιλική Θάνου. Η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι εμφανές πως θα χρησιμοποιήσει κάθε νομικό μέσο προκειμένου να μπλοκάρει την εφαρμογή της διαπιστωτικής πράξης του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, με την οποία εξέπεσε του αξιώματός της.

Και μπορεί η (όπως προτιμά να την αποκαλούν) «έκπτωτη» πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού να έκανε επαφές με τα κόμματα της αντιπολίτευσης (έχει ζητήσει από όλους συνάντηση αλλά μέχρι στιγμής έχει συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη) αλλά η πραγματική  μάχη θα δοθεί στην Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου Επικρατείας όπου η κυρία Θάνου δια του καθηγητή Πάνου Λαζαράτου θα προσπαθήσει να πετύχει την αναστολή εφαρμογής της απόφασης.

Δεύτερη προσπάθεια

Βέβαια ήδη έχει χαθεί η πρώτη μάχη , καθώς εξ αρχής απορρίφθηκε από τον εκτελούντα χρέη προεδρεύοντος, αντιπρόεδρο Μιχ. Πικραμμένο, η αίτηση για χορήγηση προσωρινής διαταγής με την οποία θα επέστρεφε αμέσως στα καθήκοντά της η κα Θάνου. Το θέμα είναι βέβαια πως πλέον έχει προχωρήσει ήδη η διαδικασία αντικατάστασης όλων των μελών της Επιτροπής  ενώ η απόφαση επί της αίτησης αναστολής θα αργήσει να εκδοθεί σύμφωνα με τους συνήθεις χρόνους του ΣτΕ. Παράλληλα στις 6 Δεκεμβρίου εχει προσδιοριστεί να εκδικαστεί και η κύρια αίτηση ακύρωσης της διαπιστωτικής πράξης.

«Πόλεμος»

Πάντως μετά τη συνάντηση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με την αποπεμφθείσα πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου  κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας σχολίασαν: «Οι μάσκες έπεσαν. Η κυρία Θάνου επέστρεψε απόψε στο σπίτι της», ενώ η Κουμουνδούρου απάντησε με «non paper», κάνοντας λόγο για «θεσμική συνάντηση»: «Πίσω από την προσπάθεια πηγών της ΝΔ να παρουσιάσουν την κα Θάνου ως δήθεν στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ δεν μπορεί να κρύψει πως ψήφισε μόνη της τις προτάσεις της για την επιτροπή ανταγωνισμού, καθώς κανένα άλλο κόμμα δεν τις στήριξε».

Τι υποστηρίζει

Στην αίτηση αναστολής που υπέβαλλαν δια του καθηγητή Λαζαράτου, η κα Θάνου (όπως και η αντιπρόεδρος κα Ντόκου) η διάταξη που ψηφίστηκε «η οποία προβλέπει ότι τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού (και μόνο, σε σχέση με όλες τις άλλες, σύνολο 22, Ανεξάρτητες Αρχές-φωτογραφική διάταξη), τα οποία εμπίπτουν στο ασυμβίβαστο, που θεσπίζεται με την εν λόγω διάταξη, εκπίπτουν αυτοδίκαια από τη θέση τους, χωρίς να υπάρχει και μεταβατική διάταξη, που να προβλέπει ότι τα νυν υπηρετούντα μέλη παραμένουν μέχρι τη λήξη της θητείας τους, όπως επιβάλλεται από το Ενωσιακό Δίκαιο και από τη Νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ).

Μάλιστα προχώρησε και παραπέρα (όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) θέτοντας ακόμα και θέμα αμεροληψίας του ΣτΕ:

«….Η Κυβέρνηση, κατά τρόπο μη συμβατό προς τους κανόνες του Κράτους Δικαίου, στην προσπάθειά της να προκαταλάβει και να επηρεάσει την απόφαση των Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας, σπεύδει να κινήσει τη διαδικασία για τον διορισμό των νέων μελών, μεταξύ των οποίων, όπως προέκυψε από την ανακοίνωση των ονομάτων, περιλαμβάνεται και η θυγατέρα ενός Αντιπροέδρου εν ενεργεία του Συμβουλίου της Επικρατείας, γεγονός το οποίο έχει ήδη σχολιασθεί, σε πολλά δημοσιεύματα, ως παρέμβαση στην απόφαση του Δικαστηρίου, αφού οι Δικαστές θα κρίνουν, στην πραγματικότητα, «για την τύχη της θέσης της κόρης του συναδέλφου τους».

Τους διορισμούς αυτούς, όπως είναι αυτονόητο, είμαστε υποχρεωμένοι να προσβάλλουμε, ως παράνομους και άκυρους», αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Θάνου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ