Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Κ. Τσιάρας: Ο γιατρός κλείνει πληγές στη Δικαιοσύνη, κλείνει το μέτωπο με τους δικηγόρους και ψηφίζει τις αλλαγές στους κώδικες

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κ. Τσιάρας: Ο γιατρός κλείνει πληγές στη Δικαιοσύνη, κλείνει το μέτωπο με τους δικηγόρους και ψηφίζει τις αλλαγές στους κώδικες

Η αλήθεια πως η κατά πολλούς «έκπληξη» (με την έννοια της μη συνάφειας με το αντικείμενο) στην επιλογή του Κώστα Τσιάρα ως υπουργού Δικαιοσύνης, είχε γίνει δεκτή με μια φράση από το dikastiko.gr: Πως πιθανόν η δικαιοσύνη χρειαζόταν τον γιατρό της. Δηλαδή τόσα χρόνια με τους σχετικούς με το αντικείμενο υπουργούς, που οδηγήθηκε η Δικαιοσύνη;

Τελικά μετά από (πάνω) από 100 μέρες ο γιατρός (και όχι πρώην δικαστής ή καθηγητής ή δικηγόρος) Τσιάρας, εν μέσω της σφοδρής σύγκρουσης  για την υπόθεση Novartis, με καταγγελλόμενους και καταγγέλλοντες δικαστές και εισαγγελείς, κατάφερε :

-Να επιλεγεί- με πρότασή του- ηγεσία της Δικαιοσύνης χωρίς να ανοίξει «ρουθούνι» , με αποδοχή από  (σχεδόν) το σύνολο του δικαστικού σώματος και να έχει επανέλθει η ηρεμία στους διαδρόμους και στα ενδότερα της Δικαιοσύνης.

-Να προχωρήσει (χωρίς σπουδή) στις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, που ήταν προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης , μέσα από μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή η οποία ως επί το πλείστον ήταν η ίδια με την προηγούμενη. Οι αλλαγές θα ψηφιστούν άμεσα.

-Να προωθήσει την υποχρεωτική ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων στη Διοικητική Δικαιοσύνη και το Συμβούλιο της Επικρατείας.

-Να προχωρήσει το θέμα της ιδιωτικής διαμεσολάβησης, το οποίο επί της ουσίας αλλάζει τα δεδομένα για τις πολύπαθες και (τραγικά) καθυστερημένες δίκες αστικών και εμπορικών διαφορών. Το ζήτημα ήταν κόκκινο πανί για δικαστές και δικηγόρους και μάλιστα λέγεται πως είχε προκαλέσει την «φυγή» του Στ. Κοντονή από τη θέση του στο τέλος καλοκαιριού του 2018.

-Το θέμα πέρασε από την πλειοψηφία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων όμως έμενε το αγκάθι της μη υποχρεωτικής παρουσίας των δικηγόρων στο πρώτο , αρχικό, στάδιο της διαδικασίας. Το έλυσε και αυτό αφού ανακοίνωσε προ ημερών την υποχρεωτική παρουσία των δικηγόρων σε όλα τα στάδια της διαδικασίας της Διαμεσολάβησης, από την πρώτη αρχική συνεδρία ως την υπογραφή του πρακτικού συμβιβασμού.

Εν ολίγοις πρόσημο θετικό, μέχρι στιγμής.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ