Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Πως ο Καλογήρου έκλεισε τα μέτωπα της κυβέρνησης με δικαστές και δικηγόρους

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πως ο Καλογήρου έκλεισε τα μέτωπα της κυβέρνησης με δικαστές και δικηγόρους

O Μιχάλης Καλογήρου είναι μεν νέος σε ηλικία αλλά δεν στερείται εμπειρίας. Η θέση του γραμματέα της κυβέρνησης άλλωστε , επι τόσα χρόνια, λειτούργησε σωρρευτικά στην ήδη υπάρχουσα εμπειρία των ακροατηρίων , αλλά και του τομέα δικαιωμάτων και δικαιοσύνης του Σύριζα.

Όταν λοιπόν τοποθετήθηκε στη θέση του υπουργού ήταν προφανές στα μάτια όσων γνωρίζουν πως κινείται το τρόχος της Δικαιοσύνης πως ήρθε να ρίξει τους τόνους κι όχι να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά των σχέσεων κυβέρνησης – δικαστών – δικηγόρων. Ο Καλογήρου, μη σας γελάει το μειλίχιο ύφος του και η ευγένεια, είναι σκληρός και πολιτικά αμετακίνητος. Ακόμα και κομματικά αμετακίνητος.

Άλλωστε ανήκει στον σκληρό πυρήνα του τριγώνου με κορυφή τον Τσίπρα άρα είναι προφανές πως η αποστολή του στα της Δικαιοσύνης είναι και συγκεκριμένη και – πολιτικά- εγκεκριμένη. Οι επαφές και πρώτες συναντήσεις (στις οποίες μετέβη ο ίδιος στα γραφεία όλων όσων συναντήθηκε σε μια ένδειξη θεσμικού σεβασμού) το έδειξαν. Είχε έρθει γιατί ο χειμώνας θα είναι προεκλογικός και με πολύ «δικαιοσύνη» (βλέπε σκάνδαλα, έρευνες κλπ) στο μενού.

Η κυβέρνηση δεν θα άντεχε έναν δικαστικό χειμώνα με τους πάντες απέναντί της

Προηγουμένως όμως θα έπρεπε να κλείσει τα μέτωπα που άφησε ανοιχτά ο Στ. Κοντονής, ο οποίος τσακώθηκε τόσο με τους δικαστές όσο και τους δικηγόρους για ζητήματα στα οποία – εκτιμάται- πως θα μπορούσε να βρει σύγκλιση.   Άλλωστε η κυβέρνηση δεν άντεχε έναν δικαστικό χειμώνα με όλους απέναντί της (με κάθε ευκαιρία) γιαυτό και με τη μία , ο Καλογήρου έκλεισε τα μέτωπα:

Οι κινήσεις

-Η πρώτη του κίνηση ήταν να αποσύρει το νομοσχέδιο για την τριχοτόμηση του  Πρωτοδικείου Αθηνών, που είχε βγάλει τους δικηγόρους στα κάγκελα. Είναι δε μνημειώδεις οι ανακοινώσεις που αντάλλασσαν μέρα παρά μέρα ο πρώην υπουργός Κοντονής με τον πρόεδρο του ΔΣΑ, Δημ. Βερβεσσό.

Ο τελευταίος έφτασε να ανακοινώσει τη διοργάνωση ανοικτής δημόσιας εκδήλωσης – ημερίδας , με θέμα την κατάσταση της ελληνικής Δικαιοσύνης, ταυτόχρονα με τη σύγκληση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος στη Ζάκυνθο. Στην έδρα δηλαδή του πρώην υπουργού. Τα αίματα είχαν ανάψει και ήρθε ο Καλογήρου σε ένα βράδυ να επαναφέρει τον θεσμικό δίαυλο επικοινωνίας.

-Η δεύτερη κίνηση εκτόνωσης αφορούσε τους δικαστές. Στην αρχή οι εντάσεις δεν αφορούσαν τον πρώην υπουργό αλλά κορυφώθηκαν το τελευταίο διάστημα με την ψήφιση της διάταξης για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση, μια διάταξη η οποία αποσκοπούσε στην επιτάχυνση της δικαιοσύνης και μάλιστα ψηφίστηκε σε συμφωνία με τους θεσμούς. Τι αφορά; Με αυτή μια ιδιωτική διαφορά μεταξύ δυο προσώπων , υποχρεωτικά θα πρέπει να οδηγείται στο θεσμό της διαμεσολάβησης πριν τα δικαστήρια. Έτσι διαφορές οροφοκτησίας, αυτοκινητικές, αμοιβών, οικογενειακές, εργατικές, ιατρικής αμέλειας, εμπορικές κλπ υπάγονται υποχρεωτικά στη νέα διαδικασία, πριν ακόμα την προσφυγή στο Δικαστήριο.

– «Διαμεσολαβητής» ορίζεται ιδιώτης (όχι δικαστής) , του οποίου το μοναδικό προσόν είναι να είναι απόφοιτος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να έχει εγγραφεί στο σχετικό μητρώο που τηρεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

-Το τρίτο σημείο τριβής ήταν  το ύψος της αμοιβής που υποχρεώνεται να καταβάλει ο διάδικος στον ιδιώτη διαμεσολαβητή. Η ελάχιστη αμοιβή του είναι 170 ευρώ(το ποσό έπεσε από τα 250 ευρώ, αρχικά)  χωρίς να υπολογίζεται και ο ΦΠΑ. Εάν ο διαμεσολαβητής χρειαστεί παραπάνω ώρες για την διαμεσολάβηση λαμβάνει επιπλέον αμοιβή 100 ευρώ για κάθε ώρα χωρίς πρόβλεψη ανώτερου ορίου.

Οι δικαστές

Οι  δικαστές, βγήκαν και αυτοί στα κάγκελα καταγγέλοντας πως  τίποτα δεν εμποδίζει πλέον τη λειτουργία «παραδικαστηρίων» που θα προσλαμβάνουν διαμεσολαβητές ως υπαλλήλους με τον κατώτατο μισθό και έναν επιχειρηματία που θα εποπτεύει και θα αποκομίζει τα κέρδη. Ο επιχειρηματίας βέβαια θα είναι ευχαριστημένος με την υποχρεωτική καταβολή της αμοιβής ανεξάρτητα εάν λύθηκε ή όχι η υπόθεση. Έφεραν δε , όπως και οι δικηγόροι , στην υπόθεση στην Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η οποία με ψήφους 21 υπέρ και 18 κατά έκρινε τη διάταξη αντισυνταγματική.

Εκεί ο Κοντονής στύλωσε τα πόδια επειδή η απόφαση  του Αρείου Πάγου δεν είναι δεσμευτική αλλά γνωμοδοτική και περίμενε να δει πως θα εφαρμοστεί τον Οκτώβριο από τα δικαστήρια. Ο Καλογήρου όμως, με κατασταλαγμένη άποψη πως οι τόνοι πρέπει να πέσουν την ανέστειλε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019. Και οι τόνοι έπεσαν…

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ