Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Στη τελική ευθεία η ημιελεύθερη διαβίωση κρατουμένων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στη τελική ευθεία η ημιελεύθερη διαβίωση κρατουμένων

Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για να προχωρήσει η υλοποίηση του θεσμού της   ημιελεύθερης διαβίωσης κρατουμένων, πραγματοποιήθηκε προ ημερών.

Συγκεκριμένα, στις 10 Οκτωβρίου 2018 δημοσιεύτηκε η διακήρυξη του έργου για την επισκευή της πρώην οικίας του διευθυντή του καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού, του κτιρίου που θα στεγάσει για πρώτη φορά τους κρατούμενους που έχουν λάβει άδεια ημιελεύθερης διαβίωσης. Το έργο προκηρύχθηκε από την Περιφέρεια Αττικής με προϋπολογισμό 72.000 ευρώ και καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των προσφορών έχει οριστεί η 25η Οκτωβρίου 2018.

Σύμφωνα με το άρθρο 57 του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα ο οποίος ψηφίστηκε το 2017 «σκοπός του θεσμού της ημιελεύθερης διαβίωσης είναι η έξοδος των καταδίκων από τα καταστήματα κράτησης για επαγγελματικούς, οικογενειακούς και κοινωνικούς λόγους ή για την παροχή κοινωνικής προσφοράς, ώστε να αντιμετωπίζονται σοβαρές ανάγκες των ιδίων και προσώπων που εξαρτώνται από αυτούς, να αναπτύσσεται η συναίσθηση της κοινωνικής ευθύνης τους και να επιτυγχάνεται η σταδιακή επάνοδός τους σε καθεστώς πλήρους ελευθερίας».

Με ποιες προϋποθέσεις 

Προκειμένου ένας κρατούμενος να λάβει άδεια για ημιελεύθερη διαβίωση σύμφωνα με το άρθρο 58 του Σωφρονιστικού Κώδικα θα πρέπει να επιθυμεί να προσφέρει κοινωφελή εργασία ή να συνεχίσει την προηγούμενη επαγγελματική απασχόλησή ή να έχει εξευρεθεί εργασία έξω από το κατάστημα κράτησης (σε δημόσιο, δημοτικό ή ιδιωτικό φορέα) ή θέση σε εγκεκριμένο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης.

Επίσης, σε καθεστώς ημιελεύθερης διαβίωσης μπορούν να τεθούν κρατούμενοι οι οποίοι έχουν σοβαρές οικογενειακές και κοινωνικές υποχρεώσεις για τη φροντίδα ανήλικων τέκνων ή υπερηλίκων γονέων ή ατόμων με αναπηρία.

Η άδεια  για ημιελεύθερη διαβίωση χορηγείται σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, εφόσον ο κατάδικος λαμβάνει τακτικές άδειες, μετά τη λήξη της δεύτερης και την τήρηση των όρων τη. Ο κατάδικος θα πρέπει είτε  να είναι γονέας τουλάχιστον ενός ανήλικου τέκνου και να ασκεί τη γονική μέριμνα, είτε να έχει τη φροντίδα υπερήλικα γονέα ή ατόμου με αναπηρία 67% και άνω, είτε να έχει αποδεδειγμένα εξασφαλίσει εργασία ή αποδέχεται να απασχοληθεί σε θέση εργασίας που θα του υποδεικνύεται ή επιθυμεί να προσφέρει εργασία χωρίς αμοιβή για κοινωφελείς σκοπούς.

Όταν απορρίπτει αίτηση απόλυσης υπό όρους

Η άδεια χορηγείται με απόφαση του Δικαστηρίου Έκτισης Ποινών μετά από εισήγηση του Συμβουλίου αδειών και πειθαρχικού ελέγχου.  Στη σχετική απόφαση ορίζονται οι ώρες και οι ημέρες απουσίας και όλες οι άλλες αναγκαίες προϋποθέσεις και λεπτομέρειες. Την άδεια μπορεί να χορηγήσει για πρώτη φορά ύστερα από αίτηση του καταδίκου και το Δικαστικό Συμβούλιο, όταν απορρίπτει αίτηση απόλυσης υπό όρους με ή χωρίς κατ’ οίκον περιορισμό και ηλεκτρονική επιτήρηση, εφόσον ο κατάδικος πληροί τις προϋποθέσεις. Σύμφωνα με το Σωφρονιστικό Κώδικα, η άδεια ημιελεύθερης διαβίωσης λήγει αυτοδικαίως και ο κρατούμενος επανέρχεται στο προηγούμενο καθεστώς κράτησης εφόσον παύσουν να συντρέχουν οι λόγοι για τους οποίους χορηγήθηκε.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ