Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Αλλάζει ο «τρομονόμος» λόγω… Ρουβίκωνα!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αλλάζει ο «τρομονόμος» λόγω… Ρουβίκωνα!

Νομοθετική παρέμβαση, με στόχο να περιορίσει την δράση της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» ετοιμάζει η κυβέρνηση.  Ένα από τα σχέδια που έχουν τεθεί στο τραπέζι προβλέπει την προσθήκη διατάξεων στον Ποινικό Κώδικα, έτσι ώστε οι δράσεις του «Ρουβίκωνα» να εμπίπτουν στον αποκαλούμενο «τρομονόμο», το άρθρο δηλαδή 187 Α του Ποινικού Κώδικα.

Οι αλλαγές – Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Αστυνομικοί και δικηγόροι που ρωτήθηκαν σχετικά εξηγούν ότι σήμερα, το άρθρο 187 Α του Ποινικού Κώδικα προβλέπει ότι όποιος διαπράττει σοβαρά εγκλήματα, όπως ανθρωποκτονία, σωματική βλάβη, διακεκριμένη φθορά, εμπρησμό, με σκοπό να εκφοβίσει ένα πληθυσμό ή να καταστρέψει θεμελιώδης συνταγματικές, πολιτικές, οικονομικές δομές μιας χώρας, τιμωρείται με βαριές ποινές κάθειρξης.

Ο νέος «τρομονόμος» πιθανολογείται ότι θα έχει εφαρμογή σε περιπτώσεις ηπιότερων εγκλημάτων (πλημμελήματα) που εμπίπτουν στην σφαίρα του βίαιου ακτιβισμού ή εξτρεμισμού και αγγίζουν την δράση της αναρχικής ομάδας, όπως η φθορά ξένης περιουσίας και η διατάραξη οικιακής ειρήνης.

Αυτεπαγγέλτως

Δύο είναι οι κυριότερες αλλαγές που θα επιφέρει η νέα ρύθμιση.

  • Η πρώτη είναι ότι επιθέσεις της ομάδας, όπως αυτή στα γραφεία του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, Θα διώκονται αυτεπαγγέλτως και χωρίς την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς από τα θύματα, για την παραπομπή των δραστών στην δικαιοσύνη. Σύμφωνα με έμπειρα στελέχη της ελληνικής αστυνομίας, μόνο στο 20% των υποθέσεων τα θύματα έχουν ζητήσει από τα στελέχη της ασφάλειας την ποινική δίωξη των δραστών.
  • Η δεύτερη είναι ότι για κάθε ενέργεια που θα πραγματοποιείται με τη σφραγίδα του Ρουβίκωνα θα ασκείται πλημμεληματική ποινική δίωξη σε όλα τα τακτοποιημένα μέλη της ομάδας.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ