Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Αντώνης Αργυρός: «Βαίνομε προς εκλογάς»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αντώνης Αργυρός: «Βαίνομε προς εκλογάς»

Εντελώς πρόσφατα ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «έχουμε ευρωπαϊκές εκλογές στις 26 Μαΐου και αυτοδιοικητικές εκλογές την ίδια μέρα».

Αυτό και μόνο σημαίνει ότι οι Έλληνες θα κληθούν να ψηφίσουν στις 26 Μαΐου σε πέντε κάλπες ταυτόχρονα (τρεις των αυτοδιοικητικών για περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτήτων, μία των ευρωεκλογών).

Γράφει ο δικηγόρος Αντώνης Αργυρός*

 Είναι ακόμη γνωστό ότι στις Ευρωεκλογές και στην επιλογή των περιφερειακών συμβούλων και δημοτικών συμβούλων θα απαιτηθεί σταυρός στους υποψηφίους.

Απαραίτητος είναι ο διπλασιασμός των εκλογικών τμημάτων από 20.000 σε 40.000 χιλιάδες ώστε να μπορέσουν να ψηφίσουν όλοι εντός 12ώρου και η παρουσία ανάλογου αριθμού δικαστικών αντιπροσώπων και εφορευτικών επιτροπών.

Προσωπικά φοβούμαι ότι εδώ θα υπάρξουν μεγάλα προβλήματα Αλλά ακόμα και αν υπάρξει έγκαιρη πρόβλεψη σε όλα τα παραπάνω, οι πέντε κάλπες με σταυροδοσία προϋποθέτουν αρκετό χρόνο για κάθε ψηφοφόρο και ιδίως για τους μεγάλης ηλικίας ψηφοφόρους,πράγμα που ενδέχεται να επηρεάσει το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα με το να εκτινάξει στα ύψη την αποχή.

Υπολογίζεται ότι ο διπλασιασμός των τμημάτων θα μειώσει τον αριθμό των ψηφοφόρων σε 300 ανά εκλογικό τμήμα, ενώ θα απαιτηθεί για πέντε ψηφοφορίες χρόνος τουλάχιστον 8 λεπτών ανά εκλογέα κατ’ ελάχιστον. Ο υπολογισμός του συνολικού χρόνου ψηφοφορίας για 200 ψηφοφόρους θα είναι 200χ8’’=1.600 λεπτά! Τα συμπεράσματα τα αφήνω μη υπολογίζοντας τον χρόνο αναπήρων, αόμματων, αγγράμματων κ.λπ. που θέλουν ιδιαίτερη χρονική αντιμετώπιση.

Αν στις 26 Mαΐου έχουμε τετραπλές εκλογές, μέσα σε 12 ώρες οι πολίτες θα πρέπει να ψηφίσουν περισσότερες φορές από όσες συνολικά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο διπλασιασμός εκλογικών τμημάτων, προσωπικού και καλπών και τα πολλά επιπλέον παραβάν και ψηφοδέλτια είναι τα εργαλεία.

Πόσοι Έλληνες πολίτες θα δώσουν το «παρών» συμμετοχής και πόσοι δυσαρεστημένοι ή απογοητευμένοι πολίτες θα γυρίσουν την πλάτη τους σε αυτή την άμεση διαδικασίαμε το δεδομένο της μεγάληςταλαιπωρίας;

Ως προς τον χρόνο των αποτελεσμάτων θα ήθελα να προβλέψω μια πολλή μεγάλη νύχτα. Διερωτώμαι μήπως άραγε οι καθ’ ύλην αρμόδιοι θα έπρεπε να ετοιμάζονται μέρες μείνανε;

*Δικηγόρος, πρώην υπηρεσιακός υπουργός Επικρατείας

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ