Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Μουφτήδες κατά Δημοσίου στο ΣτΕ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μουφτήδες κατά Δημοσίου στο ΣτΕ

Νομικό αγώνα ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, έδωσαν σήμερα ο Μουφτής Ξάνθης Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου και Κομοτηνής Τζεμαλή Μέτσο, ζητώντας να ακυρωθούν οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες περασμένο Αύγουστο παύθηκαν από τα καθήκοντά τους.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (με πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Μακρή), με την απόφαση της, η οποία θα εκδοθεί το προσεχές διάστημα, θα κρίνει τη νομιμότητα της παύσης τους από τον υπουργό Παιδείας.

Ενώπιον του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, οι Μουφτήδες υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις του υπουργού Παιδείας είναι αντισυνταγματικές, αντίθετες στην Σύμβαση της Λωζάνης και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία (οδηγία 2000/78/ΕΚ), καθώς παραβιάζουν τις συνθήκες της Λωζάνης και της Σερβίας, οι οποίες προστατεύουν την θρησκευτική ελευθερία, αλλά και καθιερώνουν την ισότητα μεταξύ των μειονοτήτων.

Ο νομικός τους παραστάτης, υποστήριξε σήμερα, πως σε καμία άλλη χώρα, εκτός από την Ελλάδα, δεν προβλέπεται έξοδος λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου ορίου ηλικίας (67ο), αλλά και οι Μουφτήδες δεν υπάγονται στον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων, έτσι ώστε να έχουν όριο αποχώρησης.

Από την πλευρά του, ο νομικός εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου, υποστήριξε ότι ο Μουφτής κατέχει θέση αντίστοιχη με αυτή του γενικού διευθυντή του Δημόσιου τομέα, έχει υποχρεώσεις δημοσίου υπαλλήλου και αντιμετωπίζεται ως δημόσιος υπάλληλος.

Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση της.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ