Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Νίκος Ελευθερόγλου: Κόψτε την ανοησία με το εμπάργκο!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νίκος Ελευθερόγλου: Κόψτε την ανοησία με το εμπάργκο!

Τελικά τα κόμματα δεν λένε να βάλουν μυαλό. Όταν μιλούν για ελεύθερο και ανεξάρτητο Τύπο, προφανώς εννοούν τα Μέσα Ενημέρωσης που είναι στη γραμμή τους. Για αυτό και ποτέ δεν μπορέσαμε να αποδεχτούμε και να καταλάβουμε τα διάφορα εμπάργκο που επέβαλλαν κόμματα σε στελέχη τους. Και αναφέρομαι συγκεκριμένα στη ΝΔ (για την ΕΡΤ) και στον ΣΥΡΙΖΑ (για το ΣΚΑΙ).

Γράφει ο δημοσιογράφος Νίκος Ελευθερόγλου*

Για να μην αναφερθώ σε διάφορους που απαιτούσαν από τους πολίτες να μην αγοράζουν συγκεκριμένες εφημερίδες γιατί δεν ήταν υπάκουες στην κομματική γραμμή! Μιλάμε για στρεβλώσεις που στις αστικές δημοκρατίες απειλούν την ουσία και το πνεύμα της δημοκρατίας.

Και όταν αυτές οι απόψεις ακούγονται από φιλελεύθερα κόμματα είναι ακόμη πιο τραγικό μια και αντιτίθενται με τον πυρήνα του φιλελευθερισμού. Αλλά ας επανέλθουμε στο θέμα του εμπάργκο που έχουν επιβάλλει τα δυο κόμματα το καθένα για τους δικούς του λόγους. Εκτός από προσβολή στη δημοκρατία είναι καθαρή ανοησία.

Θεωρούν ότι οι πολίτες που πληρώνουν και το δημόσιο, αλλά και τα ιδιωτικά κανάλια, πρέπει να μην ακούν την άλλη άποψη, γιατί έτσι θέλουν οι ηγεσίες των κομμάτων. Το χειρότερο από όλα είναι ότι στέλνουν λίστες στα κανάλια με το ποια στελέχη τους θα προβάλλουν και ποια όχι. Για να μην αναφερθώ ότι και τα κανάλια έχουν τα δικά τους εμπάργκο απέναντι σε δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης.

Αυτές οι νοοτροπίες είναι επικίνδυνες γιατί καλλιεργούν το διχασμό , τη λογική «στρατοπέδων» και αντίκεινται στην ελευθεροτυπία. Είναι ευθύνη των κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη να σταματήσουν εδώ και τώρα αυτήν την ανοησία. Δεν τιμωρούν τα κανάλια, με αυτήν την γελοιότητα, αλλά και την δημοκρατία. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ παραβιάζουν το ίδιο το Σύνταγμα με τα εμπάργκο τους, μια και υπάρχει η αρχή της αναλογικότητας στην προβολή θέσεων, καθώς οι συχνότητες είναι δημόσιο αγαθό.

Για αυτό ας σοβαρευτούν και ας επιστρέψουν οι πολιτικοί στις θέσεις τους. Τα κανάλια και τα ΜΜΕ δεν είναι τσιφλίκι κομμάτων. Εάν παραβιάζουν την δεοντολογία υπάρχει το ΕΣΡ για να επιβάλλει τις όποιες κυρώσεις. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τα κανάλια που…κόβουν μη αρεστά Μέσα Ενημέρωσης.

*Δημοσιογράφος, διευθυντής Σύνταξης της εφημερίδας «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ