Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Προτεραιότητα Καλογήρου η αναθεώρηση του Συντάγματος και η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Προτεραιότητα Καλογήρου η αναθεώρηση του Συντάγματος και η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών

Με το «βλέμμα» στην αναθεώρηση του Συντάγματος και την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, αίτημα διαχρονικό κυρίως των δικαστικών ενώσεων, βρίσκεται ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μιχάλης Καλογήρου.

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο Μιχάλης Καλογήρου χαρακτηρίζει «κομβικό σημείο» της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, επισημαίνοντας «αν αυτή την αλλαγή δεν την κάνει η κυβέρνηση της Αριστεράς, δεν θα την κάνει κανείς».

«Η πολιτική δεν πρέπει να είναι φοβική, ούτε να αυτολογοκρίνεται όταν αναφέρεται στη Δικαιοσύνη»

Παράλληλα, επισήμανε πως η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι πολιτειακό αγαθό και ευθύνη αμφοτέρων, Δικαιοσύνης και Πολιτείας. «Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι ο καθρέφτης της Δικαιοσύνης, στον οποίο δεν πρέπει να βλέπει παρά μόνο τον εαυτό της. Και η πολιτική πρέπει να μην είναι ούτε φοβική, ούτε να αυτολογοκρίνεται όταν αναφέρεται στη Δικαιοσύνη» τόνισε ο κ.Καλογήρου.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Καλογήρου επανέλαβε τις προτεραιότητες του για το χώρο της Δικαιοσύνης όπως τις έθεσε από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο θα κινηθεί στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης και αναβάθμισης της ποιότητας της απονομής δικαιοσύνης, μέσω της στελέχωσης των δικαστηρίων με δικαστές και υπαλλήλους, της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης και της παροχής θεσμικών εργαλείων, «που θα ανακόπτουν οποιαδήποτε ιδιοτελή μεθόδευση καθυστέρησης».

«Την Πολιτεία την ενδιαφέρει να αποκαταστήσει την έννομη τάξη και στη συνέχεια να πάρει πίσω την περιουσία που αφαιρέθηκε από το Δημόσιο».

Όσο αφορά τις υποθέσεις βλάβης δημοσίου συμφέροντος ο κ. Καλογήρου  τάχθηκε υπέρ των ορθολογικών ποινών και της πλήρους ικανοποίησης του Δημοσίου, τονίζοντας πως «την Πολιτεία την ενδιαφέρει να αποκαταστήσει την έννομη τάξη και στη συνέχεια να πάρει πίσω την περιουσία που αφαιρέθηκε από το Δημόσιο».

Παράλληλα, χαρακτήρισε «πρόκληση» για τους νέους ποινικούς κώδικες τον εξορθολογισμό των ποινών στα κακουργήματα και στα πλημμελήματα.

Θα ήταν προχειρότητα

Σχετικά με την απόσυρση του νομοσχεδίου του προκατόχου του, Σταύρου Κοντονή το οποίο αφορούσε, μεταξύ άλλων την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου της Αθήνας, ο κ. Καλογήρου επισήμανε πως «θα ήταν προχειρότητα» να υιοθετηθεί και να υπερασπιστεί στη Βουλή ένα νομοσχέδιο από έναν υπουργό που μόλις έχει αναλάβει καθήκοντα.

«Το νομοσχέδιο αποσύρθηκε για να δούμε ζητήματα που αφορούν τον δικαστικό και τον δικηγορικό κόσμο, τον τρόπο οργάνωσης των δικαστηρίων και άμεσα μέτρα επιτάχυνσης της δίκης» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Για το ζήτημα των ημερών τον νόμο Παρασκευόπουλου και τη εκπεφρασμένη πρόθεση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, να ακυρώσει τον νόμο, ο κ. Καλογήρου σχολίασε ότι το σημαντικό είναι όσοι κάνουν χρήση ευεργετημάτων, να τα δικαιούνται πραγματικά. «Γι’ αυτό καταθέσαμε την τροπολογία, βάσει της οποίας βουλεύματα αποφυλάκισης που στηρίζονται σε πλαστά ή ψευδή στοιχεία ανακαλούνται αυτομάτως», επεσήμανε.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ