Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Δυο εγγόνια κατηγορούνται ότι σκότωσαν τη γιαγιά τους για μία… τηλεόραση

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δυο εγγόνια κατηγορούνται ότι σκότωσαν τη γιαγιά τους για μία… τηλεόραση

Τα δύο εγγόνια κατηγορούνται ότι έβαψαν τα χέρια τους με το αίμα της 69χρονης γιαγιάς τους για μία… τηλεόραση.

Σε λίγες μέρες θα βρεθούν και πάλι αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη, επιμένοντας ο καθένας στην αθωότητά του. Την αλήθεια καλείται να βρει το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου, ενώπιον του οποίου θα οδηγηθούν τα δύο εγγόνια της 69χρονης προκειμένου να λογοδοτήσουν για την άγρια δολοφονία της ηλικιωμένης γυναίκας, μέσα στο σπίτι της, στη Ρόδο,  στις 3 Νοεμβρίου του 2014.

Αθώος αρχικά ο εγγονός

Πρωτοδίκως ένοχη είχε κριθεί  μόνο η 33 εγγονή του θύματος,  ενώ είχε αθωωθεί ο 30χρονος αδελφός της από τις πράξεις  της ανθρωποκτονίας και της ληστείας. Ύστερα όμως από την αναίρεση που ασκήθηκε από τον Άρειο Πάγο, καταδικάστηκε κι αυτός, όπως κι η 33χρονη σε ισόβια και 10 χρόνια κάθειρξη.

Ο 30χρονος  ο οποίος δεν είχε παρουσιαστεί  ποτέ στο δικαστήριο και καταδικάστηκε  ερήμην, είχε εξαφανιστεί μάλιστα και  συνελήφθη μετά από επιχείρηση της αστυνομίας, να κοιμάται σε μία σπηλιά, κοντά στο σπίτι του.

Η εξάρτηση της μητέρας από τα ναρκωτικά  χωρίζει τα δύο αδέλφια

Το έγκλημα με θύμα την ηλικιωμένη γυναίκα στη Ρόδο, έμελλε να  «σφραγίσει»  με τον πιο δραματικό τρόπο την ταραχώδη οικογενειακή ζωή που είχαν ζήσει από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, τα δύο εγγόνια, όταν ήρθαν αντιμέτωπα με τον εφιάλτη των ναρκωτικών στον οποίο ήταν βυθισμένη η μητέρα τους. Τα δύο αδέλφια από την ίδια μητέρα αλλά διαφορετικό πατέρα, χρειάστηκε να χωριστούν μεταξύ τους, καθώς η μητέρα τους η οποία έκανε χρήση ναρκωτικών, μπαινόβγαινε στις φυλακές και δεν ήταν σε θέση να αναλάβει την επιμέλεια τους.

Ο  30χρονος εγγονός ενώ ήταν μωρό ακόμη πήγε στον  πατέρα του ο οποίος ξαναπαντρεύτηκε και έφτιαξε άλλη οικογένεια, αποκτώντας άλλα δύο παιδιά ενώ η  33χρονη αδελφή του έμεινε με την 69χρονη γιαγιά της η οποία ανέλαβε την επιμέλεια και την ανατροφή της.    Έτσι, αν και αδέλφια, δεν πρόλαβαν καν να ζήσουν μαζί  και ούτε κατάφεραν να αποκτήσουν μεταξύ τους ιδιαίτερες σχέσεις, μέχρι και το τέλος του 2011.

Η 33χρονη η οποία είχε διακόψει το Λύκειο, κατάφερε το 2011 να δώσει Πανελλαδικές και να περάσει στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Γρήγορα όμως παράτησε τις σπουδές της και γύρισε στη Ρόδο όπου εγκαταστάθηκε και ζούσε με τη μητέρα της δίπλα ακριβώς από το σπίτι της γιαγιάς της, που ήταν στο ίδιο οικόπεδο.

«Μήλον της έριδος» η σύνταξη της γιαγιάς

Οι σχέσεις της γιαγιάς με την κόρη και την εγγονή της είχαν συχνά εντάσεις  καθώς αφενός η εξάρτηση από τα ναρκωτικά που είχε η μητέρα της 33χρονης και  αφετέρου οι πίεση που και οι δύο ασκούσαν στην ηλικιωμένη για χρήματα, ήταν  συχνά αιτίες για καυγάδες.  Η σύνταξη των 600 ευρώ που έπαιρνε η γιαγιά ήταν η μόνη πηγή εισοδήματος τόσο για την εγγονή που δεν είχε σταθερή δουλειά όσο και για τη μητέρα της, στην οποία ,  κάθε φορά που ήταν στη φυλακή, έστελνε η 69χρονη,  50 ευρώ, το μήνα.

Τα πράγματα όμως δυσκόλεψαν ακόμη περισσότερο, όταν τα Χριστούγεννα του 2012,   η 69χρονη υπέστη εγκεφαλικό και χρειαζόταν κάποιον άνθρωπο δίπλα της. Έτσι, «αναγκάστηκαν» να συγκατοικήσουν  μαζί και οι τρεις γυναίκες,  μέχρι όμως το  Φεβρουάριο του 2013 , οπότε η μητέρα της 33χρονης, μετά από υπνωτικά χάπια που είχε καταναλώσει, «πέταξε έξω» τόσο την κόρη της όσο και την 69χρονη.

Έτσι, γιαγιά και εγγονή  έμειναν μόνες τους, στο σπίτι της 69χρονης για λίγο όμως,  καθώς η 33χρονη αδιαφορώντας για την υγεία της  γιαγιάς της, την εγκατέλειψε και πήγε να ζήσει στο διπλανό ισόγειο, αφού η μητέρα της είχε και πάλι μπει στη φυλακή.

Το πάθος του εγγονού με το τζόγο

Το ίδιο «εκρηκτική» όμως ήταν η κατάσταση και με τον 30χρονο εγγονό που ούτε αυτός είχε σταθερή δουλειά ενώ επιπλέον είχε πάθος  με το τζόγο, πουλώντας κατά καιρούς διάφορα προσωπικά αντικείμενα για να βγάζει χρήματα. Για το λόγο αυτό, η 69χρονη αμέσως υποψιάστηκε τον εγγονό της όταν κατάλαβε πως της είχαν κλέψει μέσα από το σπίτι της τον ολοκαίνουργιο ηλεκτρονικό υπολογιστή που της είχε κάνει δώρο ο άλλος της γιος ο οποίος ήταν παντρεμένος στη Φιλανδία για να μιλάει μαζί του μέσω skype. Ο μόνος άνθρωπος που πραγματικά νοιαζόταν για την άτυχη ηλικιωμένη ήταν ο γιος της ο οποίος ερχόταν κάθε Ιούλιο, στη Ρόδο,  βάζοντας συχνά τις φωνές στην αδελφή του και την κόρη της για την άσχημη συμπεριφορά τους στην 69χρονη.

Η 33χρονη εγγονή, είτε μένοντας δίπλα από το σπίτι της γιαγιάς της, είτε μόνη της, ουδέποτε ενδιαφέρθηκε για την ηλικιωμένη γυναίκα η οποία συνέχισε και μετά το εγκεφαλικό να την περιποιείται, να της μαγειρεύει κάθε μεσημέρι και να τη στηρίζει οικονομικά ενώ εκείνη ούτε  στις δουλειές του σπιτιού συνεισέφερε ούτε προσπαθούσε να βρει μία μόνιμη δουλειά για την οικονομική ελάφρυνση της 69χρονης.

Το έγκλημα

Αρχές Νοεμβρίου του 2014, ο 30χρονος έχοντας ξεμείνει για άλλη μία φορά από λεφτά αφού ξόδευε  όσα  έπαιρνε από τη χαρτοπαικτική λέσχη στην οποία εργαζόταν περιστασιακά, αποφάσισε να πουλήσει την τηλεόραση που είχε  στο σπίτι του. Μόλις βρήκε αγοραστή για να τη δώσει έναντι 150 ευρώ, πήγε στην αδελφή του για να πάρει το μοτοποδήλατό της προκειμένου να μεταφέρει την τηλεόραση.  Φθάνοντας στο σπίτι της  και «ανακοινώνοντάς της την αιτία της επίσκεψής του, είδε αυτήν εμφανώς αναστατωμένη και τη ρώτησε τι είχε συμβεί και ήταν σ’ αυτή την κατάσταση. Τότε αυτή, ξεσπώντας σε κλάματα, του είπε ότι πριν από λίγο “είχε κάνει μία βλακεία” και περαιτέρω του επεξήγησε ότι ενώ κοιμόταν η γιαγιά στην οικία της, αυτή αποφάσισε και μπήκε μέσα κρυφά για να κλέψει τη γιαγιά της, πλην όμως η γιαγιά ξύπνησε και αντιλήφθηκε την παρουσία τρίτου προσώπου στο σπίτι και σηκώθηκε από το κρεβάτι της στην κρεβατοκάμαρα, άναψε το φως και την είδε, οπότε τότε αυτή η ίδια, την έσπρωξε στη γωνία του κρεβατιού και η γιαγιά έπεσε κάτω λιπόθυμη και ότι εν συνεχεία αφαίρεσε την τηλεόραση της οικίας και την τοποθέτησε στην αυλή»

Σύμφωνα ωστόσο με το σκεπτικό των δικαστών που είχαν αθωώσει αρχικά τον 30χρονο, η αλήθεια ήταν πολύ διαφορετική.

Μπαίνοντας η 33χρονη  στην οικία της γιαγιάς της, για να κλέψει κάποια πράγματα , η 69χρονη ξύπνησε και η εγγονή της άρχισε με δύναμη  να την κτυπάει  με «βαρύ, αμβλύ όργανο  που δεν βρέθηκε ποτέ», προκαλώντας της συντριπτικά κατάγματα στο κεφάλι και σε άλλα σημεία του προσώπου. «Τα τραύματα αυτά, λόγω του μέσου και του τρόπου με τον οποίο τελέστηκαν, των σημείων που επλήγησαν και της δύναμης και της έντασης της πρώτης κατηγορουμένης, δικαιολογούμενης από την αποφασιστικότητα που τη διακατείχε, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα οστά της κεφαλής της γιαγιάς ήταν εύθραυστα λόγω της προχωρημένης ηλικίας της, ήταν αυτά που είχαν ως συνέπεια να καταπέσει αυτή ευθύς στο πάτωμα λιπόθυμη και να αδυνατεί να αντιδράσει, έχοντας όμως προφανείς σπασμούς. Τότε η πρώτη κατηγορουμένη, αφού είχε εξουδετερώσει την αντίδραση της γιαγιάς της και συνέχιζε να βρίσκεται σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και να έχει ανθρωποκτόνο δόλο, αλλά μη αντέχοντας προφανώς να αντικρίζει την αποκρουστική από τα προαναφερόμενα κτυπήματα εικόνα του κρανίου της γιαγιάς της και βλέποντας την τελευταία να έχει σπασμούς, πήρε ένα μαξιλάρι από την οικία και το τοποθέτησε πάνω στο πρόσωπο της γιαγιάς της και ακολούθως ανέβηκε και κάθισε στο θώρακα και στην κοιλιά του θύματος, ασκώντας συνεχείς πιέσεις πάνω σ’ αυτά. Ακολούθως αποδείχθηκε ότι η πρώτη κατηγορουμένη σκέπασε το πτώμα της γιαγιάς της μερικώς με κάποιες κουβέρτες και εν συνεχεία, αφού έψαξε, βρήκε και αφαίρεσε το τσαντάκι της γιαγιάς της στο οποίο φύλαγε τα προσωπικά της έγγραφα και το τυχόν χρηματικό ποσό που διατηρούσε στην οικία της, και ακολούθως αφαίρεσε ανενόχλητη την τηλεόραση της γιαγιάς της, μεταφέροντάς την από την κρεβατοκάμαρα στην αυλή του σπιτιού, με σκοπό να την ιδιοποιηθεί παράνομα»

Η σκηνοθεσία της ληστείας

Η 33χρονη πέταξε διάσπαρτα όσα πράγματα βρήκε στα συρτάρια της γιαγιάς της για να πιστέψουν οι αστυνομικοί ότι επρόκειτο για ληστεία. Έσπασε μάλιστα με λοστό το παραθυράκι της τουαλέτας για να φανεί ότι ο δράστης μπήκε από εκεί στο σπίτι. Ωστόσο, είχε ξεχάσει να πάρει μαζί με την τηλεόραση και το τηλεκοντρόλ το οποίο ήταν πάνω στο κομοδίνο.

Για αυτό, ζήτησε από τον αδελφό της, να μπει  στο σπίτι της γιαγιάς τους, και να εξαφανίσει το τηλεκοντρόλ  προσδοκώντας ότι έτσι « θα άφηνε εκεί τα αποτυπώματά του», κάτι όμως που ο 30χρονος δε δέχτηκε. «Εκείνος  “τσίμπησε” όταν άκουσε για την ύπαρξη της τηλεόρασης» και η πρώτη του σκέψη ήταν να πουλήσει αντί της δικής του τηλεόρασης, αυτήν της γιαγιάς του. Και αυτό έκανε αμέσως.

Αφού έδωσε χέρι με χέρι στον αγοραστή για 150 ευρώ  την τηλεόραση του θύματος, ο 30χρονος επέστρεψε με τη φίλη του, στο σπίτι της αδελφής του για να παίξουν μπιρίμπα.

Τους πρόδωσε η τηλεόραση

Οι αστυνομικοί οι οποίοι μετά από  έρευνες, ανακάλυψαν ότι η τηλεόραση της 69χρονης  είχε πουληθεί από τον εγγονό της,  συνέλαβαν τον 30χρονο και την αδελφή του που  αρνήθηκε τα πάντα. Είπε μάλιστα ότι  εφόσον η τηλεόραση της γιαγιάς της πωλήθηκε από τον αδελφό της, συνάγεται ότι είναι αυτός που εισέβαλε στο σπίτι  να την  κλέψει  και  καταλαμβανόμενος επ’ αυτοφώρω από την 69χρονη, τη σκότωσε. Προς επίρρωση μάλιστα των ισχυρισμών της είπε ότι στο παρελθόν είχαν χαθεί πάρα πολλά πράγματα και από το δικό της σπίτι,  αλλά τότε δεν τον  είχε υποψιαστεί  και συνέχισε να διατηρεί επαφές  μαζί του.

Το DNA «έκαψε» τον εγγονό

Ένα επιπλέον στοιχείο όμως «έδεσε» για τις διωκτικές αρχές τον ι τον 30χρονο με το έγκλημα , όταν βρέθηκε δικό του     επάνω στη μαξιλαροθήκη που κάλυπτε το μαξιλάρι το οποίο  είχε τοποθετηθεί επάνω στο σώμα του θύματος και ήταν γεμάτο με αίματα. Αν και για τους δικαστές του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, το στοιχείο αυτό δεν ήταν ισχυρή ένδειξη καθώς το μαξιλάρι πιθανότατα  δεν είχε πλυθεί  έναν ολόκληρο χρόνο, μέσα στον οποίο είχε πράγματι κοιμηθεί ο 30χρονος με τη φίλη του στο σπίτι της γιαγιάς του, ο Άρειος Πάγος είχε αντίθετη άποψη.

Σύμφωνα με τους αρεοπαγίτες που παρέπεμψαν και πάλι σε δίκη τον 30χρονο, παρά την αθώωσή του, τα συμπεράσματα αυτά του δικαστηρίου   « έρχονται σε σύγκρουση με τα διδάγματα της κοινής πείρας και της λογικής, που αποκλείουν ακόμη και τη θεωρητική πιθανότητα να παραμένει άπλυτη επί ένα ολόκληρο χρόνο η θήκη ενός μαξιλαριού, το οποίο μάλιστα εχρησιμοποιείτο καθημερινά από τη θανούσα.»

Επίσης, η φράση που φέρεται να είπε ο 30χρονος την ώρα που παρέδιδε την τηλεόραση της γιαγιάς του  “άσε, τα έκανα σκ…” , αποτελεί για τους αρεοπαγίτες  έμμεση ομολογία ενοχής.

Απίστευτη αγριότητα

Εξάλλου, σύμφωνα με τους αρεοπαγίτες είναι αδύνατο το έγκλημα αυτό  να διαπράχθηκε από ένα μόνο άτομο και πολύ περισσότερο από μία  33χρονη κοπέλα, όπως είχε δεχτεί αρχικά το δικαστήριο.  «Για να αποκλείσει τη συμμετοχή του δευτέρου κατηγορουμένου στα εγκλήματα της ανθρωποκτονίας και της ληστείας δέχεται ότι ένα νεαρό κορίτσι, όπως ήταν η πρώτη κατηγορουμένη, μόνο του και χωρίς τη συνδρομή άλλου, είναι ικανό να διαπράξει ένα τέτοιας αγριότητας έγκλημα, το οποίο απαιτεί απίστευτη σκληρότητα και τέτοιας εντάσεως χρήση σωματικής βίας που φθάνει μέχρι τη σύνθλιψη του κρανίου του θύματός του και άσκηση τόσης πιέσεως στο θώρακα και την κοιλία του, έτσι ώστε αυτό να υποστεί ρήξη της καρδιάς και του ήπατος και κατάγματα των πλευρών και της σπονδυλικής στήλης, ενώ κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας τέτοιας βιαιότητας εγκλήματα διαπράττονται από άνδρες, που έχουν την ανάλογη μυϊκή δύναμη».

Το λόγο πια θα έχουν οι δικαστές του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Κακουργημάτων Δωδεκανήσου που θα πρέπει να αποφανθούν για τον ένοχο ή τους ενόχους αυτής της τραγικής ιστορίας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ