Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Κατερίνα Φραγκάκη: Σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και η ένοχη σιωπή των κοινωνών της

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κατερίνα Φραγκάκη: Σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και η ένοχη σιωπή των κοινωνών της

H παιδική σεξουαλική κακοποίηση είναι μια μορφή παιδικής κακοποίησης κατά την οποία ένας ενήλικας ή μεγαλύτερος έφηβος χρησιμοποιεί ένα παιδί για σεξουαλική διέγερση. Μορφές παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης περιλαμβάνουν την παράκληση, τον εκφοβισμό ή την πίεση προς ένα παιδί να συμμετάσχει σε σεξουαλικές δραστηριότητες, είτε μέσω της φυσικής επαφής ή ακόμα και εξ αποστάσεως όταν συντελείται μέσω του διαδικτύου.

Γράφει η Κατερίνα Φραγκάκη*

Η άσεμνη έκθεση των γεννητικών οργάνων προς ένα παιδί με σκοπό να ικανοποιήσει κάποιος τις δικές του σεξουαλικές επιθυμίες, αλλά και η παιδική πορνογραφία αποτελούν μορφές σεξουαλικής κακοποίησης του ανηλίκου. Έχει αποδειχθεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων που κακοποιούν σεξουαλικά ένα παιδί προέρχεται από το συγγενικό και το φιλικό περιβάλλον, αλλά πλέον έχει αυξηθεί και ο αριθμός περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης, η οποία συντελείται μέσω του διαδικτύου εξαιτίας της μεγάλης και ανεξέλεγκτης ενασχόλησης των παιδιών με το διαδίκτυο. Ενδεικτικά σημάδια τέτοιων περιστατικών αποτελούν οι απότομες αλλαγές στην συμπεριφορά και τον χαρακτήρα του παιδιού, η αλλαγή στην άποψη του για κάποια άτομα, η διάθεση απομόνωσης και έκφραση αυτοκαταστροφικών διαθέσεων, η κατάθλιψη, η παλινδρομική συμπεριφορά, η χρήση ουσιών, η παραβατική συμπεριφορά και η προκλητική συμπεριφορά του ανηλίκου. Και παρότι μεγάλος αριθμός τέτοιων κρουσμάτων καταγγέλλεται στις αρχές πολλοί κοινωνοί του προβλήματος αυτού, όπως οι φίλοι, γείτονες, εκπαιδευτικοί και υγειονομικοί εξαιτίας του φόβου να μην μπλέξουν ή να μη χαλάσουν τις ισορροπίες τους με το κοντινό κοινωνικό περιβάλλον αποσιωπούν τα εγκλήματα αυτά. Είναι πολλοί οι παράγοντες που δε δημιουργούν επιθυμία για κοινοποίηση ή καταγγελία και αυτοί οι παράγοντες πρέπει να εξαλειφθούν. Αρχικά η δαιδαλώδης ελληνική γραφειοκρατία, η άγνοια των διαδικασιών και η έλλειψη δικτύου υποστήριξης αποτρέπουν κάθε κοινωνό του προβλήματος αυτού να σταματήσει την σεξουαλική κακοποίηση του ανηλίκου. Επίσης η έλλειψη ενημέρωσης των γονέων ότι η σεξουαλική κακοποίηση υπάρχει και στο διαδίκτυο και με ποιο τρόπο πρέπει να το αντιμετωπιστεί δυσχεραίνουν τη σχετική διαδικασία. Η ευαισθητοποίηση σε θέματα ανηλίκων μας αφορά όλους. Δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε σε περιστατικά που έχουν σχέση με την εξέλιξη της προσωπικότητας των παιδιών διότι γινόμαστε συνεργοί του εγκλήματος.

Η καταγγελία των εγκλημάτων αυτών στην εισαγγελία Ανηλίκων αλλά και στη διεύθυνση ηλεκτρονικού εγκλήματος για τα εγκλήματα που τελούνται στο διαδίκτυο αποτελεί χρέος όλων όσων έλαβαν γνώση αυτών. Και δεν πρέπει να υπάρχει φόβος διότι το βέβαιο είναι ότι οι αρχές θα συμβουλεύσουν τους καταγγέλλοντες και θα δείξουν ενδιαφέρον για την αποτροπή των περιστατικών αυτών, αλλά και την άμεση λύτρωση των θυμάτων αυτών.

*Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ