Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Το ΣτΕ «πάγωσε» προσωρινά το διαγωνισμό για την επέκταση του λιμανιού του ΟΛΠ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Το ΣτΕ «πάγωσε» προσωρινά το διαγωνισμό για την επέκταση του λιμανιού του ΟΛΠ

Προσωρινό “φρένο” από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)  στον  διαγωνισμό  για την επιλογή αναδόχου αναφορικά με την επέκταση του επιβατικού λιμένα (Νότια ζώνη) του ΟΛΠ, μετά από αιτήσεις των εταιρειών «Τέρνα Ανώνυμος Τουριστική, Τεχνική και Ναυτιλιακή Εταιρεία» και «J&P- ΑΒΑΞ Α.Ε.». 

Ειδικότερα, οι  δύο επίμαχες εταιρείες στρέφονται κατά της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών και του ΟΛΠ και ζητούσαν να ανασταλούν οι υπ’ αριθμ. 1 και 2/2018 αποφάσεις της επταμελούς σύνθεσης της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, όπως και να ανασταλεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή αναδόχου κατασκευής  του έργου επέκταση επιβατικού λιμένα του ΟΛΠ (Νότια Ζώνη, φάση Α΄), προϋπολογισμού 136.283.800 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

Πρακτικά, από τις δύο εταιρείες τέθηκε στο ΣτΕ το νομικό ζήτημα εάν    ο ΟΛΠ όταν κάνει δημόσιους διαγωνισμούς πρέπει να τηρεί το Ευρωπαϊκό δίκαιο  ή όχι.

Η πρόεδρος του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ  Μαρία Καραμανώφ μετά από εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας Ηλία Μάζου έκανε σήμερα δεκτές τις αιτήσεις των δύο εταιρειών και ανέστειλε προσωρινά -σύμφωνα με το άρθρο 372 του νόμου 4412/2016- την εκτέλεση των επίμαχων δύο αποφάσεων της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών.

Πάντως, η αναστολή ισχύει μέχρι να εκδοθούν οι οριστικές αποφάσεις του Δ΄ Τμήματος, οι οποίες θα κρίνουν εάν κατά τους διαγωνισμούς ο ΟΛΠ πρέπει να τηρεί ή όχι την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ