Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Πως το ΣτΕ «γλίτωσε» από 2,6 δις ευρώ την κυβέρνηση

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πως το ΣτΕ «γλίτωσε» από 2,6 δις ευρώ την κυβέρνηση

Με μια απόφαση, η οποία προφανώς θα στηρίζεται στους υπέρτερους λόγους δημοσίου συμφέροντος το Συμβούλιο Επικρατείας, έκοψε τις ελπίδες των δημοσίων υπαλλήλων (που ειχαν καλλιεργηθεί βέβαια και από πολιτικά πρόσωπα)  και ταυτόχρονα βάρη που θα σήκωνε ο κρατικός προϋπολογισμός ύψους περίπου 2,6 δις ευρώ .

Το ποσό αυτό υπολογίζεται σε αναδρομικά που έπρεπε να καταβάλλει το δημόσιο εφοσον κρινόταν αντισυνταγματική η περικοπή των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων που έγινε με το μνημόνιο 2, το οποίο ψηφίστηκε το 2012.

Τέλος δώρα και επίδομα αδείας για τους δημοσίους υπαλλήλους

Η απόφαση ελήφθη την περασμένη Παρασκευή , σύμφωνα με πληροφορίες, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών από την  Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας, και το πιο ενδιαφέρον είναι αφενός πως  ελήφθη κατά πλειοψηφία και αφετέρου πως ανετράπη η απόφαση της αυξημένου κύρους 7μελούς σύνθεσης του ΣΤ’ Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ειχε κρίνει τις ίδιες περικοπές αντισυνταγματικές.  Αξιοσημείωτο επισης είναι πως υπήρξε στην Ολομέλεια αντίθετη εισήγηση από τη σύμβουλο επικρατείας  Ελένη Παπαδημητρίου.

Τι είχε πει πριν από λίγους μήνες

Το ΣΤ΄ Τμήμα του ΣτΕ είχε κρίνει ότι οι περικοπές των δώρων-επιδομάτων αντίκεινται στα άρθρα 25 και 4 του Συντάγματος και τις απορρέουσες από αυτά αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.

Συγκεκριμένα, με τις υπ΄ αριθμ. 2626-2635/2018 αποφάσεις του είχε κρίνει ότι αναγνωρίζεται μεν ότι ο νομοθέτης εκτιμώντας τις κρατούσες κοινωνικές συνθήκες μπορεί να προβαίνει σε μείωση του βασικού μισθού ή των επιδομάτων στο πλαίσιο του δημοσίου συμφέροντος, ωστόσο «επιχειρείται νέα, για πολλοστή φορά περικοπή την αποδοχών, της ίδιας ακριβώς ομάδας θιγόμενων, ειδικότερα δε, θεσπίζεται πλέον με αυτήν, όχι περεταίρω μείωση, αλλά κατάργηση των ετήσιων αποδοχών».

Και προσθέτουν οι σύμβουλοι Επικρατείας του ΣΤ΄ Τμήματος, ότι, τα επιδόματα, εορτών και αδείας, συνδέονται από τη φύση τους με τις αυξημένες ανάγκες που ανακύπτουν κατά τις εορταστικές περιόδους και κατά την περίοδο των θερινών διακοπών, οι οποίες ανάγκες συντρέχουν για όλους τους υπαλλήλους ανεξάρτητα από το μισθό του καθενός».

Τέλος, το ΣΤ΄ Τμήμα του ΣτΕ κατέληξε ότι «ο νομοθέτης δεν δικαιολογείτο πλέον να προχωρήσει στην υιοθέτηση του επίμαχου καταργητικού μέτρου, χωρίς προηγουμένως να έχει εκτιμήσει την προσφορότητα του μέτρου ενόψει και της διαπίστωσης, ότι τα αντίστοιχα μέτρα που είχε λάβει έως τότε δεν είχαν αποδώσει τα αναμενόμενα».

Αναλυτικά στο σκεπτικό αναφερόταν: 

«Ο νομοθέτης όφειλε αποφαινόμενος τεκμηριωμένα για την αναγκαιότητα του μέτρου να εξετάσει την ύπαρξη τυχόν εναλλακτικών επιλογών και να συγκρίνει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της καθεμίας για τον επιδιωκόμενο δημόσιο σκοπό της δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς και εάν οι επιπτώσεις της συγκεκριμένης περικοπής αποδοχών στο βιοτικό επίπεδο των θιγόμενων, αθροιζόμενες με τις επιπτώσεις από τα ήδη ληφθέντα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, και συνδυαζόμενες με τις κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες, οδηγούν σε ανεπίτρεπτη μείωση του επιπέδου ζωής των υπαλλήλων, κάτω του επιπέδου της αξιοπρεπούς διαβίωσης… Με την επίμαχη διάταξη επιχειρείται νέα, για πολλοστή φορά περικοπή την αποδοχών, της ίδιας ακριβώς ομάδας θιγόμενων, ειδικότερα δε, θεσπίζεται πλέον με αυτήν, όχι περαιτέρω μείωση, αλλά κατάργηση των ετήσιων αποδοχών”. Και προσθέτουν ότι, επιδόματα, εορτών και αδείας, συνδέονται από τη φύση τους με τις αυξημένες ανάγκες που ανακύπτουν κατά τις εορταστικές περιόδους και κατά την περίοδο των θερινών διακοπών, οι οποίες ανάγκες συντρέχουν για όλους τους υπαλλήλους ανεξάρτητα από το μισθό του καθενός… Ο νομοθέτης δεν δικαιολογείτο πλέον να προχωρήσει στην υιοθέτηση του επίμαχου καταργητικού μέτρου, χωρίς προηγουμένως να έχει εκτιμήσει την προσφορόρητα του μέτρου ενόψει και της διαπίστωσης, ότι τα αντίστοιχα μέτρα που είχε λάβει έως τότε δεν είχαν αποδώσει τα αναμενόμενα, και ότι η οικονομική ύφεση είχε ενταθεί με ρυθμούς που είχαν ανατρέψει τις αρχικές προβλέψεις».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ